Szubjektív
2013. 03. 24. - Fanni

Diák vagyok nem rabszolga! – avagy a diákmunka veszélyeiről

Tömérdek önéletrajzot és fényképet tartalmazó e-mail után megcsörren a telefon, „Jelentkezett meghirdetett állásunkra és érdeklődni szeretnék, hogy aktuális e még? „ Igen, aktuális! – vágjuk rá legtöbben egyetlen bizalmatlan kérdés nélkül. Majd jönnek a szép szavak, a magas bérezés és a megbecsült munkatárs ígérete, majd pár hét után az elsöprő „lavina”. Veszélyek, trükkök, történetek és tanácsok, hogy azok között lehess, akik magabiztosan mondanak  “NEM!”-et a bőrszékből mosolygó főnöknek.

Egyetemi, illetve főiskolai tanulmányok mellett egyre több és több diák vállal részmunkaidős vagy alkalmi munkát, amellyel finanszírozhatja tandíját, albérletét, és mindemellett szórakozását.
„A pénz az pénz” alapon, valamint előző szakmai tapasztalatok és képzettség hiányában sokuk, olyan extrém körülmények között történő munkát is elvállal, amelyet egy egzisztenciájáért küzdő középkorú, de még egy friss diplomás pályakezdő is aligha. Szórólapozás autók között, gyümölcsszedés a nyári kánikulában, jelmezbe – például valamilyen gyümölcsnek – öltözve járkálni egy promóciós rendezvényen, illetve a gyári monoton munka mind azok a munkák közé tartoznak, amiket a munkavállalók éhbérért kínálnak a diákoknak.

jelmez

A fiatal, diák munkavállalók többsége tájékozatlan a munka világában és munkajogi ismereteik is nagyrészt hiányosak, amelyet a „trükkös” munkáltatók előszeretettel használnak ki. Legtöbbször feketén dolgoztatják fiatal munkavállalóikat, továbbá semmilyen szerződést nem iratnak alá velük, amely további problémákat vonhat maga után a hónap végén. További veszélyt jelentenek azok a cégek, amelyek nem informálják időben, vagy épp félreinformálják a jelentkező diákokat a munkát illetően. Ilyenek a jutalékos rendszer alapján működő cégek, melyek első beszélgetés során még feltűnően magas bérrel kecsegtetnek, néhány hetes saját zsebből kifizetett tanfolyam ellenében, majd végül apránként csepegtetik újdonsült alkalmazottaiknak, hogy mi a feladatuk és mindezért, hogy működik a nekik járó fizetés.

Egy történet elmeséléséhez nem kell a szomszédba mennem, hiszen folyamatos munkakeresésem során én magam is szembesültem mindazon félrevezetéssel, amelyet a munkáltatók alkalmaznak a tapasztalatlan diákokkal szemben.
– Nagy örömömre több önéletrajzot és fényképet tartalmazó e-mail elküldése után visszahívott egy pénzügyi tanácsadó cég, amely munkát ajánlott nekem egy személyes elbeszélgetés után. Telefonos beszélgetésünk során első felmerülő kérdésem a fizetési rendszerre irányult, vagyis hogy jutalékos rendszer alapján működik-e, azaz, hogy csak bizonyos személyekkel megkötött szerződések után kapom meg fizetésem, avagy órabérben, a megkötött szerződéseken kívül is. Kérdésemre kérdéssel válaszoltak, – „Végül is mit jelent az, hogy jutalékos rendszer?”, többféle lehetőséget kínálunk – válaszolta a cég vezetője. Beleegyezve a személyes találkozóba, elmentem az interjúra, ahol egy szimpatikus fiatalember mérte fel tájékozottságom a pénzrendszer világában, majd mutatta be a céget és a munkát, amelyre jelentkeztem. Heti 20 óra vállalása, 100 000Ft fizetéssel, kötetlen munkaidőben, egyetlen feltétellel, egy 30.000Ft-os tanfolyam elvégzése, amely mindenképp szükséges a munkában való helytálláshoz és a törvényes eljáráshoz.
Túl jól hangzott az ajánlata így hát megkérdeztem újra, – Biztos, hogy nem jutalékos rendszer alapján működik?, valamint felmerült még két kérdés, – Házalós, kopogtatós rendszer, avagy a lehetőségekkel ügyfeleimet nekem kell felkeresnem?, – A tanfolyamot munkakezdésem előtt kell elvégeznem, azaz saját zsebből fizetem, vagy majd miután munkába kezdtem? – a válasz nem, nem és majd ráér.

