Szubjektív
2013. 12. 02. - Egergo

Nyugodj békében Paul Walker!

Egy átlagos vasárnap, egy sima délelőtt. Napi rutinom szerint felmentem a kedvenc hírportálomra és meghökkenve olvastam a híreket, miszerint Paul Walker barátjával együtt az életét vesztette. Következő cikkünkben a színész munkásságairól, életútjáról fogok néhány sort írni.

994049_671201879590979_631797311_n

Paul Williams Walker 1973. szeptember 12-én látta meg a napvilágot a Kalifornia államban található Glendale városában. Pault már fiatalon a televízió képernyőin láthatták a nézők. 1975-ben, két éves korában szerepelt egy Pampers pelenkareklámban. Még az általános iskolát taposta, mikor kettő sorozatban is látható volt, majd egy évvel később (1986-ban) már egy egész estés mozifilm főszerepét tudhatta magáénak. 1991-ben érettségizett Sun Valley-i keresztény gimnáziumban. A középiskolai évei után tengerbiológiát hallgatott. Folyamatosan kapta a kisebb-nagyobb filmszerepeket, azonban maradandó sikert nem ért el. 1998-ban megkapta élete első, komolyabb lélegzetvételű filmszerepét.

Az ”Ökörikrek” meghozta a várt áttörést, ezt követően sorra kapta a  felkéréseket. Olyan filmekhez keresték meg, mint a ”A csaj nem jár egyedül” vagy a ”Koponyák”. 2001-ben a “Fast and Furious”-ben Brian O’conner bőrébe bújt és rajta keresztül ismerhettük meg az utcai illegális versenyekben jártas Dominic Toretto (Vin Diesel) karakterét is. A nagy sikerre való tekintettel két évre rá gyorsan ki is dobták a folytatását, a ”Halálosabb Iramban”-t. Innentől a karrierje meredeken ívelt fölfelé. A leginkább irigylésre méltó szerepét ezután kapta meg, Jessica Alba társaként a ”Tenger vadjai” című kalandfilmben. 2006-ban több alkotásban is főszerepet játszott, majd a Walt Disney stúdióiban készített ”Kutyahideg” című filmben nyújtott alakításával sikerült a kritikusokat levenni a lábukról. oconnerPaul magánéletéről – ahhoz képest, hogy milyen ismert volt- nem sokat lehetett tudni. 1998-ban született kislánya Meadow. Paul legnagyobb szenvedélye a tengerbiológia volt, azonban imádta a japán kocsikat és a hullámlovaglást. Legnagyobb példaképének Jacques Coustreau-t tartotta. Hobbijának hatására 2006-ban bekerült a Billfish alapítvány igazgató tanácsába. Paul Walkert nem csak az akciófilmekből ismerhetjük, 2007-ben egy nagy álma teljesült. National Geograpic által készített sorozat során, másfél hétig a fehér cápákat tanulmányozta Mexikó partjainál. A színész macsó külseje mögött egy csupaszív ember lakott. Aki kicsit is otthon van a mozis berkekben, az tudja, hogy 2010-ben barátai segítségével megalapította a “Reach Out Worldwide” nevű alapítványt, melynek fő profilja: a katasztrófa sújtotta területeken való segítségnyújtás. Nem csak pénzzel járult hozzá az alapítvány tevékenységéhez, de maga is kétkezi munkát vállalt a helyreállításokban. A szervezet színeiben Chilében, Haitin, Mentawai-szigeteken fordult meg.

Paul Walker 2013. november 30-án barátjával, Roger Roads-sal tartott haza alapítványa egy rendezvényéről. Roger vezette az autót, azonban tisztázatlan körülmények között elvesztette uralmát a kocsi fölött és a korlátnak csapódtak, majd egy fának és végül a motor kigyulladt. Mindketten életüket vesztették. Paul a Halálos iramban 7. részének forgatását néhány hete fejezte be, azonban egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a film sorsa.

Személyében egy apukát, egy jó színészt és egy nagyszerű, segítőkész embert vesztettünk el. Isten nyugosztalja!

További cikkek
Top