Kultúra
2014. 06. 04. - Palika

Nyári mozimustra

Elérkezett a nyár, indulhat a hollywoodi Kánaán! Az időszakos akció-zsánert követő kasszasikerek folyamatosan szórakozást nyújtanak majd a kánikulában. Michael Bay, robbanás, űrcsaták, képregényhősök és szerelem lesz az állandó témánk a forró évszak moziajánlójában. Csapolt kóla szürcsölés és popcornrágcsálás, kérem, mindenki helyezze magát kényelembe a digitális kópiák előtt!

Godzilla, az X-Men és Amerika kapitány már sikeresen teljesítették a feladatukat a nyári blockbusterek előfutáraiként az előző hónapban. A radioaktív félig dinoszaurusz, félig óriás szörny-hibrid-házi kedvenc, a mutáns szuperhős csapat és a nyugati kontinens rettegett bosszúállója is számottevő sikert aratott kritikusoknál és a pénztáraknál egyaránt. A tavalyelőtti nagy Bosszúállókból sikeren felocsúdva a nyugati part híres filmstúdiói már nem árulnak zsákbamacskát, az idei nagy költségvetésű filmek a vegytiszta mozit, az igazi szórakoztatás zsánerét hirdetik.

Hogyan rohanj a veszTEDbe // A million ways to die in the west

A hazai filmforgalmazók újfent pocsék lefordított címet kreáltak, de ez senkit ne riasszon el a mozitermektől. Seth McFarlane az államok legnépszerűbb és egyik legviccesebb komikusa, producere a (már-már hazai viszonylatokban is kultikusnak titulálható) TED után egy újabb avantgárd komédiát direktál westernkörnyezetben. McFarlane egyedi, mondhatni szürrealista humorérzéke méltán népszerű itthon és a tengerentúlon is. Ismerve a rendező eddigi munkáit (Family Guy, Cleveland Show, TED) nem fogunk csalódni a gyakran koncepciót nélkülöző szituációs poénok tömkelegében. A vadnyugati stílus ötvözése a komédiával izgalmasan hangzik, és ritka a nagyobb hollywoodi projektek között, ezért bátran ajánlom megtekintésre a vizsgaidőszak „finisében”. Bemutató: június 12.

Transformers: A kihalás kora // Transformers: Age of Extinction

Optimus Fővezír, az autobotok koronázatlan királya 3 év szünet után újra “romba dönti” a Föld bolygót. Michael Bay munkásságának megítélése rendkívül megosztó a kritikusok és a laikusok között is. A sajtó művelt esztétái izzadó tenyérrel várják új filmjeit, hogy azokat virtuális és nyomtatott formában porig alázzák. A közönség körében azonban rendszeres sikereket érnek el, és pozitív visszajelzéseket kapnak a blockbuster-király mozgóképei. A három évvel ezelőtti Transformers 3 például stabilan tartja a 7. helyét (1,124 milliárd dollár) az örökranglistán, mint világszerte legnagyobb bevételt elért mozifilm. A népszerűség és a siker megkérdőjelezhetetlen Bay filmjeinek megtekintésével tehát szórakozás szempontjából egy kiváló esti kikapcsolódásban lehet részünk 1 hektoliter kólával, 2 tonna popcornal és persze sok-sok baráttal. Bemutató: június 26.

A majmok bolygója: Forradalom // Dawn of the Planet of the Apes

„…of the…, of the…” Mindig érdekes, amikor egy kasszasiker-film nem csak a tiszta szórakoztatás célját szolgálja, hanem egy olyan komplex mögöttes tartalommal is rendelkezik, amelyek akár gondolatokat is ébreszthetnek bennünk. Ezt az alapkoncepciót képviseli a Majmok bolygója franchise. A klasszikus, enyhe társadalomkritikát megfogalmazó eredeti történetet a hollywoodi stúdiók a mai kor igényeihez igazították 3 évvel ezelőtt A majmok bolygója: Lázadásban. A vérfrissítésen átesett recept működött, így egy újabb résszel gazdagodunk idén. A lassan építkező, evolúciós folyamatként bemutatott történetvezetés már az első részben is lekötötte a közönség figyelmét. A folytatásban végigizgulhatjuk, hogyan harapódzik el az ember által alkotott, önálló öntudatra ébredt csimpánzhorda és a “humánus” társadalom konfliktusa. Bemutató: július 17.

Jupiter Felemelkedése // Jupiter Ascending

Hollywoodban előszeretettel felemelkednek és elbuknak, vagy esetleg újjászületnek a dolgok. A cím igazi tucatblockbustert sejtet, azonban sokaknak, akik követik a hollywoodi történéseket, ismerős lehet a Wachowski testvérek (Mátrix) neve a film stáblistáján. Az Andy és Lana Wachowski alkotta páros egyike a legeredetibb sci-fi-ket jegyző hollywoodi rendezőknek (Mátrix, Felhőatlasz). Új projektjükben az univerzum császárnője halálos fenyegetést vél felfedezni egy földi leányzóban (Mila Kunis), akit minden erőfeszítésével megpróbál majd elpusztítani, ebből kifolyólag elengedhetetlenné válik az intergalaktikus háború is. A testvérpár vizualitásának magam is nagy rajongója vagyok, szemet gyönyörködtető az eredetiség, végre nem egy Alien-ből és Star Wars-ból kopírozó sci-fi. Bemutató: július 31.

A galaxis őrzői // Guardians of the Galaxy

Marvel, Bosszúállók… képregényőrület. A tengerentúlon óriási hype van a mozikban, mégpedig egy újabb képregényhősökkel teli csapat miatt. Ők a galaxis őrzői, akik még feleannyira sem próbálják komolyan venni magukat, mint Nick Fury társasága. Pontosítva, egy vagány űr-cowboy, két humandoid-földönkívüli harcos, egy állati gépfegyveres mosómedve és egy melankolikus kinézetű, de brutális faember. Minden benne van, ami a 12-es korhatáron belül a vegytiszta szórakoztatást jelenti. Külön érdemes megtekinteni a Bosszúállók rajongóinak is, mivel a 2015-ben érkező második epikus epizódban már az őrzők is Thor, Vasember és Hulk mellett fogják aprítani az ellent! Bemutató: augusztus 14.

Te mit néznél szívesen a nyáron ?

Blockbustert szélesvásznon, óriás popcorn, kóla
Európai filmeket inkább
Sorozatokat
Vágási Feri kalandjait szeretném újraélni
Csak bulizni fogok, ha túlélem ezt a vizsgaidőszakot

 

További cikkek
Top