Nos, mindezekre a valós válaszokat csak akkor kaptam meg, miután ténylegesen utána néztem és kérdeztem a cégnek. Kiderült, hogy a munka 100%-osan jutalékos rendszeren alapszik, amelyre egyben jellemző a piramis rendszer is. Továbbá az információt napra pontosan osszák meg munkavállalóikkal. „Láttam egy lapot, amelyen le volt írva a tájékoztatás menetrendje, avagy mit szabad közölni az első héten, a másodikon és így tovább..” – számolt be egy diák.
Az mellett, hogy magam is kételkedtem, hatalmas meglepetésként ért, hiszen megkérdeztem, próbáltam gyanakvóan nem beleugrani a legelső alkalom adtán, és ez sem segített, ahhoz, hogy hiteles válaszokat kapjak. Mindezek tudatában még sikerült nem beleugranom, de tömérdek diák, mindezzel csak akkor szembesül, mikor „Igen”-t mondott az ajánlatra.

munka

Mire elég az 500 forintos órabér itthon? Irány külföld!
Magyarország gazdasági helyzete, igen komor jövőképet mutat, mind a pályakezdőknek, mind a már foglalkoztatottaknak, így nem csoda, ha a diákok korai egyetemi, illetve főiskolai évei során elgondolkodnak azon, hogy nyakukba veszik a világot és munkát vállalnak valamely jobb helyzetben lévő országban. Magasabb bérezés, városnézés, a nyelv elsajátítása és mindemellett egy nagy próba és kaland, amit a külföldi munkavállalás gondolata hordoz magában. Eléggé jól hangzik, nemde?

Azonban amilyen jónak tűnik, ugyanolyan rosszul is végződhet. Külföldi munkavállalás során tucatnyi veszély fenyegethet minket, amelyek komolysága abból adódóan, hogy egy másik országban tartózkodunk akár triplájára is növekedhet.  Elsődleges veszélyforrás az, ha a túl jónak tűnő ajánlatot egy pillanatnyi kétség nélkül elhisszük, majd fejest ugorva a kínált lehetőségekbe, csak kiutazásunk után szembesülünk a ténnyel, hogy az ígért kiutazási költség végül a munkáltató helyett a mi számlánkat csorbította, a franciaágyas szálláson örülünk, hogy van egy rugós matrac,vagy az előírtnál jóval magasabb összegért lakhatunk, illetve, hogy a beígért munka melletti szórakozás helyett már az boldoggá tesz minket, ha van főtt vacsora.

Ide tartoznak, azok a magas bérezéssel és könnyű munkával kecsegtető állások is, amelyek kifejezetten hölgyeknek szólnak. Hostess, táncos, kisegítő, mindazon állások, amelyek egy kis szépítéssel prostitúciót tartogathatnak. Az ilyen munkára vállalkozóknak alaposan utána kell járniuk az adott ajánlatnak, hiszen nem egy alkalommal végződött a kiutazás az iratok elvétele után prostitúcióval, ahonnan legtöbben haza sem térhettek.

prostitualt

További külföldi kedvelt lehetőségek a fiatalok számára az au pair munkák, amelyek ugyancsak számos meglepetést tartogathatnak. Előfordulhat hiszen, hogy a hirdetéstől eltekintve megérkezésükkor, több gyerekre kell vigyázniuk, illetve nagyobb háztartást kell vezetniük. Továbbá legtöbb család belefoglalja a szerződésbe a saját részről való nyelvtanulás finanszírozását is a munkavállalójuknak, azonban ezt legtöbben csak egyszerűen nem tartják be.

