BGF
2015. 08. 23. - Reka

Neptun kisokos – minden, amit tudnod kell

Fogalmad sincs mit is jelent a kredit szó? Be se tudsz lépni a Neptun rendszerébe? Sőt tulajdonképpen fogalmad sincs, hogy mire jó ez az egész, miért kell használnod? Szívesen megnyugtatnálak, hogy pofon egyszerű az egész, de lesz vele bajod bőven, főleg tárgyfelvételek alkalmával. Most azonban készültünk Nektek egy kis segítséggel, megpróbáljuk kibogozni a Neptun rendszerért, illetve innen letölthetitek a HÖK Gólya-kisokosát is. 

Felsőbb éveseknek is szívből ajánljuk, néha 1-2-3 év után is jól jön a segítség!

Biztosan furcsa lehet számotokra, hogy kizökkentek a megszokott kerékvágásból, és egy új helyen, egész más körülmények között fogjátok tengetni a hétköznapjaitokat. A sok új barát és rengeteg buli között azért fontos, hogy a sulival és a fél évre szóló órarendetekkel is foglalkozzatok, higgyétek el; nagyon könnyen és nagyon durván el lehet szúrni!

Neptun kód:

Kezdjük az alapokkal: A neptun kódotokat egy életre jegyezzétek meg, ez lesz a legfontosabb azonosítótok! A jelszavat könnyen megváltoztathatjátok, hogy egyszerűbb legyen megjegyezni.
Fontos, hogy, ha beütitek, hogy bgf neptun, akkor lehet, hogy a tanári neptunba lyukadtok ki, ezért érdemes mögé írni, hogy hallgatóknak. Ezen kívül a Bgf.hu oldaláról is eljuthattok csodás rendszerünkbe.

 Beiratkozás:

Az első dolgotok az lesz, hogy az Ügyintézés fül alatt rámenjetek a beiratkozásra és aktívvá tegyétek a féléveteket. Ezt minden félévben meg kell tenni, ezzel iratkoztok be hivatalosan is a suliba. Figyeljetek a határidőkre, mert komoly büntetéseket kell fizetni, ha esetleg lekésitek.

 Tárgyfelvétel:

A legfontosabb számotokra most a tárgyfelvétel lesz. Valószínűleg kaptok majd segítséget, de a biztonság kedvéért megpróbálom egyszerűen vázolni Nektek, hogy mi lesz a teendő.

Tárgyak fül, tárgyfelvétel pontban lesz elérhető. Válasszátok ki az aktuális félévet, majd nyomjatok a tárgyak listázására.
A legegyszerűbb szerintem, ha abc sorrendbe állítjátok a tárgyakat, így lesz igazán áttekinthető. A tárgy neve mellett megjelenik, hogy melyik félévben ajánlott felvenni (persze ezt nem kötelező betartani) és, hogy hány kredites a tárgy. Egy félévre kb 30 kreditet érdemes felvenni, hogy elkerüljétek a csúszást!!
Jobb oldalt a ‘Felvesz’ szóra kattintva máris kidobja nektek a tárgyhoz tartozó órákat és tanárokat.

 

Fontos tudnotok, hogy vannak órák, amikből csak elmélet van. Itt semmi dolgotok, csak kipipálni oldalt és felvenni. Viszont ahol gyakorlati óra is van, ott az elméletet és a gyakorlatot is pipáljátok ki, csak így lesz sikeres a tárgyfelvételetek.
Valószínűleg több időpont közül választhattok majd, érdemes minél kevesebb lyukasórát beiktatni, mert nem túl kellemes az egész napot a suliban tölteni. Ha mégis becsúszik egy-kettő és unatkozol, nyugodtan nézz be hozzánk kicsit az Online irodába! (E.I. 27.)

Azokat a tárgyakat veszitek fel amelyiket akarjátok, de érdemes az első félévesekből válogatni, mivel sok óra egymásra épül.
Tanulmányok->Órarend fül alatt le tudjátok csekkolni, hogy mit hoztatok össze erre a félévre.
Ha valami mégsem tetszik, a tárgy leadásával gyorsan megszabadulhattok tőle.

Diákigazolvány:

Ahhoz, hogy teljes értékű hallgatók legyetek rendelkezni kell egy diákigazolvánnyal. Nagyon egyszerű az igénylés menete: el kell menni az Okmányirodába és ott megcsináltatni. A kapott papíron lesz a NEK azonosító, amivel ténylegesen igényelni lehet a Neptun rendszerén keresztül. Az Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés fül alatt kell beírni az adataid és ez követően a Pénzügyek/Befizetés fül alatt kifizetni az 1400 Ft-ot. Ez után nincs más dolgod, mint  várni, hogy megérkezzen a kártya. Ez idő alatt az Infopultnál tudtok kérni egy ideiglenes papírt arról, hogy tanulók vagytok. Ez nagyon fontos, mert enélkül nem érvényes a diákbérlet sem.

Befizetések:

Ez lesz az a rész amivel sokat találkozhattok a tanulmányaitok során. A tandíjat, a vizsgadíjakat, minden különeljárási díjat itt kell befizetni. Lesznek olyan összegek amiket kiírnak, de lesz olyan amit nektek kell. Mivel banki átutalással történik legtöbbször a fizetés, így előfordul, hogy nem fog sikerülni és elakad a rendszerben. Ilyenkor célszerűbb minél előbb felkeresni az Infopultot és segítséget kérni, mert egy vizsgaalkalom is múlhat rajta. A Pénzügyek fül alatt találjátok a befizetést és ott a tétel kiírásra kell kattintani.

Vizsgafelvétel:

Vizsgaidőszak alatt nagyon fontos, hogy tisztában legyetek mikorra is vettétek fel a vizsgát vagy éppen hányszor mentetek már el. A felvétel nagyon egyszerű, a Vizsgák fül alatt a vizsgajelentkezésnél fel lesz sorolva az összes lehetőség és ott kiválasztjátok melyikre szeretnétek elmenni. Nagyon fontos, hogy első tárgyfelvételkor csak háromszor mehettek el vizsgázni, és a 3. vizsgáért már fizetni kell 3500 Ft-ot. Ezek után még kettő lehetőségetek lesz, és ezekért is fizetni kell majd. Ha nem akartok elmenni a felvett vizsgára le tudjátok azt adni, ugyanott ahol felvettétek. Fontos tudni, hogy ezt csak 36 órával a vizsga kezdete előtt tudjátok. Ugyanígy a felvételnél is így van. Ha nagyon el szeretnétek menni arra a vizsgára, telefonáljatok be az adott tanszékre, ott segíthetnek nektek felvenni last minute.

Először biztos nehéz lesz ehhez az egész rendszerhez hozzászokni, de hamar bele lehet tanulni. Egy idő után pedig olyan könnyen megy majd a használata mintha csak a Facebook-on böngésznétek.

Amennyiben további kérdéseitek vannak ajánljuk figyelmetekbe a HÖK tanulmányi kisokosát. További problémák esetén forduljatok a HÖK-höz, illetve hozzánk bizalommal! 

Sok sikert tanulmányaitokhoz!

További cikkek
Top