Gazdaság
2017. 02. 10. - Máté Pluhár

Olimpia: veled vagy nélküled?

 

Ugyan még csak 2017-et írunk, azonban a magyar sajtó egyik legfontosabb témája már most a 2024-es olimpia. Egyszerűen nem telik el úgy nap, hogy valamelyik hírportál, rádió vagy akár televízió ne közöljön valamit a témával kapcsolatban, ami nem is csoda, hiszen most is folyik az aláírásgyűjtés arról, hogy a játékok megrendezését népszavazás alapján döntsék el.

Mielőtt kitérnék a különböző érvekre, hogy mégis mik lennének az olimpia előnyei illetve hátrányai kicsit tekintsük át, hogy hogyan jutottunk el idáig, ahol most tartunk. Jelenleg Budapest mellett még két város van versenyben azért, hogy megtarthassa a játékokat 2024 nyarán. Ez a két város nem más, mint a francia főváros, Párizs a másik pedig Los Angeles. Mind a három helyen jelennek meg a tervek, rendeznek sajtókonferenciákat, ahol különböző információkat osztanak meg arról, hogy hol tartanak az előkészületek. Sőt, január végén Tony Estanguet, a párizsi pályázat bizottság társelnöke azt nyilatkozta, hogyha Párizs nem nyer, akkor többet nem is fognak indulni. Ennek oka az is lehet, hogy 1924 óta nem tarthatták meg az ötkarikás játékokat és mind Pekinggel, mind Londonnal szemben alul maradtak.

olimpia-2024-latvanytervek_image_c30ef40c52d1432756455a9806ea_16-9

Ellenben a másik két országgal, Magyarországon még soha nem rendeztek olimpiát, ezért is érezhetik sokan magunkban, hogy most már elérkezett a mi időnk. Egyre több ember ég olimpia lázban. Tavaly óta láthatunk plakátokat, amin a magyar élsport legnevesebb alakjai adták nevüket és arcukat a projekthez. Nem mellőzendő tény, hogy innen már tényleg csak egy lépés, hogy Budapesten rendezzék a 2024-es játékokat, ez pedig még nagyobb lendület adhat a kampányban.

De miért is lenne jó, ha kis hazánk nyerné meg a rendezés jogát? A tervezett összegekről igazából senki nem tud pontos adatot, mert ezt egyszerűen lehetetlen előre megállapítani (ez már az úszó-világbajnokságnál is bebizonyosodott). Azonban biztos, hogy ezt az összeget nem Magyarországnak kellene teljesen egyedül előteremtenie. Rengeteg szponzorációs lehetőség rejlik a rendezésben. Ha belegondoltok, azért mindenki tud szerintem olyan érvet mondani, ami amellett szólna, hogy rendezzük meg a játékokat. A gazdasági fejlődés a fővárosban biztos, hogy beindulna. Olyan sportlétesítmények épülnének, amik a későbbiekben is szolgálhatnák a magyar sportolók eredményes felkészülését. Ezenfelül fejlődésnek indulhatna a tömegközlekedés mind a fővárosban, mind az agglomerációban.  Lehet, hogy a jövőbeli külkeresek már sokkal könnyebben tudnának közlekedni Mátyásföldre az olimpiának köszönhetően. Fellendülhetne a turizmus. Rengeteg ember érkezne az országba és az ő elszállásolásuk, fogyasztásuk hatalmas bevételt jelentene a vendéglátásnak. A gazdasági indokokon felül a morálisak sem elhanyagolhatóak. Ki ne lenne büszke, ha az országa olimpiát rendezne? A hazai sportolóinkat még többen tudnánk támogatni. A nemzeti egységtudat is újra megerősödhetne. Ha csak abba belegondoltok, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság milyen hatással volt a szurkolóinkra, talán ezt az Olimpiai játékok még felül is múlhatná.

De minden éremnek két oldala van, nem kivétel ez alól az olimpia sem. Sokakban felmerült a kérdés, hogy Budapest elbír-e egy ilyen nagy kaliberű rendezvényt. Ugyan 2024 még távolinak tűnik, de addig fel kell húzni több nagyobb létesítményt, amelyben lebonyolítják a versenyeket. Meg kell oldani a rengeteg ember elszállásolását, és többen úgy érzik, hogy erre Budapest illetve a környéke nincs felkészülve. A legtöbbet támadott pont a tömegközlekedés. Ebben szinte mindenki egyetért, hogy Budapest közlekedése jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy lebonyolítsa a játékokat, ezért ezt is fejleszteni kell, ha megnyeri az ország a rendezés jogát. Megjelentek különböző adatok arról, hogy mennyi pénzt bocsátottak már rendelkezésre az olimpia miatt, valamint arról, hogy mégis mennyibe kerülhet az egész rendezés. A számok horrorisztikusak, ezért jelentek meg az olimpiaellenes kezdeményezések. Ezek a mozgalmak más célokra használnák fel ezeket az összegeket, mint pl.: az egészségügy, vagy az oktatás fejlesztése. Számos budapesti lakos kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy Budapesten rendezzék meg a játékokat. Ennek következménye lett a jelenleg is zajló aláírásgyűjtés azért, hogy népszavazásra bocsássák az olimpia rendezését. A mozgalom január 19-én kezdődött és 30 nap alatt kell 138 ezer aláírást összegyűjteni a budapesti lakosoktól. Jelenleg az aláírások száma 110 ezer körül lehet, amelynek 10-15%-át becsülik érvénytelennek. Ha budapesti lakosok vagytok és úgy érzitek, hogy jobb lenne, ha szavazáson dőlne el az esetleges olimpia, akkor a főváros rengeteg pontján tudtok aláírást leadni. A döntés a Ti kezetekben van!

További cikkek
Top