Gazdaság
2018. 06. 28. - Márk Lukács

Nyári munka a Balatonnál

Nyár, szünet, Balaton, diákmunka vagy csak simán munka, a legtöbb fiatal számára ismerősen csenghetnek ezek a szavak így egymás társaságában. Nem csoda, ugyanis nyaranta diákok, fiatalok és manapság már akár felnőttek ezrei kacérkodnak a balatoni munkavállalás gondolatával, sokan belevágnak, sokan azonban félnek az ismeretlentől. Kétségkívül nem a legegyszerűbb a szezont végigdolgozni, ám előnyei is vannak egy átlagos álláshoz képest. Ebben a cikkben a Balaton körüli munkavállalás témakörét mutatnám be nektek,  a legfontosabb dolgokat érintve, hátha valaki ezután kap kedvet, és kezd el állást keresni.

Mennyire nehéz munkát találni?
Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: nem nehéz, sőt egyre könnyebb, akár előzetes tapasztalatok nélkül is. A Balatonnál már évek óta munkaerőhiány van (nyilván csak a nyári időszakban), ami évről évre egyre nagyobb méretet ölt, és egyre több problémát okoz főleg a vendéglátósoknak és egyéb vállalkozóknak. Nemcsak a nagyobb part menti városokban és azok környékén, hanem a kisebb településeken is rengeteg lehetőség van ilyenkor, sokszor akár kedvezőbb feltételekkel, ezt is vedd számításba! Tehát, ha elszánt és szorgalmas vagy, akkor ne aggódj, szinte biztos, hogy találni fogsz számodra megfelelő munkát akkor is, ha akár teljesen új területre tévedsz.

Milyen munkalehetőségek vannak?
Elsősorban természetesen a vendéglátós munkák pörögnek ebben az időszakban a Balatonnál, mint például pincér, szakács, konyhai kisegítő, pultos, mixer, fagyiárus és ezekhez hasonlóak. Számtalan animátori és szállodai állás is megtalálható ilyenkor a munkalehetőségek között, ezeket elsősorban német vagy angol nyelvtudással tudod megpályázni. Lehetetlen lenne minden lehetőséget felsorolni, ezek csak a legtipikusabbak voltak, ezeken kívül még rengeteg lehetőség van, amelyek valahogy a turizmushoz kapcsolódnak.

Mire érdemes odafigyelni?
Fontos, hogy a lehető legjobb feltételeket alakítsd ki magadnak, hiszen pénzt keresni mész, erre már a munka kiválasztása közben érdemes odafigyelni. Ilyenek lehetnek a szállás, ingyenes étkezés, vagy adott esetben az utazási támogatás és akár egyéb juttatások és kedvezmények is. Ezekre akkor is érdemes rákérdezni, ha a hirdetésben nem feltétlenül szerepelnek, így némi határozottsággal és rámenősséggel egyszerűbbé és kényelmesebbé teheted az egész nyaradat. A munkaidőt és a béreddel kapcsolatos tényeket (mikor, milyen rendszerességgel kapod stb.) is ajánlott minél előbb tisztázni, hogy adott esetben ne a helyszínen érjen kellemetlen meglepetés. A balatoni szezonmunkák egyik sarokköve még a szabadnapok kérdése. Ez is egy olyan dolog, ami szinte mindenhol változó, ezért ennek is ajánlott minél előbb utána járni, hiszen elég kényes téma sokak számára. Sok szabadnapra szerintem ne számíts, de hidd el, annak a kevésnek is örülni fogsz.

Mire számíts, és mi kell ahhoz, hogy örömmel gondolj majd vissza a nyaradra?
A Balatonnál dolgozni egyrészről élmény is, azonban mint már említettem nem egyszerű, lesznek holtpontok, mikor az ember legszívesebben feladná, ami nagy hiba lenne. Ezalatt a 2-3 hónap alatt rengeteg élménnyel fogsz gazdagodni, új tapasztalatokat szerzel, új embereket ismersz meg és kimozdulsz kicsit a komfortzónádból, ami valljuk be, a mai világban már elég ritka. Légy nyitott mind az emberek, mind a kollégáid felé, és akkor biztosan jól fogod érezni magad. Nyilván a dolog anyagi része sem elhanyagolható, sőt, talán ez sokak számára a legnagyobb motiváció, hiszen mindenki pénzből él. Szabadidődben pedig szórakozhatsz, bejárhatod a környéket, illetve kikapcsolódhatsz a magyar tenger partján.

Elmondható tehát, hogy a balatoni szezonmunka egy praktikus dolog, amit lehet szeretni és utálni is, de legalább egyszer érdemes mindenkinek a saját bőrén megtapasztalnia, milyen is ez.

Szívesen vállalnál vagy vállaltál már munkát a Balatonnál?

Persze, simán benne lennék
Nem az én világom
További cikkek
Top