Kultúra
2016. 02. 24. - Boglárka Kiss

Négyévente plusz egy nap

Mikor beköszönt az újév, első dolgaink közé tartozik, hogy beszerezzünk egy új naptárat. Megnézzük, hogy mikorra esnek az ünnepek, titkon reménykedünk benne, hogy idén többször lesz hétköznap egy-egy esemény, hátha megúszunk egy munkával, vagy tanulással töltött napot. Mikor végigpörgetjük a lapjait, bejelöljük a névnapokat, szülinapokat, évfordulókat, a nyári szünet kezdetét, vagy éppen az utóvizsga időpontját. Azonban az idei február a megszokott 28 nap helyett 29 napos. A naptárban 24-én a nevek szokásos helyén az szerepel, hogy „szökőnap”. Miért is kell túlbonyolítani ezt a dolgot?

A probléma forrása az, hogy a naptári és a csillagászati év hossza nem esik egybe, ugyanis az utóbbi 5 óra 48 perc 46,08 másodperccel hosszabb a naptári évnél. Ezért van az, hogy a naptári évünket ki kell egészíteni 0,2422 nappal, amit nem tudunk megtenni minden évben. Négyévente adjuk hozzá ezt az összeget, megvárjuk, amíg egy napra növekszik ez az érték. Viszont, akárhogy osztunk, szorzunk, matekozunk, ennek a számnak a többszörösei soha nem adnak ki pontosan 24 órát (csak 44 perccel és 56 másodperccel kevesebbet). Ilyenkor szökőévet írunk. Melyek a szökőévek? Minden néggyel és négyszázzal osztható év, kivéve a százzal is oszthatóakat.

Február 24, vagy 29? Melyik is a szökőnap? Sokszor gondoljuk azt, hogy február 29, hiszen, ha már egy nappal hosszabb ez a hónap, akkor biztosan az utolsó nap az a bizonyos nap. Pedig ez nem így van! Február 24-e a szökőnap. Története egészen a rómaiakig, pontosabban Julius Caesarig nyúlik vissza. Már egyből a szökőnap latin elnevezését megnézhetjük, ami annus bissextili, mensi bissextili ami szó szerinti fordításban kétszer hatodik nap éve. Milyen hatodik nap? Minek kell a kétszeresét venni?

Szintén a rómaiak adják meg nekünk a választ. Naptáraikban ezt a napot a márciust megelőző hatodik nap megduplázásával jelezték, ami pedig megegyezik a mi naptárunk (Gergely-naptár) február 24-ével. Tehát náluk február 24-e után szintén 24-e jött, így minden eltolódott egy nappal, ezért lett a február 29 napos. Ezen a napon nem tartanak névnapot, így a Mátyások sem 24-én, hanem 25-én ünnepelnek idén. Mivel elcsúsznak a napok (24 és 28 között), ezért akit Elemérnek hívnak, négyévente nem február 28-án, hanem 29-én ünnepel. Az EU-ban több ország kezd átállni arra, hogy 29-e a szökőnap, ami csak a névnapokban mutat változást. Azonban annak is gondot jelent ez a nap, akinek ekkor van a születésnapja. Mivel szökőévben a naptár szerint február utolsó napja 29-e, ezért aki aznap született, azt arra a napra kell anyakönyvezni, így előfordulnak olyanok, akik csak négyévente ünneplik szülinapjukat. Régebben sok anya már szülés után egyből kérte, hogy az előtte, vagy az utána lévő napra írják be gyermekét, amiből akkoriban nem is volt gond, azonban manapság ez már közokirat-hamisításnak számít.

Hiedelmek, babonák, hagyományok

Mint tudjuk, a népi világban rengeteg hagyomány és babona van, azonban a szökőnappal, vagy szökőévvel kapcsolatos elég kevés. Azonban van egy olyan hiedelem, ami szerint szökőévben nem szabad férjhez menni. Úgy tartják, hogy boldogtalan lesz a kapcsolatuk az ifjú házasoknak, válással végződhet a frigy. Görögországban például öt jegyespár emiatt kerüli a szökőévi egybekelést, inkább megvárják a következő évet.

Ezzel szemben az egyik legrégibb hagyomány Írországból származik, majd ír szerzetesek terjesztették tovább Skóciába. A középkorban, pontosabban 1288-ban hoztak is erről a skótok egy olyan törvényt, amely szerint kijelöltek egy napot a nőknek, amikor férjül kérhették jogilag is kiszemeltjüket. Ez a nap február 29-e volt. Ha kiválasztottuk nemet mondott (ugyanis nem volt kötelessége elfogadni), büntetésből a férfinak a szerelmes nő felé bírságot kellett fizetnie. Csalódottságát és büntetését egészen a csóktól kezdve, a kesztyűn át, a selyemruháig terjedő bírsággal kellett megfizetnie. Ezt a tradíciót szép lassan a franciák, majd a svájciak is átvették, sőt még Amerikába is eljutott. Erről készült egy hollywoodi film is, amelyben ezt a szokást dolgozzák fel, persze egy modern romantikus-vígjáték keretein belül (Szökőhév). A hagyományt persze sokan csak legendának tartják, ennek ellenére Nagy-Britanniában ilyenkor mégis megemlékeznek róla. A szórakozóhelyeken, kocsmákban ilyenkor hölgyválasz estet tartanak, azért, hogy ezen az estén a nők is tudjanak kezdeményezni, ne csak a férfiak. Szóval lányok, ha unjátok a várakozást, és nem szeretnétek tovább a babérjaitokon ülni, vegyétek kezetekbe az irányítást! Február 29-én hölgyválasz lesz!

Tudod hány évente van szökőév?

Fogalmam sincs
4 évente
6 évente
8 évente
Minden év MÁKONY-kor

További cikkek
Top