Kultúra
2018. 03. 04. - Ádám Bánóczki

Okosszemüveg – a legújabb őrület

Napjainkban bátran kijelenthetjük, hogy a technika fejlődése rohamosabb léptekben halad előre, mint eddig valaha. A hordozható laptopok, a sorban megjelenő okostelefonok és az okosórák után az egyik legújabb, de a köztudatban talán még annál kevésbé elterjedt fejlesztések a szemüvegek irányába mozdultak el. Azoknak, akiknek elkerülte az érdeklődésüket vagy csak szimplán nem naprakészek a témában, nem árt felkészülniük, ugyanis ezzel a tempóval akár már rövid időn belül a hétköznapi viseletünk részeként láthatjuk majd viszont ezeket az okosszemüvegeket.

Az ezzel kapcsolatos őrület még 2012-ben indult, amikor a Google feltárta a legújabb fejlesztései között szereplő, úgynevezett Google Glass-t. A bejelentés szerint egy olyan eszközt kívántak a jövőben piacra dobni ezzel, amit már kézi vezérlés nélkül, hang alapján történő irányítással kezelhetünk majd és magas felbontású kép és videó rögzítésére is képesek, de ez persze csak néhány előzetes példa az akkor még nehezen elképzelhetőnek tűnő tulajdonságok között. A fő céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy olyan, a hétköznapokban is könnyedén használható kijelzőt, amit a fejünkre illesztve, a szemüvegünk részeként, mások számára láthatatlanul bármikor használatba vehetünk. Ezt lényegében egy, a szemüvegbe beépített mini számítógép vezérelné, az adatok megjelenése pedig az okostelefonokhoz és egyéb okos készülékekhez hasonlóan ikonokként jelenne meg, így biztosítva számunkra a különféle információkat. Nem utolsó sorban a bluetooth funkciót sem felejtették ki belőle és wifi segítségével az internethez is képes kapcsolódni. Ráadásul ez a kis készülék 16 GB háttértárnyi helyet is biztosítana nekünk felhasználóknak.

Az előzetes vélemények alapján, még ha esetleg úgy is tűnhetett, hogy az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb durranásáról beszélhetünk majd, ezek a fejlesztések komoly szerephez sajnos mégsem jutottak akkoriban. Olyannyira, hogy a rákövetkezendő években az ezzel kapcsolatos publikálások és fejlesztésekkel kapcsolatos információk teljesen elcsendesedtek egy időre. Ez persze, ahogy azt gondolni lehetett már akkoriban is, nem tartott sokáig. Ugyanis az elmúlt 1-2 évben sorra jelentek meg a középkategóriástól a piacvezető cégekig újabbnál újabb ötletek a szektor fejlesztésére és színesítésére, sőt számtalan prototípust és véglegesített terméket is piacra dobtak már a nagy közönség számára. A jövőszerű arculat mellett már akár a leghétköznapibb kinézettel is találkozhatunk egy-egy modell kapcsán, de a cserélhető lencsés vagy akár a napszemüvegként is funkcionáló okosszemüvegek sem lehetnek ismeretlenek azok számára, akik követik ennek a területnek a mindennapos fejlődését.

Ezek a próbálkozások közé tartozott az Intel által elkészített és Vaunt névre keresztelt szemüveg is. Ez például egy teljesen hétköznapi külsővel rendelkező modell volt, de talán pont ettől válhatott érdekessé. Az eszköz működtetéséhez szükséges egység minden részét a szemüveg szárában rejtették el, ezzel biztosítva a diszkrét külsőt. Fontos körülmény volt a cég számára, hogy a tartozékok tömegét a lehető legjelentősebb módon minimalizálják és a működéshez szükséges berendezések súlya észrevehetetlen legyen a viselője számára. Nem sokkal később az Epson is beállt ebbe a sorba és kiadták a Moverio BT-200-as néven elterjedt darabot. Az Intel által kiadott modellel ellentétben ez kábelekkel csatlakozott a fő egységhez, aminek a jelentősége abban rejlik, hogy ezzel irányítható maga az okosszemüveg. Így sajnos a wireless technológia világában ez a felhasználók számára igen komoly kényelmetlenséget okozhatott és ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy a hétköznapokban is elfogadott, felhasználóbarát külsőre törekedtek volna. Ezek mellett viszont többen találkozhattak már az Apple és az Amazon kiemelkedőbb próbálkozásaival is egyaránt.

Sajnos többek közt a borsos árak és a sokszor még kezdetlegesen megvalósított technikai háttér is indokolja, hogy napjainkban miért nem örvendhet még az okosórákkal és egyéb, ehhez hasonló kiegészítőkkel azonos népszerűségnek. Viszont mindenképp nagy lépésnek számíthat, hogy a pár éve még csak a Google által foglalkoztatott gondolat mára már rengeteg különböző cég által alkalmazott fejlesztőinek ihletet adott abban, hogy a vállalatok saját egyéni képükre megvalósítva valami formabontót hozhassanak létre ezen a területen is és reméljük, hogy ebben a tempóban tovább haladva lassan mi hétköznapi emberek is könnyedén lehetőséget kapunk ezek tesztelésére és mindennapi használatára egyaránt.

További cikkek
Top