BGE
2016. 05. 31. - geda.andi

NG szakirányok: Melyiket válasszam?


Most, hogy már legyűrtünk négy kemény félévet, ismét egy mérföldkőhöz érkeztünk tanulmányaink során, ez a mérföldkő pedig nem más, mint a szakirány-választás. Egyetemi létünk utolsó két szemeszterében az általunk választott specializáció fortélyait fogjuk elsajátítani. Ez későbbi munkahelyünkre, életünkre nagy hatással lesz, ezért fontos, hogy jól döntsünk, jól válasszunk. Természetesen ismernünk kell az érdeklődési körünket, és tudnunk kell, hogy mit tanulnánk szívesen. Ezért, hogy könnyebb legyen a döntés, végzett hallgatókat kérdeztünk meg, hogy mi a véleményük az általuk választott szakirányokról, és hogyan segítette elhelyezkedésüket. 

Külgazdasági vállalkozás:
(angol és német nyelven is)

100 kredit + Nemzetközi ügyletek + EU közösségi politikák

2014-ben a Külgazdasági vállalkozás szakirányt választottam. Ekkor még nem tudtam, mennyire lesz hasznos – nyilván a tantárgyakkal tisztában voltam -, számítani fog-e a munkakeresésemnél az ott megszerzett tudás, vagy sem. Mint utólag kiderült, igenis számított. Nagy általánosságban. Az alap koncepció a fejemben az volt, szeretnék mindenbe egy picit belenézni, kipróbálni magam, miben vagyok jó, miben kevésbé. Lényegében, hogy kiderüljön, a szakirány választáson felül még merre specializálódjak. Ebben segített a Külgazdasági vállalkozás szakirány.

Milyen érdeklődésű embereknek ajánlod ezt a szakirányt? Miért ajánlod a társaidnak, hogy ide jelentkezzenek?

Azoknak nem ajánlom, akik a lábukat szeretnék lógatni még 2 félévig. Azoknak viszont igen, akik némileg vegyítenék a többi szakirányon tanultakat. Tudom, úgy hangozhat elsőre, hogy akkor mi értelme is van? Hiszen akkor nem mélyülünk bele egyik területbe sem igazán. Tévhit. De főleg aspektus kérdése. Kinek, mi a fontos, mit tart szem előtt. Akkoriban nekem tetszett a szakirány sokszínűsége. A külkereskedelemmel kapcsolatos tárgyak mellett tanulhattam piackutatást, EU projektet készítettünk csoportosan, üzleti szituációk és folyamatok elemzésébe nyertünk betekintést. Ezeken felül érdekes, szabadon választható tárgyak közül is válogathattam, mint például a nemzetközi tárgyalástechnika, ami akkor indult angolul, franciául, németül és oroszul is.

Mi a nehéz benne, mennyire teljesíthető?

Összességében a szakirány könnyen teljesíthető, ha a hallgató aktívan részt vesz a gyakorlati és elméleti órákon. A legtöbb interaktív és társalgós. Sok tantárgy esetében zh-kból megszerezhető a vizsgajegy és jó néhány gyakorlati órán úgy éreztem, mintha nem is az iskolapadban ülnék. Számomra a FIKOFI, azaz Fizetések, kockázatkezelés és finanszírozás okozott egyedül nehézséget.

Milyen nehéz volt munkát találni/mik az elképzeléseid a szakirány elvégzése után?

Logisztika gyakornokként a német anyacégű Continental Automotive GmbH.-hoz kerültem, pedig nem szállítmányozás és logisztika szakirányt végeztem. A munkáltatók imádják a friss diplomásokat, hiszen sokkal könnyebb őket betanítani, a cég rendszeréhez szoktatni. Fogékonyak vagyunk, isszuk a tudást, és nem mellesleg az államvizsga tételek még igen élénken jelen vannak a fejünkben. Tehát nem, nem mondanám, hogy nehéz volt munkát találni. Azt meg sem említem, hogy preferálják a két idegen nyelvet mindenhol – tényleg hatalmas nagy előny-, hiszen ezt amúgy sem ússza meg senki, aki diplomát szeretne látni az otthoni polcon.

