Gazdaság
2012. 07. 31. - Taylor

Pénztárca hízlalás

Mint főiskolai hallgató, gyakran találkozom azzal a problémával, hogy nincs pénz. Nos, lakótársam azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy a hét egyik felében próbáljunk meg úgy élni, hogy mindenből a legolcsóbbat vegyük meg. Erőteljesen spóroljunk, de mégse szenvedjünk hiányt a bulizások terén.

Cikkemnek a fentiekben olvasott kis történet adta a kezdő löketet. Következő irományomban nem azt akarom vizsgálni, hogy hogyan lehet 47000 forintból megélni. Sokkal inkább egytanulságos történetecskét szeretnék megosztani veletek, például azt, hogy miként tudunk “okosan” költeni. Hogy hatásosabb legyen a cikkem egy olyan napomat is leírom, amelyikennem figyelek annyira az anyagiakra. Nem szórni akarom a pénzt, csupán a mindennapi költségvetésen lévő fölösleges anyagi réseket szeretném bemutatni.

Hétfő – Spórolás kezdete

Reggel hajnali 9kor felkelek. Mivel kis költségvetésből élek, ezért megnézem anyu-apu mit csomagolt nekem: vasárnap déli rántott hús, köret, mellé kisüthető nyers husika. Mivel ezek nem kifejezetten reggelinek való dolgok, inkább főzök egy teát, a rántott husikát elviszem magammal becsomagolva. Olyan reggel 10 felé elindulok a suliba. Mivel ma még nem ettem semmit, az Örsön van egy olcsó pékség, ott 200huf alatt gyorsan veszek valamit. Azzal kibírom 12:50-ig amikor is előrántom a feneketlen táskámból az otthoni kosztot és ízletesen megeszem. A finom ebéd után jól esik a cigi, és valamivel hidratálni kell a habtestünket is. Veszek egy üveg vizet (2 liter ásványvíz és egy doboz cigi) ez kb. 850huf. A napi kötelezőt letudtuk. Mivel épp nincs semmi dolgunk, este egy OLCSÓ és ugyanakkor görbe buli beleférne. Mindenki számára ismerős a következő mondat: MIT IGYUNK ÉS HOL? Megoldási javaslat: Nálunk, a közelben található egy bolt, ahol lehet kapni “A” 360 forintos rozé bort. – Tudom, nem hangzik ínycsiklandózóan, de másnap nem fáj tőle a fejem, és egy sima középkategóriás bornak simán elmegy. – Csórók vagyunk, úgyhogy ide azzal a 2 üveg 360-nal! Plusz egy üveg víz, mert ha fröccsben isszuk, akkor hatásosabb az alapozó hadjárat.

Eddig, amennyit költöttünk: 360×2+200+850=1770 forint, amiből van cigink, és az alkohol mámor Istennője máris a hatalmába kerített minket. Elmegyünk egy szórakozóhelyre, a belépőt most ne számoljunk fel. A helyszínen mondjuk még megiszunk három sört – számoljunk 400 forintos korsónkénti átlagárral – így 1200 forint. Ha ügyesek vagyunk – márpedig a szükség nagyúr –, akkor csapatban vagy egyedül megpróbálkozhatunk a cápázás művészetével, azonban ez balul is elsülhet.

Szerda – A lazább, költősebb nap

Reggel felkelek, késésben vagyok, felkapom a ruhám és már rohanok is a suliba. Útközben egy pékségben megállok, veszek néhány péksüteményt meg valami üdítőt hozzá. Fizetek érte 800 forintot, 12:50-kor ebédszünetet tartok. Az iskolai büfében az átlagos ebéd menünek az ára körülbelül 800 forint, plusz üdítő 250 forint. Így az ebédünket 1050 forintból fedeztük. Elmegyek cigit venni 720 forintért, és elindulok haza. – Mivel a csütörtöki napom elég laza, este körbe kéne nézni Budapest éjszakai szórakozóhelyein. Ádám cimborámmal veszünk egy üveg 0,7 literes vodkát és egy üveg Fantát. Ez a kiadás fejenként 2000 forintunkba fáj, de legalább biztos alapokra helyeztük az esténket. Szórakozó helyen a belépő 500 forint/fő. A helyszínen iszom 3 sört, ami ismét körülbelül 1400 forint. Pici táncolást követően ránézek az órámra és látom, hogy 3 óra. Buszunk 3:50-kor indul a Blaháról, de előtte valamit kellene harapni, mert azért éhesen mégsem mehetek haza. A sarki gyrososnál veszek egy alibaba menüt, ami 1000 forintba kerül. (Picit drága, de legalább laktat.)A napnak vége, vessünk számot önmagunkkal, hogy mire és mennyit költöttünk ebben a két napban (hétfőn és szerdán).

Összegzés:

Az első napon –hétfőn- ténylegesen a minimális pénzköltésre mentem rá. Ha a kerekített árakat nézzük, 2000 forintot költöttünk egész nap, úgy, hogy igazából nem szenvedtünk hiányt, de rendesen meghúztuk magunkat. Szerdán pedig úgy éltünk, ahogy mindenki élni szeretne: mint egy kiskirály! Az árakat nem néztük, csak költöttük a pénzt. Röpke 7570 forintocskát sikerült eltapsikolni – bár egy pillanatig sem voltunk éhesek vagy szomjasak. Sajnos a pénzköltés ezen oldalának csak a csillagos ég szab határt, melynek oka, hogy mindig lehet több pénzt költeni. Kisebb-nagyobb odafigyeléssel nagy összegeket tudunk félre rakni, melyek a későbbiekben jók lesznek. Véleményem szerint “az igazság most is középen van”. Az a jó módszer, ha a költekezésben és a spórolásban is megtaláljuk az arany középutat, amennyiben ezt megtehetjük. Emígyen nem költjük el utolsó fillérünket, de valamennyi luxust azért megengedhetünk magunknak.

További cikkek
Top