Közérdekű
2016. 08. 16. - balazsreka

Munkavállalás mesterfokon – légy felkészült!


Az egyetemi élet alatt sokaknak meg kell tapasztalniuk milyen is, ha valaki dolgozik és tanul egyszerre. Persze vannak szerencsések, akiket otthonról támogatnak, de a hallgatók nagy része már munkát vállal ennyi idősen, hiszen valamiből finanszírozni kell a sok bulit, és a hajnali túrát a gyrososhoz, vagy éppen az ismételt vizsgadíjakat. Ilyenkor jön a tanácstalanság és a pánik, hogy vajon mit is kéne csinálni amivel pénzt is lehet keresni, de maradjon annyi szabadidő, hogy fel lehessen készülni a vizsgákra, és el is lehessen menni a csütörtöki bulira. Ebben szeretnénk a segítségetekre lenni, és pici útmutatást nyújtani a felnőttek dolgos világába.

Hol?

Nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy mi érdekli ilyenkor az embert, mi az amit szívesen csinálna. Lehet irodában, ruhaboltban, kisebb-nagyobb cégeknél melózni, igazából nincs olyan hely ahol ne keresnének diákokat. Fontos mérlegelni, hogy olyan munkahelyet válassz ami esetleg a jövőbeli karrieredet segítiEzalatt azt értem, hogy lehet egy irodai/céges munkával többre mész, mintha egy ruhaboltban hajtogatnád a ruhákat. Persze semmi baj nincs az ilyen munkákkal, de hosszútávon kell ilyenkor gondolkozni és minél több tapasztalatot szerzel irodai környezetben annál több esélyed van egy jobb munkahelyre a későbbiekben.

 

Időbeosztás

Ahhoz, hogy a munkát és az iskolát összehangold, és az egyik ne menjen a másik rovására időbeosztásra van szükség, ehhez viszont egy rugalmas munkahelyre. Heti 20-25 óra munka mellett még lehet tanulni,szórakozni is és a pihenésre is marad elég időd. Ennél többet nem érdemes vállalni amíg tart a szorgalmi időszak. Mivel a munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy hallgató vagy, így a zh heteknél és a vizsgaidőszaknál biztos elnézőbbek – főleg ha előre szólsz -, amit megkönnyít, hogy már tanév elején megtalálhatod az egész éves tanrendet. Persze ha csak alkalmi munkákat vállalsz sokkal könnyebb a helyzeted, hiszen akkor úgy vállalsz munkát, hogy ne ütközzön a vizsgákkal. Fontos kiemelni, hogy a szabadidőd nagyobb részét mindig ki kell majd használni tanulásra, nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Munkakörnyezet

Az egyik legfontosabb tényező munkavállaláskor, hogy olyan helyet válassz ahol jól tudod érezni magad. Az iskola épp elég stresszes magában, a teljesítés, vizsgák egyaránt, nem kell még feleslegesen terhelni magadat azzal, hogy olyan helyen dolgozol ahol nem érzed jól magad. Váltani nem könnyű, de mindenképp ajánlatos ilyenkor. Tapasztalás útján lehet tanulni, nem érdemes csak azért valahol maradni, mert féltek az újrakezdéstől. Könnyebb új helyet keresni, mint naponta bejárni egy helyre ami nem nektek való.

Fizetés

Kényes téma, hogy mégis mennyit kapsz a munkádért, de fontos megemlíteni, nem szabad alábecsülni magad. Az órabérek munkahelytől/munkakörtől függenek, de mindenképp a 800-1000 Ft-os munkákat célozzátok meg. Nektek is meg kell élni valamiből, és valljuk be a tandíj és ismételt vizsgadíjak ki tudják üríteni a pénztárcát. Egy másik kényes téma a bejelentés. Olyan munkahelyet keressetek ahol bejelentenek. Korainak tűnhet ilyeneken gondolkodni, de 3 év sok idő, a számláló pörög és nem mindegy, mikor tudsz nyugdíjba menni. Ezek mind beleszámítanak, és a mai világban tudatosan kell előre gondolkodni és a jövőt biztosítani.

Reméljük ezzel a kisokossal sikerült pár olyan fontos dologra rávilágítani, aminek segítségével könnyebben eligazodtok a munka világában és sikerül olyan helyet találni amit megálmodtatok magatoknak. Ha esetleg még nem tudjátok hol nézelődjetek munkák után, ITT az oldalunkon csemegézhettek a legjobb lehetőségek közül. Ha pedig a CV írásban szeretnétek egy kis segítséget, akkor EBBEN a cikkben találtok pár jó tanácsot.

További cikkek
Top