Jelenleg az IBM Technical Service System részlegén globális logisztika területen dolgozom. Másfél hónapja koptatom a váci épület padlóját. Nem gondoltam volna, de a belépéshez szükséges kötelező trainingek során derült ki számomra, mennyire széles látókörrel rendelkezem a BGE Külkernek köszönhetően.

Gazdaságdiplomácia:

100 kredit + Nemzetközi kapcsolatok és intézmények + Általános és gazdaságdiplomáciai ismeretek

Milyen érdeklődésű embereknek ajánlod ezt a szakirányt? 

A Gazdaságdiplomácia szakirányt elsősorban olyan hallgatóknak ajánlom, akiket vonz ez a rengeteg, különböző színű “Lego-kocka”, melyből a nemzetközi kapcsolatok hatalmas “Halálcsillag-modellje” áll össze. Akiket lenyűgöz a diplomácia árnyalt eszköztára, az etikett, és akik hisznek a “minél több nyelven beszélsz, annál több ember vagy!” gondolatiságában. Illetve, akik nem csokoládézzák össze magukat egy-két farnehéz beadandótól!

Mennyire segítőkészek, jók a tanárok?

Azt gondolom, ha valaki időben el szeretné végezni az egyetemet, vagy tengeri szivacsként szeretné pórusaiba szívni a tudást, nem a tanárok segítőkészségén illetve kvalitásain fog múlni. Szeretném külön kiemelni – és ezúton is üdvözlöm – BODNÁR LÁSZLÓ tanár urat, kinek kapcsolatai, összeköttetései révén, olyan vendégelőadók, profik, szaktekintélyek tapasztalatait ismerhettük meg gyakorlatainkon, melyekkel azt gondolom sokkal gazdagabbak lettünk. Köszönjük Bodnár Úr!

Mi a nehéz benne, mennyire teljesíthető? Miért ajánlod a társaidnak, hogy ide jelentkezzenek?

Társaimnak azért ajánlom, mert nem kell elveszni túlzottan a számok, számítások tengerében. Sokatoknak a módszertan vad hullámai a szakirányválasztás idejére jócskán megtépázta tákolt kis tutaját, itt talán némi békére lelhettek. Persze, aki veréb, az itt sem lesz szirti sas.

Milyen nehéz volt munkát találni/mik az elképzeléseid a szakirány elvégzése után?

Némileg balszerencsés, hogy a tanultak ellenére, tanulmányaim során engem sokkal inkább a reklám és a rendezvények területe nyerte el érdeklődésem, így nem feltétlenül tudok releváns képet nyújtani az elhelyezkedéssel kapcsolatban. Ugyanakkor azt gondolom, a BGE-s diploma továbbra sem fest bóvliként a HR osztályokon.

Szállítmányozás-logisztika:

100 kredit + Nemzetközi ügyletek + Nemzetközi ügyletek logisztikája

Milyen érdeklődésű embereknek ajánlod ezt a szakirányt?

Úgy gondolom ezt a szakirányt annak érdemes választani, aki tényleg érez valamilyen elhivatottságot vagy érdeklődést a logisztika iránt. Nem éppen egyszerű szakirány, ezért hogyha nem tanulja valaki szívesen, az még inkább meg fogja nehezíteni a dolgát. A szakirány 2. félévében választani kell a logisztika és a szállítmányozás blokk között. A szállítmányozás konkrétan az áru eljuttatásáról szól, ott nincsen szó visszautas logisztikáról, ellátási láncokról stb. Az első félév tárgyai segítenek mindenkinek eldönteni, hogy melyiket érzi magához közelebb.

Mi a nehéz benne, mennyire teljesíthető?

Sok-sok tanulással ugyan, de abszolút teljesíthető. A vizsgák nagy része tényleg tanulós, nem igazán lehet utolsó esti magolásokkal átvészelni a féléveket.

Mennyire segítőkészek, jók a tanárok?

