Sport
2016. 02. 08. - Deni

Nem mindennapi sportok a nagyvilágból

Sportolni jó. Ezt mindenki tudja, aki valamilyen sportágat űz. Van, aki az extrémebb sportokat szereti, van, aki inkább a „nyugisabb” sportokat kedveli. De mi van akkor, ha az embernek semmilyen sportág sem tetszik, nem akar focizni, golfozni, se síelni, stb. Szerencsére vannak olyanok, akik erre a problémára is tudtak megoldást találni, és igen meglepő sportágak megszületését eredményezték. Az ember azt gondolná, hogy már minden sportág ki lett találva, aztán ezek láttán rájön az ember, hogy igen elvetemült emberi gondolatok is meg tudnak valósulni.

Extrém vasalás

Akik számára ez újként hangzik, azoknak még az lehet a meglepőbb, hogy nem is napjainkban találták ki ezt a sportágat. Egészen 1997-ig kell visszamennünk, amikor ezt a sportot a brit Phil Shaw feltalálta, akit rajongói “Gőz” becenéven tartanak számon. A célja ennek az őrületnek, hogy minél extrémebb tevékenység közben hajtsák végre a vasalást a versenyzők.

A zsűri azt pontozza, hogy milyen a mutatvány nehézségi foka, a vasalás minősége, és gyorsasága, illetve a művészet minőségének kifejező ereje. Az őrület gyorsan terjed, Németországból, Japánból, Amerikából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából már jócskán vannak jelentkezők, akik ezen a versenyen részt vesznek.

Méh-ruha viselés

Már maga a sportág megnevezése sem ép elmére utal. Ezt a versenyt Kínában szokták megrendezni. A verseny lényege egyszerű. A verseny előtt megmérik a résztvevőket „csupaszon”, majd a verseny végén ugyanezt teszik, de akkor már méhestül. A győztest a méhek súlya alapján hirdetik ki.

Ez a sport még a Guinness-rekordok könyvében is benne van, ahol eddig a rekordot csaknem 39 és fél kilóval tartják: ez kb. 350 ezer méhet jelent. Ajánlom mindazoknak, akik a közeljövőben terveznek Kínába menni. Semmi tudás nem kell hozzá, csak némi szerencse, és még értékes nyereményt is nyerhet az ember, nem is beszélve arról, hogy akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet.

Lábujj szkander

Ez a sport szintén angol „felfedezés”, ami mára világbajnokságként is megrendezésre kerül. Az angol George Burgess nevéhez fűződik ez a hetvenes években kitalált sport. Az első versenyt egy angol kocsmában rendezték meg, majd 2003-ig tartották is ezt a hagyományt. Ebben az évben a Bentley Brook Innbe költözött a rendezvény, azóta a versenyeket a World Toe Wrestling Organisation hivatalos szabályzata alapján rendezik meg. A teljes bevételt a szervezők beteg gyerekek táboroztatására ajánlják fel minden évben. Férfi csak férfi ellen, nő csak nő ellen játszhat. A meccsek előtt a versenyzők lábát megvizsgálják az esetleges betegségek vagy nagy körmök miatt, amik kizárást eredményeznek. Lábbeliket levéve egymással szemben ülnek a földön a versenyzők, első menetben a jobb lábuk nagyujját összeakasztva játszanak, amíg az egyik játékos a játéktér oldalfalához nem nyomja a másik versenyző lábát.

Feladni is lehet “toe much” felkiáltással. A második menetet bal lábbal játsszák, ha döntőre is szükség van, ismét a jobb láb következik. A játékosok a földön ülnek, két kezüket hátra letámasztva, a nem használt lábukat felemelve. Fontos, hogy a fenekük legalább egyik felének végig a földön kell maradnia.

Feleségcipelés

Ez a verseny is igen népszerű már szerte a világon. Először 1992-ben rendezték meg ezt a versenyt Finnországban. A verseny lényege nagyon egyszerű: A férjnek a feleségével a nyakában kell minél rövidebb idő alatt az akadályokat teljesítenie. A pálya, amin végig kell menniük, nehezítve van homokkal, fűvel és kavicsokkal is, valamint száraz és vizes résszel is rendelkezik. Többféle stílusban is lehet csinálni, mint például malachordó-fogás, ahol a vállaikon átvetve cipekednek, illetve van az észt-stílus, ahol az ara fejjel hátrafelé lóg, és lábaival kapaszkodik szíve választottja nyakán.

49 kg-nál kevesebb nem lehet a nő (ha kevesebb akkor plusz súlyokkal 49 kilóig „egészítik ki”). A győztes jutalma pedig a feleség súlya, sörben. Valljuk be, férfi szemmel, ezért érdemes küzdeni.

Lápmerülés

A mocsári merülési bajnokság Walesben kerül megrendezésre évente egyszer, minden augusztusban. Az első World Bog Snorkelling Championship 1985-ben került megrendezésre. Maga a sport igen egyszerű. Egy 55 m hosszú árkon kell keresztül “úszni”. Az igazi kihívást a nyálkás növények és az elképesztő bűz tudja okozni. A kellemetlen az, hogy a verseny után a résztvevők különböző fertőzésekre számíthatnak, ennek ellenére minden évben több százan neveznek a versenyre.

Borsó-céllövő világbajnokság

A verseny ötlete 1971-ben fogalmazódott meg. Az angliai Witcham azóta ad otthont a versenynek. A résztvevők köpőcső használatával próbálják minél pontosabban eltalálni a céltáblát.

Vannak olyan versenyzők, akik annyira komolyan veszik a bajnokságot, hogy nem ritkák a lézeres célzással és távcsővel ellátott köpőcsövek. Sőt vannak, akik annyira át vannak szellemülve erre a sportra, hogy külön erre a célra próbálnak minél jobb aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkező borsófajtákat nemesíteni.

Ezek után, ha az embernek nem tetszik egy sport sem, nyugodtan szabadalmaztathat egy újat is akár, nem félő, hogy nagy sikere lesz egyes embereknél, és akár világbajnokság szintűvé is kinőheti magát a kitalált sport.

További cikkek
Top