BGE
2022. 01. 02. - Olivér Szórádi

Poliloop – a magyar megoldás az egyik legnagyobb környezeti problémára

Az egyszer használatos műanyagok hatalmas veszélyt jelentenek a környezetre nézve. Világszerte tudósok ezrei próbálkoznak egész életüket rászentelve: hogyan lehet őket újrahasznosítani, vagy akár lebontani? A magyar Poliloop nevű startup alapítói erre egy egyedülálló és forradalmi megoldást találtak ki.

Az eddigi, nem teljesen környezetkímélő módszerekhez képest a Poliloop Madaras Liz (ügyvezető) és Lévay Krisztina (technológiai fejlesztések) vezetésével egy olyan „baktérium-koktélt” hozott létre, amely úgy működik, mint egy komposztálás a kertünk végében: a baktériumok elfogyasztják és lebontják 49 nap alatt – ebben az esetben levelek helyett a műanyagot –, ezáltal egy szerves masszát létrehozva, amely „nyersen felhasználva” tökéletes a talaj javítására (,,Termesszük a holnap ételét a tegnap csomagolásával!”), de akár bio műanyag is készülhet belőle, ami eleve hamarabb bomlik le, illetve ugyanúgy újrahasznosítható, ezáltal kialakítva egy körkörös folyamatot, amellyel ki lehet zárni az újabb műanyagok előállítását. Ezt a folyamatot bio-újrahasznosításnak nevezték el.

Mindezt pedig a műanyagok tisztítása nélkül véghez lehet vinni, így hatalmas mennyiségű energiát, vizet, és időt megspórolva.

A cég termékei nem valószínű, hogy polgári felhasználásúak lesznek, leginkább B2B értékesítést terveznek, hiszen a nagyobb vállalatok a legnagyobb szennyező anyag kibocsátók.

Ezen felül a Poliloop tervez a jövőben újabb technikákat és módszereket is kifejleszteni: tervben van a keményebb műanyagok lebontása, illetve a fosszilis energiahordozók (pl. kőolaj és a belőle készült petrolkémiai termékek) által kialakult szennyezések megsemmisítése is; tehát egy esetleges tankerhajó baleset során az óceán felszínére kiömlött olajfoltot szimplán fel tudják majd „etetni” a baktériumokkal.

A magyar startupban sokan meglátták a fantáziát: a budapesti központú Vespucci Partners 2 millió dolláros támogatása mellett az egyik legismertebb nemzetközi akcelerátor, a Techstars is befektetett, ahova egy nehéz válogatáson és egy sikeres pitchen keresztül vezetett az út. Ezek mellett már a Fortune 500 listán szereplő cégek közül is jelezték páran, hogy később, az ipari tesztelések után szívesen együtt dolgoznának a céggel, amely hatalmas előrelépést jelethet. Az ipari tesztelés az eljárás nagy mennyiségű műanyagon (több 10.000 tonna) való kipróbálását jelenti.

Ám, mint minden vállalatnak, a Poliloopnak is szembe kellett néznie a Covid járvány hátráltató tényezőivel. Szerencsére ez csak a tesztelés gyorsaságát korlátozta, így a munka folyamatosan haladhat előre.

Összegzésképpen elmondhatjuk tehát, hogy a Poliloop megmentheti az emberiséget az egyik legfenyegetőbb, környezetet szennyező problémától. Őket (és természetesen a környezetet is) segítve törekedhetünk a zero-waste közeli életstílushoz (tehát a lehető legkevesebb szemét termelésével bevásárolni, főzni, stb.), amely szerencsére egyre inkább elérhető és kivitelezhető. Ez felgyorsíthatja a folyamatokat.

A cégnél pedig ha sikeres lesz az ipari tesztelés, akkor ez a magyar cég változtathatja meg nem csak országának, de az egész világnak a sorsát a műanyagszennyezés tekintetében, hiszen olyan forradalmian új és jó módszert alakítottak ki, amely egy zöldebb, tisztább és élhetőbb jövő felé mutat.

További cikkek
Top