Nagy szerencse ezen a szakirányon, hogy a tanárok legtöbbje tényleg olyan, akiktől lehet tanulni, mert nem egy könyv szerint oktatnak, hanem saját tapasztalataikat is megosztják velünk, hiszen évekig/évtizedekig dolgoztak ezen a területen. Ezen kívül a második félév során elég sok vendégelőadót hívtak hozzánk, szerveztek vállalatlátogatást pl.: a MAHART-hoz.

Miért ajánlod a társaidnak, hogy ide jelentkezzenek?

Ajánlani csak annak tudom, akit tényleg érdekel ez a terület, nekik érdemes ezt választani, mert szerintem elég színvonalas az oktatás.

Milyen nehéz volt munkát találni/mik az elképzeléseid a szakirány elvégzése után?

Nekem elég egyszerű volt szakmai gyakorlat helyet találni, év közben több lehetőséget is közvetítettek felénk a tanárok. A DHL-hez sikerült bekerülnöm, tengeri szállítmányozó gyakornokként. Ez a terület és maga a munkahely is nagyon tetszik, és ami meglepő, hogy hasznosítani is tudom az iskolában tanultakat. Remélhetőleg a szakmai gyakorlat után is maradhatok ezen a munkahelyen, mert nagyon jól érzem magam, és a munkát is izgalmasnak találom.

Nemzetközi üzleti kommunikáció

100 kredit + Nemzetközi ügyletek + Üzleti kommunikáció

Ugyan ez a szakirány lassan 2 éve már, hogy nem indul el, hiszen minden szakiránynak van egy minimum létszáma, amit ha a jelentkezők száma nem ér el, nem indul az adott specializáció.

Milyen érdeklődésű embereknek ajánlod ezt a szakirányt?

A Nemzetközi üzleti szakirányt kifejezetten azoknak ajánljuk, akik nem igazán szeretnének elköteleződni egy-egy specializáció iránt, de érdekli őket a kommunikáció-menedzsment, megfelelő nyelvi ismeretekkel rendelkeznek, és szívesen betekintést nyernének a vállalatok üzleti kommunikációjába.

Mi a nehéz benne, mennyire teljesíthető?

A Külkeren ezt a szakirányt tartják a legkevésbé nehezebbnek, bár ez nem jelenti azt, hogy minden fenékig tejfel. Természetesen tanulni kell, csak a vizsgák talán könnyebben teljesíthetők és a szakirány sem túl megerőltető.

Gazdasági és üzleti szakfordító és tolmács:
(angol, német, francia, olasz spanyol, orosz, japán nyelven)
100 kredit + Nemzetközi ügyletek + B2 általános, komplex nyelvvizsga a választott nyelvből + sikeres nyelvi szintfelmérő
Milyen érdeklődésű embereknek ajánlod ezt a szakirányt?

Nyilván a szakirány neve mindent elárul magáról. Idegen nyelvet, nyelveket kedvelők figyelmébe ajánljuk. Amellett, hogy heti 12 óra idegen nyelvű órán vehetsz részt, magas szinten fejlesztheted nyelvtudásod. A diplomád mellé lényegében egy szakmát is kapsz, amit később bőven kamatoztathatsz, hiszen a munkaerőpiacon nagy az igény a több idegennyelvet beszélők iránt, és ezzel a szakiránnyal biztosan felsőfokú szintekre fejlesztheted azt.

Mi a nehéz benne, mennyire teljesíthető?

Elsőre lehet, hogy nehéznek, teljesíthetetlennek tűnik, de aki ezt a lehetőséget megragadja, annak biztosan nem lesz problémája a későbbi álláskereséssel. Fokozatos, folyamatos tanulással minden elérhető.

A szakirányról bővebben itt tudtok olvasni.

Reméljük tudtunk segíteni a választásban, és megtalálod a számodra megfelelő szakirányt!

A válaszokat köszönjük Kátai Biankának, Schwarcz Ádámnak és Gerhát Nórának! 
További cikkek
Top