Kultúra
2017. 02. 27. - Krisztina Boda

Oscar-gála 2017: Újabb magyar siker

Idén 89. alkalommal rendezték meg az Oscar-díjátadót, melynek ebben az évben is a hollywoodi Dolby színház adott otthont. A tavalyi házigazda (Chris Rock) helyére Jimmy Kimmel amerikai komikus lépett, akit először ért ez a megtiszteltetés. Los Angeles-i idő szerint vasárnap este fél hatkor vette kezdetét a gála, amelyet itthon a Duna televízió közvetített. Az estét Justin Timberlake Can’t stop the feeling című slágere nyitotta meglepetés produkció formájában. Kicsivel hajnali 5 óra előtt pedig az egész ország újra örülhetett a magyar sikernek.

Az Oscar-díj nem más, mint a legrangosabb amerikai filmművészeti díj, melyet 1929 óta a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ítél oda a legnívósabb filmes alkotásoknak. Ez évben tehát 2016 legjobb filmjeinek szurkolhattunk, méghozzá 24 kategóriában.

A Saul fia sikere után, most két kategóriában is szoríthattunk hazai alkotásnak. Először jelöltek magyar filmet élőszereplős rövidfilm kategóriában, sikeresen. Bár az előző évi győzelem után sokan nem tartották lehetségesnek, hogy újra nyerjünk, de erre az este rácáfolt. Deák Kristóf Mindenki című filmje elhozta az Oscar-díjat! A stáb delegációja Salma Hayektől vehette át az elismerést.

A kecskeméti rajzfilmstúdióban készült (a filmet nem csak nálunk alkották, tehát nem teljesen magyar),  A vörös teknős címet viselő animáció, pedig a legjobb animációs filmek kategóriájában volt jelölt. Végül a díjat, a Zootropolis – Állati nagy balhé készítői vehették át.

A legjobban várt kategória minden évben, kivétel nélkül, a legjobb filmnek járó arany szobrocska, melyet a gála végén adtak át. A legnagyobb esélyesnek Damien Chezelle által rendezett, Kaliforniai álom című filmjét tartották, amely rendkívüli 14 jelöléssel büszkélkedhetett, és már a Golden Globe-díjátadón is tarolt. Nos, az esélylatolgatások helyesnek bizonyultak, a 2016-os év legjobb filmje a Hollywood fénykorát feldolgozó musical lett… legalábbis azt hittük egy ideig. A borítékokat ugyanis összecserélték. Véletlen a legjobb női főszereplő borítékának tartalmát olvasták fel az igazi győztes helyett. A legjobb film tehát a Holdfény lett, Barry Jenkins rendezésében. Esélyesnek tartott jelölt volt: A régi város, Denzel Washington Fences című műve (melyben ő maga alakítja a főszereplőt), illetve A számolás joga, ami a Nasa űrközpontjában játszódik és valós történetet dolgoz fel. További jelöltek voltak még: az Érkezés, az Oroszlán, A fegyvertelen katona és a Hell or High Water.

A legjobb női főszereplő kategóriában két nagy esélyes volt: Natalie Portman, a Jackie című, Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló drámáért, valamint Emma Stone a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért. Végül az utóbbi kapta meg az Oscart. Emma Stone könnyekig hatódva köszönte meg a film alkotóinak, különösen a rendezőnek, és partnerének Ryan Goslingnak. A színésznőnek ez volt az első Oscar-díja, melyet Leonardo DiCaprio adott át neki.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölt volt Andrew Garfield (A fegyvertelen katona), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), Denzel Washington (Fences), Casey Affleck (A régi város), és Ryan Gosling (Kaliforniai álom). Az Oscart végül Casey Affleck kapta az általa megformált karakterért, lenyomva ezzel a legnagyobb esélyesnek tartott Ryan Goslingot.

A szakemberek legnagyobb kíváncsisággal a legjobb filmrendező kategória győztesét szokták várni. Ebben az évben öten szállhattak versenybe egymással: Damien Chazelle (Kaliforniai álom), Barry Jenkins (Holdfény), Denis Villeneuve (Érkezés), Kenneth Lonergan (A régi város), Mel Gibson (A fegyvertelen katona). A szobrocskának egyáltalán nem nagy meglepetést okozva, Damien Chazelle örülhetett, aki több, mint hat éven keresztül dolgozott az általa rendezett és írt filmen.

