BGE
2020. 10. 26. - Viktor Nagy

NBA-buborék 2020

Vasárnapról hétfőre virradóra véget ért az idei NBA-szezon, ami a Los Angeles Lakers győzelme mellett arról lesz emlékezetes, hogy a szezont a koronavírus miatt félbe kellett szakítani, így a végét a játékosok a külvilágtól elzárva egy buborékban töltötték és így játszották le a még hátralévő meccseket. Ennek a buboréknak az emlékezetes pillanatait szeretnénk felidézni a következő cikkünkkel.

Márciusban jött a hír, hogy a Utah Jazz egyik játékosa, Rudy Gobert elkapta a koronavírust, ezért az Oklahoma City Thunder elleni meccset lefújják, pedig a játékosok már a pályán melegítettek. A szezont azonnal leállították, és elkezdték kidolgozni a folytatás lehetséges forgatókönyveit. A végső választás arra esett, hogy a floridai Orlandóban található Disneyland Kampuszon alakítanak ki egy külvilágtól elzárt „buborékot”, ahol a meghívott 22 csapat lejátszhatja a szezon befejezéséhez szükséges mérkőzéseket.

A meghívott csapatok névsora úgy lett kialakítva, hogy keletről és nyugatról is a 8-8 playoff helyen álló gárda, valamint azok a csapatok akik maximum 6 meccsre voltak ezektől a helyektől. Így végül 13-an érkeztek nyugatról és 9-en keletről. Első körben 8-8 meccset játszott minden csapat, és ezután osztották ki az értékes playoff helyeket. Annyi csavar volt még a dologban, hogy nyugaton volt egy play-in meccs a Portland Trail Blazers és a Memphis Grizzlies között a bejutásért, ahol ha a 9. Grizzlies kétszer tudott volna nyerni, ők jutottak volna tovább, de ez nem történt meg, ugyanis az első meccset nyerte a Portland, így nekik következhetett a playoff.

A nyolcaddöntők során volt három söprés rögtön, ugyanis a címvédő Toronto Raptors a Brooklyn Netset, a Boston Celtics a Philadelphia 76ers csapatot, és a Miami Heat az Indiana Pacerst küldte haza 4-0 eredménnyel. Egy körrel kedvesebbnek bizonyult a Los Angeles Lakers a Portland Trail Blazershez, és a Milwaukee Bucks az Orlandó Magichez, ugyanis ezen a 2 összecsapáson 4-1 gentleman’s sweep lett az eredmény. A Houston Rockets szoros 4-3 eredménnyel jutott túl az Oklahoma City Thunderen, majd a Los Angeles Clippers és Dallas Mavericks párharcnál el is érkezünk a buborék első igazán emlékezetes pillanataihoz. Itt ugyanis úgy sikerült a végső győzelemre is esélyesnek tartott Clippersnek 4-2 eredménnyel túljutni a Mavericksen, hogy a 21 éves Luka Doncic nemcsak megnyert a Dallasnak 2 meccset, de a 6 meccs során összeszedett két dupla-duplát, két tripla-duplát úgy, hogy közben sérült volt. Akik látták a negyedik meccsen a dudaszós tripláját és az egész playoffban mutatott játékát, azok tudják, hogy fogunk még szép dolgokat látni tőle a jövőben.

Hiányérzete lehet a Denver Nuggets szurkolóknak, hogy róluk miért nem volt eddig szó, aminek az oka, hogy nekik a buborékban az lett a mániájuk, hogy 3-1-es hátrányból állnak fel, és a Utah Jazz után nagy meglepetésünkre underdogként hazaküldték a Clipperst is a buborékból. A másik meglepetés, hogy a szintén esélyesnek tartott Milwaukee, aki a soraiban tudta az alapszakasz MVP Giannis Antetokounmpot, elég simán elvérzett a Miami ellen, így az a kínos szituáció állt fent, hogy mire a díjat kiosztották már nem volt érdekelt a küzdelmekben. Viszont ez az MVP döntés olaj volt a tűzre LeBron Jamesnél, aki Alex Caruso és Anthony Davis segédletével egész simán eljutott a döntőig a Lakersszel útközben legyőzve a Houstont, és az addigra már teljesen kifacsart Denvert. A Boston egy szoros csatában 4-3-mal búcsúztatta a címvédő Torontót, majd 4-2 eredménnyel alulmaradt a keleti főcsoport döntőben a Miami ellen.

A döntő első meccsén a Miaminál Bam Adebayo és Goran Dragic is megsérült, ezért a Lakersnek sikerült az első két meccset behúznia, és sokan már temették  az izgalmas párharc esélyét. Azonban a harmadik meccs előtt Jimmy Butler vért ivott és Tyler Herro, valamint Kelly Olynyk segítségével szépített a Heat. Jimmy Butler elképesztő teljesítményt nyújtott a döntő során, amit nagyjából végig a pályán töltött, és az ötödik meccset még sikerült behúzni a Miaminak, de végül a Lakersnél és LeBron Jamesnél kötött ki a bajnoki gyűrű. LeBronnak ez volt a negyedik bajnoki címe, illetve azzal, hogy ő lett a döntő MVP-je, elérte, hogy három különböző csapat tagjaként is megkapja ezt az elismerést. A Lakers számára ez az idei bajnoki cím azért is lehet különleges helyen, mert a klub és a kosárlabda egyik legnagyobb ikonja, Kobe Bryant idén január 26-án hunyt el egy tragikus helikopter baleset során.

További cikkek
Top