Kultúra
2013. 11. 19. - MGabor

Önmegvalósítás lakat alatt

Ötödmagaddal egy cellában, számzárak, betűzárak, csapóajtók, fejtörők, magas adrenalin szint és a folyamatosan visszaszámláló óra. Hol is vagyok valójában?
Újfajta kihívások elé állítják a manapság egyre népszerűbb szabadulós játékok az aktív pihenést kedvelőket, te lehetsz a következő maszek Michael Scofield…

Akik nem hallottak még hasonlóról sem, azoknak a houdini-féle szabadulós kunsztok ugorhatnak be először, de itt nincs se zubbony, se szembekötés és még jéghideg cápákkal teli akváriumba se fognak bedobni minket. Ez az egész teljesen másról szól, ezek a játékok “józan paraszti” eszünket, logikánkat, ügyességünket és bizonyos esetekben türelmünket teszik próbára.

Harry-Houdini-006

A játék azzal kezdődik, hogy kis csapatunkat (2-6 fő) lakat alá zárják az adott helyszínen, legyen ez egy horrorisztikus pince, egy reményfosztott börtön vagy akár egy mesés karibi-sziget. A kijutásra általában 1-1,5 óra áll rendelkezésünkre, ezalatt kell megbirkóznunk a különböző feladványokkal, lakatokkal, szám- és betűzárakkal, útvesztőkkel…

A siker kulcsa a csapatmunka, a feladatok úgy lettek kialakítva, hogy egyedül képtelenség teljesíteni őket, ezért érdemben kell kommunikálnunk társainkkal. Esetleg ha nem jönne az a bizonyos szikra és elakadunk, akkor sem kell kétségbe esni és a másikat hibáztatni, a pálya felügyelői, operátorai készségesen állnak rendelkezésünkre, akik hangszórókon keresztül a jó irányba terelgetnek. Kijutásunk maga a honorárium, és egy boldog összeszokott csapat, de miért is élvezzük ezt ennyire?

Az egész hátterében a Széchenyi-díjas pszichológus Csíkszentmihályi Mihály elmélete áll: a flow-élmény.

A Flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során 57024_389x292az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Ez az élmény kerít hatalmába miközben a feladatokra koncentrálunk. Fontos, hogy a feladatok ne legyenek túl könnyűek, mert hamar elveszítjük érdeklődésünket és nem jön létre a kijutásért kapott legnagyobb jutalom, az elégedettség érzése.

100225_flow

Aranyfogú Jack és a kalózok aranya

Ha szeretnétek kipróbálni magatokat egy ilyen kihívásokkal teli  környezetben akkor ajánljuk figyelmetekbe az Örstől 2 percre található karibi témájú Kalózbarlang névrekeresztelt szabadulós játékot!

Az Online csapata, köztük én is megméretettem ebben a játékban, ami tényleg egy remek közösségi elfoglalatság volt. A többiek eképpen vélekedtek:

„Vettem már részt hasonló kiszabadulós játékban, így könnyebben tudok véleményt alkotni. A Kalózbarlang sokkal nagyobb hatást tett rám. Nem csak az agyamat tornáztatta meg, de a csapatot is összehozta. Nem utolsó dolog, hogy a történetet olyan élethűen tudták megvalósítani a játékban, hogy úgy éreztem a cselekmény részese vagyok.”
-Győrik Ágnes-

„Ha egy mondattal akarnám összefoglalni a kalózbarlangban tapasztalt élményeimet, akkor azt mondanám, hogy nem voltam még olyan játékon, ami ennyire magával ragadott. Bevallom, féltem, hogy nagyon evidens lépések lesznek, számunkra könnyen kitalálhatók és kivitelezhetők, de tévedtem! Volt olyan feladat, ami komoly fejtörést okozott”
-Márton Máté-

Az Online csapatának 47 perc kellett a kijutáshoz, neked gyorsabban menne ?:)

Jó játékot!

Próbáltál már szabadulós játékot?

Igen, nagyon élveztem.
Nem még, de érdekel. Egyszer tuti ki fogom!
Fóbiáim miatt esélytelen.
Nekem a Külker is az...
További cikkek
Top