BGE
2019. 12. 20. - Koleszár Emese

Parlament és Bíróság, Brüsszel és Luxemburg, avagy egy négy napos tanulmányi út a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak

 

Az idei tanévben sem maradtak tanulmányút nélkül a szemfüles Külkeres hallgatók. Ez alkalommal a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar nemzetközi tanulmányok alap- és mesterszakos, illetve nemzetközi gazdálkodás szakos, gazdaságdiplomácia specializációs hallgatói vehettek részt tanulmányúton Brüsszelben és Luxemburgban. Az Európai Parlament által támogatott utazásra 2019. december 2. és 5. között került sor, melynek keretein belül a résztvevők ellátogattak az Európai Parlament brüsszeli épületeibe, majd az Európai Bíróságot ismerhették meg közelebbről Luxemburgban.
December 2-án, hétfőn hajnalban 38 hallgatóval indult el buszunk, a mátyásföldi kollégiumtól Belgium fővárosába, Brüsszelbe dr. Ferkelt Balázs és Bodnár László tanár urak kíséretében. A hosszas buszút alatt volt időnk bőven kipihenni az esetleges hétvégi fáradalmakat. Páran remekül kihasználták az időt, és közös tanulással próbáltak felkészülni a közelgő vizsgaidőszakra. Másoknak pedig Ferkelt tanár úr gondoskodott a szórakoztatásról különböző izgalmas, a tanulmányainkhoz kapcsolódó, megtörtént eseményeket bemutató filmek formájában. Míg áthaladtunk egyes országokon, vagy megközelítettünk ismert városokat, a tanár úr tényekkel, érdekességekkel és új információkkal gazdagította ismereteinket. Az éjjeli órákban érkeztünk meg szállásunkra, a Citadines Sainte-Catherine Aparthotelbe, ami Brüsszel belvárosában, a Sainte-Catherine templom közelében található. Néhányunk ablakai éppen a téren elhelyezkedő karácsonyi vásárra néztek.


Keddi napunkat egy kellemes városnéző sétával indítottuk Ferkelt tanár úr vezetésével. Megnéztük a Grande Place-t, a Manneken Pis-t, és áthaladtunk Brüsszel egyik legnagyobb parkján, a Parc de Bruxelles-en. A Brüsszeli Királyi Palota előtt figyelemmel kísérhettük, ahogy három új, Belgiumba akkreditált nagykövet elhozza megbízólevelét a belga királynak. Ezt követően megérkeztünk az Európai Parlamentbe. Linder Bálint, az Európai Parlament kommunikációért felelős munkatársa mutatta meg testközelből az intézmény működését és a Parlament plenáris üléstermét. Ezt követően megismerkedtünk a together.eu programmal, amit interaktív módon, csoportos feladatokon keresztül mutattak be nekünk a Parlament munkatársai. Miután ebédszünetben mindenkinek volt lehetősége megkóstolni a belga specialitásokat, megtekintettük az Európai Történelem Házát. Itt egy interaktív kiállítást néztünk meg tabletek segítségével. A kiállításon Európa történelmében, annak kihívásaiban, jellegzetességeiben és érdekességeiben mélyedhettünk el. A kiállítás után szabadprogram következett, ahol mindenki beszerezhette a legfinomabb belga csokoládé válogatásokat és trüffeleket a karácsonyfa alá, vagy csak souvenirként a családtagoknak. A hűtőmágnes vadászatok után természetesen volt lehetőség elkalandozni a lenyűgöző karácsonyi vásárban forralt bort iszogatva és gofrit kóstolgatva. A szerencsésebbek éppen elcsípték az elképesztő építészeti remekekkel teli főtéren a karácsonyi fényjátékot. Azok pedig, akik nem kedvelik a forralt bort és a karácsonyi nyüzsgést, egy hangulatos kocsmában melegedve kóstolhattak ízletesebbnél ízletesebb belga sörkülönlegességeket.


Szerdán a kora reggeli órákban indultunk volna Luxemburg felé, de egy kisebb technikai malőr miatt, amit buszvezetőink helyi szerelők segítségével tudtak elhárítani, néhány órán keresztül még a belga főváros vendégszeretét élveztük. Az izgatottabb hallgatók ez idő alatt sem tétlenkedtek, csoportosan megrohamozták a brüsszeli bevásárlóutca üzleteit, ahol tetemesebb összegeket hagytak maguk után. Kis csúszással ugyan, de tartottuk az eredeti programtervet és sikeresen megérkeztünk Luxemburgba, az Európai Bíróság épületegyütteséhez. A szigorú biztonsági beléptetést követően Horuczi Katalin vezetésével megismerhettük a Bíróság épületét és szerkezetét és számos érdekes és aktuális ügyről is tájékoztatást kaptunk dr. Lehóczki Balázs előadása során. Az előadás után világos választ kaptunk arra, az utóbbi évek során felmerült legendás kérdésre is, hogy: „Hogyan is lesz az ember egy európai uniós intézmény munkatársa?” Az előadások után rövid sétát tettünk Luxemburg belvárosában, ahol megnéztük a fényekben gazdag karácsonyi vásárt is. A vásárban mindenkinek volt lehetősége helyi vagy nemzetközi specialitásokat kóstolni vacsorára. Az esti órákban indultunk el szállásunkra, Németországba, Ludwigshafenbe.


Csütörtökön büféasztalos reggelivel indult a napunk a hotel éttermében. Rövid bevásárlás, és az úticsomagok készítése után pedig elindultunk Budapestre. Az út során hazafelé sem unatkoztunk. Mikor már úgy tűnt, hogy Ferkelt tanár úr kifogyott a filmekből, Bodnár tanár úr pedig a viccekből, akkor a hallgatók kérésére Ferkelt tanár úr egy mesébe kezdett. Megismertük Egyetemünk történelmét és betekintést nyertünk kísérő tanáraink főiskolai éveibe is. A történeteket zenés betétek kapcsolták össze, amik garantáltan jó hangulatot kölcsönöztek a tanulmányút utolsó perceinek is.
Amennyiben igazak a hírek, a közeljövőben is lesz lehetőség ehhez hasonló tanulmányúton való részvételre. A tavalyihoz hasonlóan, idén is kár lett volna kihagynom ezt a lehetőséget és a továbbiakban ismét tanácsolnám mindenkinek, hogy használjatok ki hasonló lehetőségeket, mind a szakmai, mind az emberi kapcsolatok gyarapítása szempontjából!
Hegedüs Boglárka (nemzetközi tanulmányok alapképzési szak, III. évfolyam)

További cikkek
Top