Megdöbbentő vagy sem, a legnagyobb visszaélések a legkedveltebb célországokban ( Anglia, Írország, Svédország, Spanyolország, Finnország, Hollandia) történnek, ahol sok esetben nem is a külföldi, hanem magyar munkaközvetítők vezetik félre honfitársaikat.

Íme, 12 tanács, amelynek tudatában biztonságosabban kezdhetsz külföldi munkába:

 1. Ne higgyük el feltételek nélkül a nagyon kedvező ajánlatokat
 2. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk a fogadó államban érvényes jogszabályokról
 3. Állásajánlat esetén próbáljunk utána nézni a leendő munkahelyünknek
 4. Nyelvtudás nélkül ne próbáljunk útnak indulni
 5. Soha ne vegyük igénybe magánközvetítő szolgáltatásait
 6. Indulás előtt fordíttassuk le a végzettséget igazoló papírjainkat
 7. Még utazás előtt nézzünk utána a kinti segítségkérési lehetőségeknek
 8. Kiutazás előtt készítsünk baj esetére hazautazási tervet
 9. Soha ne adjuk ki iratainkat a kezünkből
 10. Csak biztosra menjünk
 11. Keressünk kapcsolatokat, barátokat, azaz a munkaadón kívül is „tudjanak rólunk”
 12. Mindig tartalékoljunk pénzt a hazaútra

A „trükköző” cégekre a különböző iskolaszövetkezetek is felhívják a figyelmet, akik számtalan ilyen esettel találkoztak már, azonban ellene tenni igencsak nehéz. Hiszen amíg van tájékozatlan diák, addig jelen van a megvezetés is a cégek és munkaadók részéről.
A következőkben Páczi Enikő, a WorklandPlus Iskolaszövetkezet munkatársa válaszol pár általános kérdésre:

-Miért tanácsosabb iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni?

Mert járulékmentes. Hivatalos keretek között történik, a diákszövetkezet garanciát vállal rá, hogy a fizetést minden esetben megkapják a diákok. Egy feketemunka esetén ez kivitelezhetetlen.

-Milyen veszélyeket tartogat, ha valaki mégis az egyénileg felkeresett munkában próbál szerencsét?

Nem kap fizetést. Az, hogy nem fizetik utána a személyi jövedelemadót és a nyugdíjtörvény értelmében nem kerül bele a szolgálati idejébe a ledolgozott napjai száma.

-Hogyan tudja kiküszöbölni egy diákszervezet a “trükköző” munkáltatókat? ( szerződés, fizetés hiánya, jutalékos és piramis rendszer elhallgatása a munka vállalása előtt, stb)

Sajnos sehogy sem. Hiába használjuk a cégbírósági jegyzéket (abból esetleg annyit lehet megállapítani, hogy felszámolás alatt van e  cég vagy sem) sajnos semmi nem ment meg minket sem attól, hogy ilyen csapdába belefussunk és minket átverjenek. És elő is fordul az ilyen. Előre lehetetlen ezt kiszűrni. De természetesen a diák ettől védve van, neki még attól a fizetését biztosítanunk kell.

-Mi az a három legfontosabb szempont amit egy munkavállalónak figyelembe kell vennie mielőtt elfogadja a munkát?

Hogy biztosan ki tud menni és meg tud jelenni a munkán, a kért feladatot el tudja végezni (gondolok  itt mondjuk a megfelelő tudásra esetleg egy irodai munka esetén), az adott időtartamot, amit elvállalt végig tudja dolgozni. Nekünk is és a megbízóinknak is fontos, hogy megbízható legyen a munkaerő. Aki jól dolgozik, és nem ver át minket, több munkára is ki fogjuk küldeni, mindenkinek vannak “jól bevált/kedvenc” diákjai.

Végül, a világ nem fog változni, trükköző cégek, gátlástalan munkáltatók és a kezdeti szép szavak jelen lesznek, amíg a Föld kerek. Azonban, ha tisztában vagy a jogaiddal, talpraesett vagy és két lábbal a földön indulsz neki a munkavállalásnak, mindez 180 fokot fordulhat.

Írta: Fanni

További cikkek
Top