Kultúra
2013. 10. 02. - reka

Művészet manapság – avagy festővászonként szolgáló város

A világban manapság mindenhol jelen vannak az éjszaka leple alatt alkotó gerillaművészek, akik a szürke falakra, járdákra színes, feltűnő műveket kreálnak. A graffitik ideje azonban teljesen lejárt. A közterek rondítása egyre inkább felháborítja az embereket. Talán pont ezért, külföldön a Street Art nevű irányzat kezdett el teret hódítani, hatalmas sikerrel döntötte le trónjáról puritán elődjét, a graffitit.

Magyarországon csupán most ütötte fel a fejét ez a művészeti forma, de máris rengeteg követője és támogatója akad. Budapest utcáit járva számtalan régi épületen láthatunk feliratokat, rajzokat. Hatalmas különbség van azonban a hétköznapi graffitik, ízléstelen felíratok és az igazi művészet között.

A graffiti a 70-es évek végén alakult ki New Yorkban majd bejárta az egész világot. Az utcai művészet azonban sokkal elképesztőbb is lehet, ha az adott művész időt és egy nagy adag kreativitást fektet bele.

Ebből alakult ki a Street Art.

1374660_649061651794457_357682226_n

Ez az újfajta irányzat szakít a megszokottal, a művészek zárt terek, keretek helyett az utcán valósítják meg elképzeléseiket, maga a környezet az, mely teljessé teszi a képet. A street art-ról rengeteg embernek negatív előítélete van, hiszen egyből az összefestett falak mocskolódó feliratai jutnak eszükbe, ez azonban teljesen más műfaj.

1371697_649061581794464_1952159243_n

Valódi művészek alkotásai, fiatal tehetségek szárnypróbálgatásaikkal színesítik a szürke városi életet.

Napjaink egyik legismertebb magyar művésze Földes Dóra, akinek már több képét is láthattuk, művészetére a legjellemzőbb, hogy női alakokat, sorsokat kelt életre a „vásznon”.

Most azonban valami egészen újjal rukkolt elő. Everybody needs art szervezésében láthatjuk szeptember 30-tól az új sorozatát This is us címmel, mely a korunkról ad valós képet.

1369206_649061368461152_1793483316_n

Az új, 8 festményből álló sorozata azonban valami egészen újat mutat. A 2010-es évek női alakjait, ideáljait jeleníti meg, pontosan úgy, ahogy az a valóságban is van: telefonunkat nyomkodva vagy éppen tükörben fényképezve magunkat.
Az első ránézésre érdekesnek tűnő képek nem figurázzák ki a mai társadalmat, csupán reális képet adnak rólunk az utókor számára. Az esztétikai jelentőség mellett, tehát sokszor egy-egy üzenetet hordoznak magukban, nem öncélú magamutogatás szándékából kerülnek fel a falakra.

„Az a sok művész, akiknek a munkáit láthatjuk Magyarország utcáin, nyomot hagynak a városokon. Ez a fontos. Mi, akik bennük élünk, autonóm módon alakítjuk a városok összképét” (Földes Dóra)

Persze mindenkinek a saját döntése, hogy támogatja, elfogadja vagy esetleg ellenzi az utcai művészetet, az azonban biztos, hogyha tényleg egy igazi művész munkájával találkozunk az utcán, nem árt egy percre elgondolkodni a mondandóján, hiszen ez a korunk művészete, ezek vagyunk mi.

További cikkek
Top