Gazdaság
2013. 06. 23. - Egergo

Pannonpuma és az EU

Az utóbbi időben több kisebb-nagyobb változás ment végbe a magyar gazdaság területén mind makro, mind mikroökonómiai szinten. Az amúgy önállóan is gyönyörűen hangzó szavakhoz hozzákeverjük a még ragyogóbban hangzó ”politika” szót és egy olyan müzli-mixet kapunk, amelyet bármelyik hipermarket szívesen árulna reggelire a 18-68 éves korosztálynak “Gazdaságpolitika” névvel fémjelezve. Ezen a héten volt aztán minden. Földtörvény, kínai bankválság, de talán a magyar kormány számára a legfontosabb a túlzottdeficit-eljárás.

Kezdjük az alapoknál, hogy mindenkinek nyilvánvaló legyen. A dolog 1997. június 16-ig nyúlik vissza, mikor is az EU akkori tagországai elfogadják a Stabilitási és Növekedési Paktumot, melynek a fő céljai között szerepel a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) létrehozása. A GMU megalkotása során kiemelkedő szempontként szerepelt a költségvetési fegyelem megteremtése, valamint az európai árfolyam-mechanizmus létrehozása, (ERM-2) ami az euró felé vezető első lépés volt.

A költségvetési fegyelem megteremtése érdekében megállapodtak, hogy a tagországok kormányai addig nyújtózkodhatnak, amíg a takarójuk ér, ergo annyi pénzt költhetnek, amennyi a rendelkezésükre áll. Ez a gyakorlatban picikét enyhébb: a költségvetési hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 3%-át. Ahhoz, hogy az országokat valahogy  kordában tarthassák, kitaláltak egy szamárpadot, ahova leültetik az ezt a határértéket túllépő, dzsentri nemzetet és ha ez sem elég, további pénzbírsággal is sújtják (noha ez utóbbira eddig nem volt még példa). Ez azért fontos dolog, mert ha mondjuk gondol egyet valamelyik kormány és a csőd felé rántja az országát, akkor az bizony a többi ország gazdaságára is hatással van, mint Görögország esetében, de ha Horvátország bedobná a kulcsot, akkor bizony azt is megéreznénk.

borito1

Miért olyan fontos ez az EU-nak?

2008-ig, a pénzügyi válság kezdetéig nem igazán ügyeltek rá, azóta azonban kiemelt jelentőséget kapott a válságkezelés miatt.

Mit kell tenni, hogy egy adott ország kikerülhessen az eljárás alól? Az adott ország kormányának egy olyan stratégiai gazdasági programot kell kidolgozni, mellyel hosszútávon tudja igazolni, hogy valóban jó úton jár. Nem elég egy évet megszorítani, Magyarországot csak 3 év után emelték ki a csacsi csoportból. Az eljárás megszüntetését az Európai Bizottságnak kell kezdeményeznie. Május végén javasolták, hogy szüntessék meg Lettország, Litváni, Magyarország, Románia és Olaszország ellen a túlzottdeficit-eljárást. Ahhoz, hogy hivatalosan is vége legyen az eljárásnak, a pénzügyminiszteri csúcstalálkozón is el kell fogadni az indítványt a jelenlévőknek.

Nos, Magyarország számára ez miért is fontos téma? 2004-óta nem volt olyan magyar kormány, akik tartósan tudták volna tartani a 3% alatti hiányt. Ebből egyrészről komoly politikai tőkét lehet kovácsolni, másrészt a kormány elmondhatja, hogy sikeresen megmutatta az EU-nak és az IMF-nek, hogy saját erőből is sikerült leszorítani, spórolni és válságot kezelni.

varga-mihaly-d00010FEE7c8864e774fa

Mi lesz ezután más? 2014-ben választások közelednek, amikor minden hatalmon lévő pártnak jó szokása, hogy elkezd osztogatni. Támogatások, valamint egyéb szociális juttatások formájában elkezdi pumpálni a pénzt az emberekhez. Egyszerűbben fogalmazva: egy választási költségvetést dolgoznak ki, ahol eltapsikolják az addigi pénzt. Ez persze csak az eddigi bevett szokás volt, reméljük most nem ez lesz. Az viszont tény, hogy a brüsszeli pofonosztó balostól távolabb kerültünk. Nem kell félévente leadni konvergencia programhoz viszonyított 6 hónapos jelentéseket, így nagyobb gazdasági szabadságot élvezhetünk.

További cikkek
Top