A legjobb női mellékszereplő Viola Davis (Fences), míg a legjobb férfi mellékszereplő a Holdfényben nyújtott alakításáért Mahershala Ali lett. A másik nagy esélyesnek Dev Patelt tartották, aki az Oroszlán című alkotásban szerepelt, és pár éve a Gettómilliomos kapcsán lett híres.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját A régi város írója, Kenneth Lonergan vehette át, míg a legjobb adoptált forgatókönyvért járó elismerést a Holdfény forgatókönyvírója, Barry Jenkins zsebelte be.

A legjobb filmzenéért járó Oscart és a legjobb betétdalért járó szobrocskát is, a Kaliforniai álom vitte haza. A hangeffektusokért az Érkezés, a hangkeverésért A fegyvertelen katona (a hangmérnök, Kevin O’Connell már huszonegyszer volt jelölve, de most először jutalmazták a díjjal) kaparintotta meg az idei elismerést. A fegyvertelen katona, a második szobrot a vágásért gyűjtötte be.

A vizuális effektekért A dzsungel könyvét díjazták. A látványért és díszletért Kaliforniai álom tarolt (a filmnek az este folyamán ez volt az első díja). A legjobb sminkért a Suicide Squad, a legjobb jelmezekért a Legendás állatok és megfigyelésük kapott jutalmat (lepipálva ezzel az esélyesnek tartott Jackiet és a Kaliforniai álmot).

Az Oscar-díjátadón a kritikusok a sztárok megjelenését is éles szemmel mustrálják. Elsősorban természetesen a nőkre és mesés ruhakölteményeikre koncentrálnak. Ez évben kiemelkedő figyelem irányult Emma Stone-ra, aki arany Givenchy ruhában pompázott, amit Tiffany & Co. ékszerekkel egészített ki. Nicole Kidman minden évben felhívja magára a figyelmet, nem volt ez másképp idén sem. Púderrózsaszín Armani estélyije ezüst és arany hímzésekkel volt díszítve. Ezen felül Naomi Harris (Holdfény) szemet gyönyörködtető, hófehér, Calvin Klein szettben jelent meg. Összességében elmondhatjuk, hogy az idei díjátadón a divat terén az arany, a fehér és vörös árnyalatok uralkodtak.

2017-ben különösen sok afroamerikai származású jelöltet láthattunk, melynek oka részben az, hogy tavaly egyetlen fekete jelölt sem volt a színészi kategóriákban (ezt mind a kritikusok, mind a közvélemény erősen kritizálta a múlt évben). Ennek okán a Filmakadémia tagjainak sorát bővítették (az új tagok 46%-a nő, továbbá jelentős számban képviselik magukat a különböző rasszok). A jelölt filmek közül több alkotásban is megjelenik valamely rasszok közötti konfliktus, amely aktuálpolitikai kérdéseket is felvet a nemrégiben lezajlott elnökválasztással párhuzamban. A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat az O.J.: Made in America vehette át, aminek fő mondanivalója szintén szorosan kapcsolódik a témához.

Habár a jelölését nem váltotta Oscarra, Meryl Streep számára egészen különleges volt az este, hiszen ez volt a 20. Oscar jelölése. A közönség ennek tiszteletére állva tapsolta meg. A színésznő magasan a legtöbb Oscar jelöléssel büszkélkedő színész a világon, így ő tartja Guiness rekordot is.

2017 győztesének egyértelműen a Kaliforniai álmot tartják, ami az est folyamán 14 jelölésből 6-ot váltott arany szoborra. A show végén lévő boríték felcseréléséből adódó baki (ami az eddigi legnagyobb technikai hibaként könyvelhető el a díjátadó történetében) némileg megzavarta a film fesztelen diadalát, de Hollywood egén minden bizonnyal sokáig fennmarad a mű ragyogó csillaga.

Aki véletlen lemaradt volna a 89. Oscar-gála izgalmairól, február 27-én (hétfő) este 20 óra 4 perctől másfél órás összefoglalót láthat az M2 műsorán.

További cikkek
Top