Szubjektív
2013. 04. 04. - Schwarczi

Nyugodj Békében MSN!


“Nem jössz fel MSN-re?” Ki ne emlékezne tágan értelmezett korosztályunk képviselői közül erre a kérdésre. A profilkép fogalma akkor még csak iWiW-en, MSN-en volt értelmezhető. Hiúsági kérdéssé váltak az  ”MSN-név” alatt található személyes üzenetek “ütőssége”, a hallgatott zene kijelzése és az egyéb önkifejező apróságok. A következőkben olvashattok az azonnali üzenetek küldésére szolgáló program születéséről, bukásáról.

Csillag születik

A szolgáltatás története – akkori nevén MSN Messenger – az 1999-es évre nyúlik vissza és a Windows szakembereihez köthető. Eleinte csak egy kezdetleges üzenetküldési funkcióval és bővíthető partnerlistával rendelkezett.  A szoftver egyszerűsége, letisztultsága és az érzet, hogy családunk, barátaink, közvetlen környezetünk egy kattintásnyira vannak tőlünk instant népszerűséget generált. A hatást csak fokozta, hogy a szélessávú internet-előfizetések egyre több háztartásban jelentek meg, a fejlesztők pedig folyamatosan követték fogyasztóik igényeit újításaikkal. Hazánkban a 2000-es évek közepétől egészen a Facebook berobbanásáig teljes dominanciát gyakorolt versenytársai felett. Sem a Skype, sem a Nyugat-Európában elterjedtebb Yahoo Messenger, ICQ nem volt képes letolni az élről. Kicsit élcelődve Magyarország MSN-nagyhatalommá vált. ”Emesenezni” napi rutinná vált, legyen szó bármilyen megbeszélendő témáról, amire éppen nem volt lehetőség személyesen; szinte mindenkinek volt felhasználóneve. Sokan egyetlen szerelmük fizikai távollétét enyhítették szív alakú emotikonok periodikus küldözgetésével, volt, aki valamilyen internetes játékfüggősége okán tartotta kapcsolatot a többi függővel, míg mások csak nem akartak kimaradni az “aktuális lázból”.

 “Mi állt a siker hátterében?”

Nehéz kérdés és talán nincs is megfelelő válasz rá, hogy miért pont erre a szoftverre kapott rá ennyi fiatal hazánkban. A Messenger egyszerű volt, de arra a célra, amire készítették, maradéktalanul eleget tett. Lévén, hogy az illető környezetében egyre többeknek lett fiókja, kimaradni ebből szociális hátrányokkal járhatott. Az egyes felhasználók jelenlétüket rengeteg kicsi, de annál önkifejezőbb dologgal szabhatták egyre személyesebbé, sőt, a Messenger ebben igazán fölé is nőtt versenytársainak. Az említett cserélhető profil- és háttérképek mellett felületet találhattunk egy személyes üzenet beírására is a nevünket megjelenítő címsor alatt. Ide aztán bármi elfért. Közhelyektől csöpögő idézetek, sütirecept, „Szeretlek Jolán!”, „Hízó eladó”… tulajdonképpen bármi. Kijelezhettük az általunk éppen hallgatott zenét, újabb tapadási felületet biztosítva az egyes beszélgetésekhez. Archiválhattuk, visszaolvashattuk beszélgetéseinket, sőt, ez akár egyféle naplóként is szolgált. Reakcióinkat, válaszainkat, kérdéseinket olvasgatva nosztalgiázhattunk korábbi gondolatainkról, érzéseinkről. Az érzelmek kifejezésére az alap emotikonokon felül rengeteg letölthető, cserélgethető, alakítható fejecske, mozgókép és hangfelvétel volt fellelhető a világhálón. A színes, praktikus, kifejező légkör által jópár felhasználó, rengeteg tinédzser “szívódott be”, töltötte szabadideje jelentősebb részét a ”cybertérben”. Ez a jelenség manapság főleg a Facebook és az okostelefonok kapcsán továbbra is felfedezhető.

Facebook: Bűnös!

Ajtó nyit, becsuk, nagylábujj az indítógombon és nyitod is a kezdőlapot. Nem úszol a hírfolyammal szemben, “hagyod, hogy hasson”. Az MSN Messenger – későbbi nevén Live Messenger –  halálos ítélete akkor körvonalazódott, amikor az FB az azonnali üzenetek küldésére alkalmas felületet alakított ki. A Microsoft munkatársai eleinte még próbálták összehangolni a két platformot, szinkronizálni a partnerlistákat, ám integrációs próbálkozásaik egyre eredménytelenebbé váltak. A Live Messengert élve temették el.

Garázsmenet

A Microsoft 2011 májusában megvásárolta a Skype-ot, majd 2012 novemberében bejelentette: egybeolvasztja a Messengert friss szerzeményével, ezzel megszüntetve korábbi szoftverét.
Több mint százmillió Messenger-felhasználó kapott előzetes értesítést, miszerint a programot április 4-én megszüntetik. Az átállást a cég egyszerűvé tette. A Skype felajánlotta, hogy szolgáltatását Messengeres, hotmail-es fiókkal is igénybe vehetjük, partnerlistánk egy az egyben megmarad, immáron “kék” közegben.

Így ért véget tehát a sokunk által kedvelt szolgáltatás, kamaszkori énjeink mindennapos szereplője “beadta a kulcsot”. Nyugodj békében MSN!


 

További cikkek
Top