Szubjektív
2013. 11. 01. - hubi

Movember – bajusszal a prosztatarák ellen

Csak semmi sovinizmus, de a követező sorokban főleg férfitársaimhoz fogok szólni. Bár jobban belegondolva lányokra, asszonyokra és nőkre is szükségünk lesz, – szurkolóként – akik bármilyen gyengéd érzelmekkel viseltetnek a hím homo sapiens orra alatt megbúvó kis falat arcszőr iránt, ami a történelem során mindig más és más, de mindig emblematikus jelentőséggel bírt. A középkor lovagjain a férfiasság, a huszáron a hazaszeretet, a hipsztereken pedig a könyörtelen irónia hordozója. Mostanra biztosan kitaláltátok: a bajuszról beszélek, ami önmagában is hihetetlenül menő, most azonban egy magasztosabb célért való küzdelem részévé is válhatsz ezzel a kis szőrpamaccsal az orrod alatt. Ha november, akkor Movember – férfiak a férfiakért, nők a férfiakért, mindenki mindenkiért a bajusz hatalmával!

A Movember egy évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő kezdeményezés. Ennek kulcsa a kitűzött célban és egyszerűségében rejlik. Otthon, munkahelyen, buliban, kandalló előtt, kandallóban – tényleg bárhol, bármikor elvégezhető “feladatot” ró résztevőire, akik, hogyha egy kis humorérzékkel és társadalmi felelősségvállalásra való hajlammal rendelkeznek, még örömüket is lelhetik a kihívásban, ami nem más, mint egy egész hónapig hagyni nőni a bajszot az arcukon. A cél pedig nem kevesebb, mint a prosztata és hererák, illetve a férfiak mentális egészségével kapcsolatos problémák elleni harc.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha teszem azt neked egy hónap alatt nevetséges rőzsebajszod nő, a szüleid kinevetnek a csajod meg az ágyban inkább a Szürke 50 árnyalatát olvassa vagy fejfájást színlel, minthogy khmm… szóval, hogy segít ez egy kórházban fekvő hererákos betegen? A válasz nagyon egyszerű: nyilvánosság. Bármi, ami elég nagy nyilvánosságot kap, elég nagy társadalmi bázisra tesz szert, előbb utóbb konkrét anyagi profitra váltható egy kis ügyességgel. Nem is kell túl messzire mennünk bizonyítékokért, elég a prezi.com – Facebook tengelyen mozognunk, hogy lássuk hogyan lesznek nonprofit vállalkozásnak induló projektekből milliárdos bizniszek.

bajsz_kep

„Ha ezt lájkolom, hogy lesz attól ivóvize az afrikai gyerekeknek?” Ismerős kérdés? A Movemberrel kapcsolatban is felmerülhet a lájkok (illetve bajszok) és az anyagi, vagy más kézzel fogható eredmények közötti konvertibilitás problémája. A lenti tanulságos kis videó fantasztikusan bemutatja, hogy pontosan hogyan segíthetünk here vagy prosztatarákos férfitársainkon a bajszunkkal.

Bajszosaink serege csak a közkatonákat adja ebben a háborúban. A Movember egészen konkrét programmal is rendelkezik. Céljaik közt szerepel egy online platform létrehozása, amely a prosztata és hererákkal foglalkozó orvosok, specialisták szakmai közreműködésének megkönnyítésében játszana szerepet. Emellett minden évben vállalják egy nemzetközi kutatási projekt megszervezését és moderálását is, amely szintén a szakma legnagyobb elméi közti tudásbörzeként szolgál. Részletek a videóban, alant.

Ezek voltak az észérvek. Ha van, akit még nem győztem volna meg, igyekeztem összegyűjteni néhány olyan embert, akik bajuszpéldaképként szolgálhatnak a kezdőknek, de még a haladóknak is. Rőzse, hetyke, pödrött, hegyes, burjándzó és ritkás, szájköré konyuló és fülig érő – mindenféle bajusz lehet menő, szexi, tekintélyt parancsoló és bizalomgerjesztő. Történelmi személyiségek, nagy koponyák, pop-ikonok bajuszkiállítása megtekinthető az alábbiakban. Nem minőségi sorrendben, hiszen almát körtével nem hasonlítunk össze, mindnek megvannak az előnyei és hátrányai. Lássuk hát!

Salvador Dalí

 

A szürrealizmus atyja nemcsak kiváló rajztudásáról, merész képzettársításairól és showman-ségéről volt híres. Emblematikus arcszőrzete is biztosan szerzett neki néhány rajongót az évek során. Bajsza alighanem olyan hetyke és csavaros volt, mint briliáns művészi elméje és úgy szaggatta ketté a női szíveket, mint elfolyó órái, hullámzó zongorái és rejtett fallikus szimbólumai az emberi tudatot. Elsősorban halételekhez és sovány húsokhoz ajánlom ezt a viseletet.

bajsz_dali

Hulk Hogan – Lemmy Bá’ a Motörhead-ból – I. Ferenc József megosztott

 

Mi köt össze három, látszólag teljesen különböző embert, azon kívül, hogy mindannyian nagyot alkottak saját területükön? Természetesen az arcszőr. A boltív formában a száj köré omló harcsabajusz egyértelműen a hatalom szimbóluma. Ezen a kapun mindenki számára világos, hogy csak finom ételek, jó borok és pirosló női ajkak csókjai léphetnek át.

lemmyferenchulk

Petőfi Sándor

 

„Petőfi Bajusz, fogalom, jelentése: 13-17 éves korban (alkattól függően), már megindul egy srác hormontermelése – így az arcszőr is növekedni kezd – azonban az illető későn figyel fel a tényre, illetve tapasztalatlanságából kifolyólag nem tudja azonnal helyén kezelni a helyzetet.” Aki ezt a szócikket írta a Révai Nagy Lexikonban, nagyon irigy lehetett költőzseninkre és megfeledkezett a tényről, hogy aki egy ilyen bajuszkát méltósággal tud viselni, csakis hatalmas ember lehet…

bajsz_petofi

Charlie Chaplin

 

Ehhez a témához óvatosan nyúlok, hiszen itt ismét csak megosztott helyezésről van szó, azonban egy olyan egyénnel, akit méltányossági okokból nem említenék meg, viszont megkerülhetetlen bajusz-fronton. Előbbi egyébként készített is egy filmet az utóbbiról – na jó, ez így le lett egyszerűsítve, de ’close enough’. Tessék megnézni. Chaplin: A Diktátor.

bajsz_chaplin

Super Mario

 

Ő igazából nem élő személy (MICSODAAAA??), azonban mégis legalább annyiban – ha nem többen – járult hozzá személyiség (vissza)fejlődésünkhöz, mint bármelyik hús-vér ember.

– Ki vagy te a rőzsebajszod nélkül?

– Vízvezetékszerelő, gombász és varázsló.

Ugye ismerős a fenti párbeszéd a Bosszúállók c. filmből? Ott lehet, hogy egy kicsit máshogy hangzott, de a lényeg marad: nem a bajusz teszi az embert, de azért jó ha van.

bajsz_mario

Tom Selleck ‘Magnum’

 

Saving the best for last. Az elején azt írtam, hogy nincs minőségi sorrend a felsorolt delikvensek közt. Nos, ez nem tejesen igaz. Tom Selleck = