Szubjektív
2017. 12. 17. - Ádám Bánóczki

Parapszichológia a mindennapokban – Hogyan működik a telepátia?

Kétségtelen, hogy a mai világban az emberek többsége főként abban tud csak hinni, amit racionálisan alátámasztanak számára. Legtöbben nehezen tudjuk felfogni, hogy léteznek olyan, ma még megmagyarázhatatlan jelenségek, mint többek közt a telepátia. A telepátia, amit a köznyelvben gondolatátvitelnek hívunk. Ez egy olyan folyamat, amire még máig nem találtak a szakértők tudományos magyarázatot, bár egyre többen állítják, hogy tudatosan vagy azon felül, de éltek már át hasonlót, és tapasztalhatták már ennek a történésnek a létezését. Mi is ez valójában? Hogyan is kell ezt elképzelni?

Hirtelen a semmiből jut eszedbe, vagy abban a pillanatban üzen neked, mikor éppen gondoltál rá? Szerintem egyikünk számára sem ismeretlenek ezek a szituációk, mégis amíg a hétköznapokban csak mosolygunk ezeken, nem is gondolnánk, hogy a tág meghatározások szerint akár már ezek önmagukban is jelenthetik a telepátia folyamatát. Tehát a gondolatátvitel nem más, mint egy kommunikációs forma, mely a különböző hangok, jelek és érzékszerveink kizárásával történik meg. Egyesek szerint tudomány, mások szerint természetfeletti képesség, amikor egy személy felfogja és megérti a mások által kibocsájtott agyhullámokat. Vajon lehetséges, hogy ez létezhet?

Ezzel a paranormális jelenséggel kapcsolatban már a 19. század vége óta komoly kísérletezések folynak napjainkig. Számos tudós és elismert személy hiszi, hogy egyszer kézzel fogható bizonyítékok segítségével mutathatják be nézeteik sikerességét a világnak. A legtöbb kísérletet leegyszerűsítve két személy között tesztelték a kommunikáció alap modelljét, az egyik fél, mint ,,adó”, a másik fél, mint az üzenet ,,vevője” vett részt a kísérletekben. A történelem során az eddig talán legelismertebb kutatások e területen a Ganzfeld vizsgálatok voltak. A lényeg az volt, hogy megteremtették a környezeti feltételeket a két kísérletben résztvevő fél számára, hogy teljesen elkülönítve, egymástól elszigetelve, külön-külön helyiségben tartózkodhassanak. Ezután a kommunikációs folyamatban ,,vevőként” szereplő fél elmondta pontosan mit lát, miközben az üzenet küldője az előtte lévő telepatikusan átküldeni kívánt képre összpontosított. A sikeres tesztek aránya elérte a közel 50%-ot, amiből a véletlen egybeesések számát körülbelül 5%-ra becsülték csak, ami igen jelentős értéknek számított az előtte bármikor is elért eredményekhez képest, de mint mindig, ezt a kísérletet is erősen bírálták. A legfőbb okok között olyan dolgok szerepeltek, mint például, hogy nem minden esetben alkalmaztak teljesen hangszigetelt szobát, és a felhasznált mintákat sem véletlenszerűsítették kellőképpen. Számtalan vizsgálat épült ezelőtt és ezek után is a telepátia témakörére, de kézzel fogható eredményt felmutatni soha nem tudtak.

Számos gyakorlat van manapság, amivel mi magunk is felmérhetjük mennyire vagyunk fogékonyak erre a képességre. Ha egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy csörög a telefonunk, de még nem néztük meg reflex szerűen ki is hív minket, akkor adjunk pár másodpercet magunknak, és próbáljuk kitalálni ki is lehet az, aki éppen keres minket. Akik hisznek a gondolatátvitel valódiságában azt tanácsolják, hogy ne csüggedjünk, ha az első alkalmakkor nem hoz a gyakorlat átütő sikert, mivel ez is, mint sok minden más, kellő gyakorlást és odafigyelést igényel. Közismert teória többek közt az is, hogy az egypetéjű ikrek között a legnagyobb és legjelentősebb a megfoghatatlan kötelék, így ők hajlamosabbak a telepátiára egymás között, és akár egymás érzéseit is képesek megérezni. Ha esetleg egypetéjű ikertestvérrel nem is rendelkezünk, egy szülő-gyermek kapcsolat is hasonló sikereket eredményezhet, főleg az anya-gyermek közti viszony, ezért célszerű ezzel a szülőknek akár a gyermekük egész pici korában már próbálkozni.

Napjainkban ez a téma bármennyire is bizonytalan kérdésként van jelen, az mégis tagadhatatlan, hogy egyre több embert foglalkoztat akár az egyik, akár a másik tábort erősítve. Számos előadást tartanak világszerte, és a tudomány egyre több oldaláról vizsgálja a telepátia jelenségét. Rohamosan fejlődő világunkban az sem kizárt, hogy a több évszázados kemény munka és bizonytalan kísérletek után végre kézzel fogható bizonyítékokkal is előállhatnak a tudósok belátható időn belül, amivel alapjaiban rengethetik meg az eddig felállított képet az eddig kialakult teóriákkal kapcsolatosan.

 

További cikkek
Top