Sport
2014. 01. 13. - Genge

Nehéz a helyzet, de nem reménytelen!

Eljött 2014, ami az új éven, új fogadalmakon és új lehetőségeken kívül azt is jelenti, hogy újra páros év van. És ha páros év, akkor kézilabda Európa Bajnokság, és ha Európa Bajnokság, akkor kis nemzetünk nagy emberei ismét felöltik a piros-fehéret, hogy megmérettessenek e sportág anyaföldjén.

A 2014-es férfi kézilabda Európa Bajnokságnak Dánia ad otthont, ahol négy városban, négy napon keresztül küzdenek egymással a négy csoport résztvevői. Számunkra a „B” csoport eseményei élveznek prioritást, hiszen nemzeti gárdánknak itt kell utat törnie magának, hogy a négyesből benne legyen az első háromban és továbbjusson a középdöntőbe. Szokás szerint megkaptuk a „halál” csoportot, így a tavalyi világbajnok Spanyolország mellett megküzdhetünk az északi kézilabda ékkövei, Izland ellen, valamint az „őket kell megfogni” norvég csapattal.

Előrejelzés előtt próbálok megszabadulni az első meccsen látottaktól. Hét góllal maradtunk alul a spanyol gárdával szemben, ami önmagában nem mond sokat. Benne van ez a differencia a két csapatban, sőt, ilyen játékkal amit produkáltunk még jónak is mondható. Ezért reménykedjünk, hogy a későbbiekben kevesebb lesz a hiba, és több a küzdeni vágyás, mert akkor bármi lehet. A spanyol csapat nem csak azért lett világbajnok, mert otthon voltak tavaly, ezt azért be kell látni. A világ legjobbjaihoz méltóan játszottak. Tett már csodát, nyújtott már emberfeletti teljesítményt a magyar válogatott, de ezt ne pont ellenük és ne a nyitó meccsen várjuk el. (Aki látta a vb-n az Izland elleni továbbjutást, az tudja miről beszélek). Csakhogy erre nem lehet alapozni egy EB-t. Statisztikákkal szemben mindig a csodát és a túlteljesítést várni, nem biztos, hogy túl reális, valamint fair fiainkkal szemben. Európában olyan szinten kiéleződött a harc, hogy nüanszok választják el egymástól a válogatottakat. A magyar kézilabdát mindig is az európai kézilabda élmezőnyébe sorolták. Alátámasztja ezt olimpiai 4. helyünk, valamint a világbajnokságon elért 8. helyezésünk is. Mégis, egy ilyen mérkőzés után, mint a spanyolok elleni, akkor azért látjuk, hogy mi választja el Magyarországot a tényleges élmezőnytől. A csoda. Európa elszaladni próbál mellettünk, amit nekünk nem szabad hagynunk.

Papírforma szerint, Norvégiát mindenki legyőzi, minket mindenki legyőz Norvégián kívül, így harmadikként érkezhetünk a középdöntőbe. (Megjegyezném, hogy a norvég gárda azért nem írandó le ennyire könnyedén.) Ha ez bejön, és nem kell hazajönnie a fiúknak csütörtökön, akkor a középdöntőben folytatódik a harc, nem kevésbé nehéz ellenfelekkel. A tizenkettőbe várhatóan érkeznek a horvátok, a dánok, valamint a C csoportból mindenki esélyes (Szerbia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország). Meglepetés volt, hogy a nyári selejtezőkről nem sikerült továbbjutnia az állandó résztvevő német csapatnak, így legalább tőlük nem kell tartanunk.

Válogatottunk

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Vetési István, az eb előtti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy cél az első nyolcban végezni. Ez az elmúlt évek eredményeit nézve reális cél, jelenlegi körülmények között azonban, egyértelmű, hogy csapatunknak „erőn felül kell teljesítenie”. A szerencsétlen sorsoláson kívül, nem szabad elfelejtenünk, hogy legjobbjaink közül sokan ott sincsenek Dániában. A 2012-es olimpia hőse, ex-kapusunk Fazekas Nándor már visszavonult a válogatottságtól, csapatkapitányunk Harsányi Gergely apai örömök elé néz, Nagy László, bal kezes sztár átlövőnk, pedig sérülés miatt nem vehet részt ezen a megmérettetésen. Császár Gábor, a Provident kupán mutatottak alapján, nincsen a legkirobbanóbb formában, de ő viszi hátán a csapatot. Ott van nekünk még irányítani a spanyolok ellen remekül helytálló Lékai Máté, átlövőink Nagy Kornél és Putics Barna, beállóban Zubai Szabolcs, szélen a már veterán Iváncsik Gergő, hálónk titán őreiként pedig Mikler és Tatai. Nem a legacélosabb felállása ez a magyar válogatottnak, de soha nem szabad leírni a fiúkat, hiszen képesek arra a csodára, amit mindenki elvár tőlük. A következő linkeken megnézhetitek a teljes keretet, valamint a többi csoport csapatait, és a mérkőzések időpontjait.

Az elkövetkező négy, (remélhetőleg tizennégy) napban, tehát mindenki tapadjon a M1 képernyőjére. 14-én, kedden, 18 órától Izlanddal küzdünk meg, csütörtökön este negyed 9-től pedig a norvégokon kell felülkerekednünk. Higgyünk nemzetünk fiaiban és szurkoljunk nekik együtt, hogy idén is büszkék lehessünk a magyar kézilabdára!

További cikkek
Top