Közérdekű
2019. 02. 10. - Márkus Bálint

Pályázz bátran pályakezdőként is

 

Gondolom már mindannyian hallottatok a világszerte meghirdetett pályázatokról iskolai évetek során, vagy akár munkahelyetek által. Az emberek többségét nem foglalkoztatja igazán, hogy egy ilyen kihívás során milyen lehetőségekkel tud gazdagodni. Ugyanis a pályázatok által rendkívül nagy tapasztalatszerzésre tehet szert az ember, fontos kapcsolatokat tud építeni és nem mellesleg céljai elérésében is sokat segít az adott embernek.

A legtöbb ember, aki meghallja a „pályázat” szót, általában valamilyen kismértékű megmérettetésre gondol, például egy egyszerű iskolai versíró pályázatra. Világszerte azonban számos nagyméretű pályázat kerül meghirdetésre, amelyeken nem csak vállalatok vagy tapasztalt emberek vehetnek részt, ugyanis számos pályázatot fiatalok számára hirdetnek meg, legfőképpen a felsőoktatásban tanulók számára a legelérhetőbbek ezek, de alapvetően bárki részt vehet rajtuk. A pályázatok általános célja, hogy az emberek tudásukat megmérettetve támogatást kapjanak, ezáltal munkásságukat magasabb szintre képesek emelni. A pályázatok előnye, hogy mindenki azonos eséllyel indul, és csak tudásra van szüksége az embernek, így bárki bármilyen háttérből jön, ugyanolyan esélye van.

A pályázatoknak számos fajtája van, de talán a két legnagyobb csoport a vállalatok és a magánszemélyek számára elérhető pályázatok. Világszerte a sikeres vállalatok fenntartását nagyrészt pályázatok segítségével tudják végrehajtani, ugyanis komoly pénzügyi támogatást tudnak ezekkel szerezni. A magánszemélyek számára pedig nagyon széles körű a lista. Egészen az iskolásoktól a nyugdíjasokig vannak kiírva különféle pályázatok. Magyarországon is számos ilyen támogatás elérhető, ezek közül is a legnagyobb talán a Széchenyi Terv, de vannak nyugdíjtámogatások, és számos fesztivál megrendezése és helyszíne is pályázatok útján dől el. Több Európai Uniós támogatás is elérhető ilyen téren, például a közutak felújítása vagy az oktatás fejlesztése. Jelenleg hazánkban a Széchenyi 2020 program üzemel a legnagyobb pályázási lehetőségként, bár ez legfőképpen vállalatok számára elérhető.

Most pedig szeretnénk nektek bemutatni egy ismerősünket, aki egy európai pályázat 500 indulójából kategóriájának nyertese, így felállhatott a dobogó felső fokára.

Sziasztok! Galambos Levente vagyok, 21 éves, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója. Az Európai Uniós Young Filmmakers Competition filmpályázaton a pályamunkámmal képviselem Magyarországot, amelyet a szakmai zsűri – több mint 50 induló közül – a „Fenntarthatóság” kategóriájában a legjobb 2 közé választott. A pályázat nyertesét egy Facebookon megrendezett szavazással választják ki, akiket az Európai Unió pénzügyi támogatással segít saját rövidfilmjének elkészítésében. – A szavazás február 3-án zárult le,  amelyből Levi került ki győztesként és ezzel munkába is fogott, hogy saját rövidfilmjét elkészítse.

Mi is az a Young Filmmakers Competition?

Alapvetően ez egy európai filmtámogatási pályázat. A pályázaton európai fiatalok vehetnek részt 18-35 éves korig. A bekerülés feltétele, hogy készíteni kell egy telefonnal rögzített rövid videót, ehhez egy összegzést kell írni, valamint egy olyan videót kell csatolni amit az elmúlt 5 évben készített az adott ember. 5 téma közül lehet választani: mobilitás, fenntarthatóság, üzleti készségek, a digitalizáció valamint az emberi jogok. Miután ezek a feltételek adottak, az öttagú zsűri értékeli a beküldött anyagokat, és az adott kategóriában a két döntős sorsát egy Facebook-os szavazás fogja eldönteni. A győztes 7500 eurót kap, hogy létrehozhassa saját rövidfilmjét, majd miután ezek elkészültek, az öt kategória nyertese egy külön rendezvény keretin belül bemutatja filmjét. Mint láthatjátok egy ilyen pályázatban nagy pontenciál rejtőzik, egy ilyen lépés és az ember ott lehet céljainak kapujában.

Ha ezek után megjött a kedved, hogy megmérettesd magadat, akkor ne habozz, ugyanis sosem tudhatod, hogy mekkora lehetőségeket tartogat neked az élet. Találd meg azt, ami a legjobban érdekel és amihez a legjobban értesz, és ne félj a kihívásoktól. Pályázz bátran fiatalon, ugyanis lehet, hogy egy ilyen lehetőség fogja céljaid elérését beteljesíteni. Végezetül pedig szeretnénk gratulálni Leventének, ugyanis magyarként egy európai versenyen első helyen zárni mindig nagy elismerés.

További cikkek
Top