Szubjektív
2015. 01. 19. - raczd

Online terrorizmus

Manapság, fejlődő világunknak szembe kell néznie számos olyan tényezővel, amik veszélyt jelenthetnek társadalmunkra, kultúránkra nézve, erre jó példa a terrorizmus. Az elmúlt évek terrorcselekményei is ráirányították az emberek figyelmét erre a problémára. Soraimban nem összeesküvés elméleteket, vagy tragikus eseményeket részletezek, sokkal inkább a terrorista szervezetek „online” jelenlétére fókuszálok.

Mondanom sem kell, mennyi lehetőséggel rendelkezik a csúcsformáját élő internet, ezt kihasználva csoportjaik egyre növekvő tempóval aknázzák ki a technológia szépségeit. Tizennyolc évvel ezelőtt csupán egy tucat weboldalt számoltak a szakértők, ezek száma mára már öt és tízezer közé tehető. Jelenleg körülbelül 40 terror szervezet működtet weboldalt, van olyan, aki egynél többet futtat és több nyelven. Mint a statisztikákból kiderült, a hálózati struktúrákon alapuló csoportok “sikeresebbek”, hiszen több merényletet hajtanak végre, magasabb színvonalon.

Alapvetően négy fő ok miatt tölt be fontos szerepet az internet számukra: (1) elősegíti a “tradecraftok” – különböző elhárítási, és kém technikák – beszerzését, megismerését; (2) mozgókép formájában „how-to” ismereteket sugároznak és online kiképzést tartanak; (3) a radikalizáció és hívők szerzése mellett fontos, hogy; (4) hálózati támadásokat tudnak kezdeményezni.

1. Tradecraft
A „tradecraft” a terrorista megmozdulások éltetője. Ide értendő minden olyasfajta technika, ami a kémkedéssel kapcsolatba hozható. Titkosított kommunikáció (a telefonhasználat számukra például már lejárt tétel, mivel könnyen lenyomozható, és bemérhető), különböző lehallgatások vagy éppen célpont bemérések, hogy párat említsek, azok közül amik az interneten keresztül mennek végbe. Saját maguk által fejlesztett, és tökéletesített eszközeik utat nyitnak céljaik eléréséhez.

terror44 százalékkal nőtt a terrorcselekmények száma egyetlen év alatt. Zömét az Iszlám Állam, a Boko Haram, az al-Kaida és a tálibok követték el, ők felelősek az összes halálos áldozat 66 százalékáért. Vajon lehet hozzá köze az internetnek?

2. How-to
Szervezetek megosztásai között gyakorta találni „How-to” videókat és cikkeket, amik oktató jelleggel kerülnek fel, így terjeszteni tudják taktikáikat, ismereteiket. Gondolok itt különböző fegyverek szét-, és összeszerelésére, házi bomba készítésére, vagy éppenséggel személyazonosság elrejtésére. Az egyik, talán a legismertebb példa erre az Al-Káida angol nyelvű „Inspire” magazinja, itt publikálták a „Hogyan csinálj bombát anyád konyhájában”-t, és mint kiderült a Bostoni maraton robbantói innen vettek információkat pokolgépük elkészítéséhez. Mondhatni a gyilkos applikációja az internetnek, maga az ember.

3.Toborzás
A radikalizáció, a web és a propagandák triumvirátusával embereket tudnak maguk mögé állítani, akik képesek bármit megtenni. Karizmatikus szónokaik beszédei után, mint egy üres szoba, úgy visszhangzik érdekeltségeik körül az internet. Elsősorban befolyásolható, csalódott emberek a célpontok, felnőttek és gyerekek egyaránt.

Egyre több európai szimpatizál, és csatlakozik.

2009-ben Szomália terrorista szervezete, az al-Shabaab töltött fel egy rap videót propagandaként „Blow by Blow” címmel, ami küzdelemként jellemzi a harcokat a Nyugat és az Iszlám között. A web sötét sarkaiban és a világháló védetlen mainstream oldalain – mint például YouTube, Twitter, Facebook, vagy ezek más nyelvű változatain, mint az FPS vagy a RenRen (orosz és kínai változata a Facebooknak)futhatunk össze ilyesfajta termékekkel.

4. Hálózati támadások
A cyberterrorizmus sűrűn szerepet játszik, tekintve a tényt, hogy naponta közel 6,5 milliárd dollár áramlik az interneten keresztül végrehajtott tranzakciók során, de nem ez a fő feladata az online támadásoknak. Megbéníthatják célpontjaik infrastruktúráját, mint például az energia ellátást, közlekedést, vagy különféle kormány tervezeteket. Vírusok küldésével összezavarják, vagy megsemmisítik a kiszemelt hálózatát.

Be kell ismerni, hogy korunk terroristái nincsenek lemaradva mögöttünk, sőt a nyomunkban vannak, hiszen az adományozások profitjából hatalmas pénzeket pumpálnak vissza az információtechnológia fejlesztésébe. Előbb vagy utóbb megkezdődnek tehát a komolyabb csaták online is? Hiszen nyersanyagforrások beszerzésétől a hálózati támadásokig, számtalan dolgot tehetnek meg. Meglátjuk, de azért érdekes, hogy pont a mi nyugati sajtószabadságunk, amiben igen fontos szerepet játszik az internet, adja kezükbe az eszközt, hogy lerombolják azt, amiért harcoltunk.

Szerinted van esély arra, hogy itthon terrorcselekmény történjen?

Sajnos igen
Nem igazán tartok ettől
Nehéz megjósolni
Most emelték az alkohol árát...

További cikkek
Top