Szubjektív
2014. 11. 10. - Palika

Netadó, a világháló szemével

Lassan lecseng az internetadó körüli mizéria, az újabb tervezett sarc bevezetésének híre azonban nemcsak kis hazánkban, de nemzetközi szinten is óriási port kavart. Már jól ismerve a tényeket – minden politikai oldal részéről vizsgáljuk meg, hogy a nemzetközi netes tömegkultúra hogyan reagált a kormány “ötletére”! A 9GAG és társai ugyanis nem kímélték a hálózati közterhet…

A nyugati politikai szaksajtó előszeretettel emlegeti Magyarországot, mint negatív példát. Folyamatos bírálatot kapunk az EU-val való kommunikációnkra, rendszeresen megkérdőjelezik a demokrácia valós létét és desszertnek most megkaptuk a távközlési adót is, ezt saját kormányunktól. A szakmai folyóiratok mellett az internet nyitott képmegosztó oldalai is felvették a kesztyűt a virtuális demonstrációban. A 9GAG honlapján október második felében több meme is megjelent – amit vélhetően hazai nethuszárok készítettek – a bevezetésre szánt adóról. A számítógépek előtt ülő nyugati világmegváltó, felvilágosult felhasználók körében is sikerült közröhej tárgyává válni. Az amerikai ízig-vérig virtuális bennfentesek, akik életüket a nap 24 órájában az internettel összekötve élik, jogosan állhatnak értetlenül a tervezet bevezetését illetően.

3UyGZqg

Független szemmel megközelítve a dolgot – ahelyett, hogy mélyebbre ásnánk magunkat a témában, vagy bírálnánk a tervezetet – nézzük meg, mik voltak a legpikánsabb reakciók az interneten. A memegyártó 9GAG tagjai a sajátos, abszurd stílusukban ítélkeztek, amivel egy csapásra az egekbe emelték az adó bevezetésről szóló hírek nézettségét nemzetközi szinten. Az oldal tele volt meghatározó posztokkal: láthattunk forradalomra buzdító, körültekintésre ösztönző képeket, és volt, aki a szituációban fanyar humorral látta meg a szépséget. A legtöbbször azonban maga a tüntető tömeg jelent meg, amelyet látva a nemzetközi webszféra egyöntetűen kapta fel a fejét. Politikusok, közszereplők, bloggerek és anonim kommentelők is kiálltak az adómentes magyar internet mellett.

10729116_10203712145058142_1212069812_n

Viszonylag még frissnek mondható: az HBO Last Week Tonight nevű showműsorának házigazdája John Oliver brit komikus “szakszerűen” elemezte a szituációt. Magyarország igyekszik felzárkózni Észtországhoz, a keleti államok a haverok, és nem tudjuk, hogy mi az a neofasizmus. Nem csoda, hogy a nyugati embereknek az interneten inkább poénalapanyag volt a tervezet bevezetése, mintsem sokkoló, porba tipró hír.

A reddit közössége az előbbiekkel ellentétben a bejelentéseket a magyar gazdaság kivégzéséhez, a modernizáció teljes leállításához hasonlította, a fórumokon inkább uralkodott halk, de intenzív megbotránkozás, mint viccelődés. A hozzászólások között olyan fontos kérdések jelentek meg, mint a szolgáltatók reakciója, a kormány indítéka és Magyarország sorsa. Sokan már egy olyan vírusról kezdtek el fikciókat gyártani, amely semmit nem csinál azon kívül, hogy megállíthatatlanul adatforgalmat generál, így kényszerítve adózásra a fertőzött számítógép tulajdonosát. Az alábbi komment jól tükrözi az kritikus reddit-tagok véleményét:

Talk about shooting yourself in the foot…
Back to smoke signals, I guess?

Politikai hovatartozástól mentesen nehéz véleményezni az elmúlt hetekben történteket, de egy biztos: a kormány izzó parázsba csapott. Itthon felháborodás és tüntetések kiváltója, külföldön pedig közröhej tárgya az internetadó. M. André Goodfriend amerikai követtanácsos megjelenése a tüntetéseken megosztotta a közvéleményt, egyes források szerint a tömegek utcára szervezésének egyik fő háttérembere volt, mások szerint – és így nyilatkozik ő is magáról – csak egy békés szemlélőként vett részt a demonstrációkon.  Hogy ebből mi igaz, és mi nem, valószínűleg egyhamar nem tudjuk meg.

Ezek a sorok hangzottak el a Twitteren Kovács Zoltán nemezetközi szóvivő és André Goodfriend között:

Checkin’ the mood, André?! (#Goodfriend) #netado @ a demonstration organized by MSZP and “liberals”?! As Chargé d’Affaires? Interesting. Eh?

@zoltanspox absolutely. I’ve also checked the mood at the Peace Marches, and at numerous other events organized in Hungary.

— M. Andre Goodfriend (@GoodfriendMA) October 26, 2014

A kormány a felfokozott helyzetet komoly konfrontációtól mentesen kezelte, a magyar netközösség tehát egyelőre még nyugodtan szörfözhet és kalózkodhat a web2.0 tengerén, ugyanis november 5-én bejelentették, hogy 2015-re elnapolták a javaslatot.

10649671_10152880378381840_1563240142321376684_n

A gulyásleves és megannyi nagy nemzeti tradíció után tehát újfent egy kuriózumot adtunk a világnak. Enyhítés vagy eltörlés vár ránk még 2015-ben? Vajon a szolgáltatók hogyan kezelik majd a vadonatúj közterhet? Sok kérdés merül fel sok válaszlehetőséggel, a lényeg viszont az, hogy most a képek beszélnek. Magyarország újabb látványos külső kommunikációs megmozdulása lázba hozta a világot.

Egyetértesz az internetadóval?

Igen, ez tök jó ötlet, valamiből bevételt kell generálni
Nem, szerintem marhaság, ne adóztassanak már meg mindent
Nem internetezem, engem nem érint
Amíg nem az alkoholt adóztatják ilyen drasztikusan, addig nincs baj

További cikkek
Top