BGE
2019. 02. 24. - Márk Lukács

Opportunity, a legendás marsjáró

 

Az Opportunity nevet szinte már mindenki biztosan hallotta valahol, még az is, aki nem különösebben érdeklődik az űrkutatás után. A NASA által létrehozott eszköz rendkívül sok média érdeklődést kapott az évek alatt, így sokan megismerhették. Az Opportunityt hordozó Delta II-es rakéta 2003. július 7-én indult útjára, ezzel, mint később kiderült, egy legendás történetet megkezdve, hogy aztán 2018. június 10-én végleg lemerüljön. Ebben a cikkben szeretném megismertetni veletek a 15 évet  a Marson töltött rover történetét, amit már sajnos a Matt Damon által alakított Mark Watney sem támaszt fel.

Honnan ez a név?
Egy ilyen történetet nyilván a legelején érdemes elkezdeni. Nos az Opportunity nevének eredete egy kifejezetten aranyos és megindító történethez kapcsolódik, hiszen a 9 éves, Szibériában született, majd kétéves korában Amerikában örökbe fogadott Sofi Collins nyerte meg a NASA erre a célra indított pályázatát. ,,Árvaházban éltem. Sötét, hideg és magányos hely volt. Éjszakánként felnéztem a csillagos égre, és ettől jobban éreztem magam. Arról álmodtam, hogy el tudok repülni oda. Itt, Amerikában minden álmom megvalósulhat. Köszönöm a „szellemet” és a „lehetőséget” (Spirit és Opportunity) – ezzel megnyerte a versenyt, és ő nevezhette el a 2003-ban fellőtt marsjáróikreket.

A kezdetek
Mint már említettem, az Opportunityt hordozó Delta II-es rakéta 2003. július 7-én, a Spirit pedig három nappal később indult el 455,4 millió kilométeres útjára. A 800 millió dolláros összköltség, melyben mind a két marsjáró benne van, mai szemmel már nem is tűnhet olyan soknak, ugyanakkor rengeteg pénz. Mindkét eszközt rengeteg újdonságnak számító műszerrel szerelték fel, többek között többféle kamerával (panoráma, mikroszkopikus), spektrométerekkel, egy kapirgáló szerszámmal a mintavételhez, és több mágnesességmérővel is. Mindezen kívül egy robotkarral, ami az érdekesebb leletekhez vitte közelebb az eszközöket. Végül az Opportunity 2004. január 25-én szállt le a Marson. Az ereszkedés egészen új, és különleges volt, hiszen a végső szakaszában ejtőernyők lassították a süllyedést, végül a rover a felfújt légpárnáin pattogott kicsit, és ért földet  egy mindössze 20 méter átmérőjű, sekély kráterben.

Eredményei, sikerek
Az Opportunity működése során több rekordot is megdöntött, illetve minden létező elvárást jóval túlszárnyalt. Sokak szerint az eddigi legjobb ember által alkotott űrkutatási célokat szolgáló eszköz. Már az hatalmas teljesítmény, hogy az eredetileg 90 Marsra tervezett marsjáró 5111 marsi napig (szolig) volt működőképes. Az Opportunity elsődleges célja az volt, hogy víz nyomait fedezze fel a Marson, ezt a küldetést fényes sikerrel végezte el. A talált ásványokkal gyakorlatilag biztossá vált, hogy a Mars felszínén hosszú időn keresztül folyékony víz volt.
Az Opportunty 2014 júliusában 40,2 kilométerrel földönkívüli távolsági rekordot állított fel, hiszen ekkor körözte le a Szovjetunió 1973-as Lunokhod-2 távirányítású holdjáróját, ami szintén óriási teljesítmény.
Lemászott előbb a Victoria-kráterbe, majd később az Endeavour-kráterbe, ahol egy sziklában vízben kialakult agyagot találtak, illetve olyan ionokat, amelyek csak nagy mennyiségű folyadék hatására kerülhettek a felszínére.

A vég
2018. június 10-én egy óriási homokvihar hónapokra elsötétítette a marsjárót, ami így nem tudott áramot termelni, az akkumulátorai pedig lemerültek. A NASA kutatói több, mint 600 parancsot küldtek neki, de sajnos hiába, az Opportunity nem adott életjelet magáról. A tudósok abban reménykedtek, hogy a Marson november és január között fújó erős szelek talán lefújják majd a marsjáró napelemeit beborító port, és ezzel újra képes lesz áramot termelni, de ez valószínűleg nem következett be.
2019. február 13-án a NASA hivatalosan is ,,halottnak” nyilvánította az Opportunity-t, ezzel lezárva egy legendás történet utolsó fejezetét.

Összességében az Opportunity érdemeit több oldalon át lehetne taglalni, és ódákat zengeni, hogy mennyire nagyszerű és zseniálisan kivitelezett eszköz volt, mely a Föld-től nagyon messze, magányosan az emberiség érdemeit szolgálta 15 éven keresztül.
Ezenkívül pedig hatalmas tiszteletet érdemel az a csapat, akik az elmúlt 15 évet a földinél 40 perccel hosszabb marsi napokat diktálta, folyamatosan elcsúszó időbeosztás szerint élte, így biztosítva az Opportunity működését.

További cikkek
Top