Gazdaság
2019. 03. 04. - Krisztina Boda

Okos kütyük, okos élet?

 

Egy generáció alatt olyan technikai és technológiai fejlődés ment végbe, amelynek következtében már elképzelhetetlennek tartjuk az életünket az okos eszközeink nélkül: az okostelefon állandóan a kézben, az óránk már nemcsak az időt mutatja, de a lépéseinket is számolja, miközben persze méri a pulzusunkat, a tv pedig felveszi a kedvenc sorozatunk legújabb részét, mire hazaérünk a szokásos Blokkos banzájról. Sok teher kerül így le a vállunkról és jóval kényelmesebbé válik az életünk. Vagy negatívan hat ránk az új létforma?

Na, de mitől is lesz okos egy eszköz?

Már rengetegszer hallhattuk ezt a szót, de itt az ideje letisztázni a mögötte lévő jelentést. Az okos eszközök fogalmát leginkább az Internet of Things kifejezéssel lehet párhuzamba állítani, ami az egymással és az internettel kapcsolatot létesítő készülékek összesítése. Ha érthetőbben szeretnénk meghatározni, hogy mitől is lesz okos egy eszköz, akkor talán a funkciók halmozását, az emberi kényelem előtérbe helyezését kell kiemelnünk. Az okos készülékek másik ismertető jele, hogy nagy részüknek volt egy analóg kiadásuk is, amit az utóbbi években kibővített digitális funkciókkal ruháztak fel. Az első ilyen példa az okostelefon, amit az évek során annyi plusz rendeltetéssel láttak el, hogy már követni is nehéz.

Mit mutatnak az eladási adatok?

Az egyik legnagyobb elemző cég, a Gartner előrejelzése szerint ebben az évben a viselhető okos eszközök forgalmában 25,8 százalékos növekedésre lehet számítani, míg 2020-ra nagyjából 26 milliárd egymással összekötött okos eszköz lesz forgalomban, ami az eladási statisztikákat nézve nem is olyan meglepő adat. (Bár, természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy a marketing hatásának hála, a fogyasztók már szinte ugranak minden újra, amiben szerepel az „okos” szó.)

A következő diagrammon a végső fogyasztóknak, világszerte eladott okostelefonok számát láthatjátok 2007-2018 között. 2018-ban már csaknem 1,56 milliárd okostelefon kelt el, ami több, mint duplája a 2012-es adatoknak.

21. századi népbetegség vagy áldás?

Az okos kütyük mellett és ellen is bőven tudunk érveket felsorolni. Számos pszichológiai tanulmány szól arról, hogy milyen káros hatással is van az emberi kapcsolatokra például az okostelefon állandó használata, azt nem is említve, hogy órák telnek el a képernyő felett, ami nem feltétlen a hasznos időtöltésről szól. Tény, az okos eszközök alapjaiban véve változtatták meg az életmódunkat, azonban az életünk sokkal könnyebbé és gyorsabbá válik bizonyos szinteken: csak ránézünk az óránkra és tudjuk milyen idő van odakinn, Alexa vagy éppen Siri pedig bármit elintéz a kérésünkre. A megoldás kulcsa egyes szakemberek szerint abban rejlik, hogy ne csak az eszközeink, de mi magunk is okosak legyünk, ergo használjuk okosan a smart eszközeinket. A mértékletes, ám effektív használat ugyanis nagyban megkönnyítheti az életünket. Persze, ez nem azt jelenti, hogy végképp le kell mondani például kedvenc appjaidról, hiszen egy kis lazulás mindig kell.

Okos otthon, okos város

Most pedig kiemelnék két olyan elgondolást, amik olyan többletfunkcióval látnak el bizonyos eszközöket, melyek a hétköznapi életet könnyítik meg. Az egyik ilyen az okos otthon, amit 1-2 éve már aktívan alkalmaznak például a budapesti Cordia lakóparkokban is. Egy okos otthon néhány érzékelő segítségével többek között szabályozza a ház fűtés- és hűtésrendszerét, kezeli az árnyékolását és világítását, gondoskodik a hangvezérlésről és biztonságról, de még az öntözőrendszert is képes működtetni. A másik pedig az okos város, mely már egy közösség életét hívatott kényelmesebbé tenni, valamint az energiagazdálkodás effektív kihasználásával az ökölógiai lábnyomát csökkenteni. Hogy mi az okos város? A hivatalos honlapon ez a fogalom olvasható: „Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.” Nem csoda ha ezek után sem annyira tiszta a kép, de, hogy könnyebb legyen megérteni a dolgot, az innovatív technológiák olyan megoldásokat takarnak, mint például a közvilágítás energiatakarékossá tétele.

A ló másik oldala

Persze, vannak olyan okos eszközök is, amiket nem feltétlen tudunk hova tenni. Ilyen például az okos virágcserép, ami a beleültetett növény fotoszintetizálásából állít elő energiát az okostelefonunk töltésére,  vagy éppen az okos dzseki, ami egy beépített bluetooth eszköznek hála világít, ha hívás érkezik a telefonunkra. Ha még ez nem lenne elég, tavaly megérkezett az okos óvszer is, ami az okostelefonra tud küldeni bizonyos elemzéseket.

Mit hoz a jövő?

Egy biztos: innentől kezdve nincs megállás. Az eladási adatok egyre nőnek, és mindennap újabb fejlesztések látnak napvilágot. Lehet, hogy van, akinek kissé ijesztő a tempó, de a mi generációnk már olyan szinteken beleszokott ebbe az új világba, hogy nemcsak élvezni tudjuk az általa nyújtott előnyöket, de a hasznunkra is fordíthatjuk, akár a hétköznapi, akár az üzleti életben.

További cikkek
Top