Gazdaság
2014. 01. 30. - Egergo

Offshore labirintus

Ha azt halljuk az utcán, televízióban, rádióban, egyéb médián keresztül, hogy ”Offshore cég” egyből odakapjuk a fejünk és valamilyen piszkos, csiki-csuki játékot űző vállalkozó jut az eszünkbe. A fehérgalléros bűnözés melegágyáról vagy csak a sokak számára mumusként hangzó egyszerű üzleti fogásról beszélünk? Interneten rövid keresgélés után több olyan cég is található, akik offshore cégek létrehozásával foglalkoznak különböző adóparadicsomokban. Itt az elején álljunk is meg néhány mondatra és tisztázzuk: mi is az az adóparadicsom?

Szerte a világon sok olyan ország található melyek ipar, mezőgazdaság, bányászat hiányában turizmusból vagy külföldi tőke alacsony adójából kénytelenek fent tartani magukat. A kedvező adófeltételek mellett nagyon vonzó jogi környezetet kínálnak a külföldi cégeknek. Többek között: a cég vezetőjének korlátolt a felelőssége, nem kell nyilvánosságra hozni a tulajdonos személyét a kormányzati hatóságoknak, az igazgatósági és részvényesi konferenciákra bárhol sor kerülhet, akár telefonon is.

offshore

Kanyarodjunk vissza az offshore cégekhez. Pontosan mi is ennek a fogalma? Az offshore cég definíciója a következő: Olyan cég, aki üzleti ügyeit nem a cégalapítási országban intézi, az alapítási ország pedig általában egy olyan ország, ahol az adózás kedvezőbb, és a bevallási kötelezettségek rugalmasabbak, mint az anyaországban. Nos, miért is jó nekünk, ha van egy ilyen külföldi cégünk? Ennek több oka is lehet. Manapság a belföldön létrehozott cégek itthoni adóterheit könnyen lehet optimalizálni ezzel a kiskapuval. Amennyiben a nyereséget nem a cégalapítási országban érjük el, adózási kötelezettségünket nagymértékben csökkenthetjük. Ahogy fentebb már említettem, nagyobb fokú anonimitást is nyerünk. Magának egy offshore cégnek presztízs értéke is van. Bizonyos üzleti körökben nem elég a jól kinéző ”integetős BMW”, a befektetők is szívesebben tesznek pénzt egy nyugati bejegyzésű cégbe. Ami az adóparadicsomokba bejegyzett cégeket illeti: vagyontárgyakra és ingatlanokra is biztonságot garantál. Egy esetleges válás esetén a külföldi tulajdonban lévő értéktárgyainkat nem kell megosztani az ex-házastársunkkal.

adó lánc

Egy külföldi cég létrehozásának legegyszerűbb módja, ha megbízunk egy offshore cégek alapításával foglalkozó céget és megveszünk egy kész offshore-t. Ilyenkor nagyon fontos, hogy leellenőrizzük a céget, a szolgáltatást, az árakat és azt, hogy mennyi idő alatt hozzák majd létre a kívánt offshore-t. Az offshore cég alapításához első lépés a létrehozó személyének beazonosítása, amihez útlevél, személyigazolvány vagy jogosítvány olvasható másolata szükséges. A dokumentumon kell, hogy legyen egy arckép, a szükséges személyes adatok és egy aláírás.

Fontos megjegyezni, hogy az anonimitás a legfontosabb és az, hogy a személyes adatok nem kerülnek nyilvánosságra. Személyes adatok csak akkor kerülnek nyilvánosságra, ha bírósági eljárás van a cégünk ellen, de ez csak nagyon komoly gazdasági bűncselekményeknél fordul elő.

Mint minden ”éremnek”, az offshore-nak is két oldala van. Ha itthoni cégünket külföldre szeretnénk vinni, mindenképpen repülőre kell szállnunk, ott ügyvédet fogadni, szállodákban lakni. Ha valamilyen probléma merül fel, az itthonról való ügyintézésnek is komoly költségei lehetnek. Nem beszélve arról a tényről, hogy az offshore cég alapításakor aláírt szerződés amolyan ”formalitás”, ugyanis szinte mindegyik mögött ott van az úgynevezett ”gentleman’s agreement”. A felek megbeszélik a valós dolgokat, melyekhez tartani fogják egymást, e szóbeli megállapodás tartalma nem kerül írásban való rögzítésre. A kinti cégvezetőnk úgymond egy ”stróman”. A külföldi cégünk vezetője, aki bármit csinálhat a tudtunk nélkül.

images (1)Miután az EU országok is rájöttek, hogy a nagyobb pénzemberek kétes, rossz hírű vállalkozók, vagy akár bűnszövetkezetek hogyan varázsolják láthatatlanul külföldre a tőkéjüket, kénytelenek voltak intézkedéseket hozni. 2009-ben a G20 országok és az OECD közös feketelistát adott ki. A régebben adóparadicsomnak bélyegzett országok sorra kötik az egyezményeket az OECD-vel, melynek fő pillére a kettős adózásról szóló dokumentumok szabad kiadása. Ezt az egyezményt csak néhány ország nem fogadta el: Dominikai Köztársaság, Belize, Panama, Gibraltár és a Seychelle-szigetek – különös helyzetben van Ciprus, ugyanis a nyugat pénzügyi eszközöket próbál bevetni, de Oroszország ezt kihasználva, tőkével látja el az szigetet.

További cikkek
Top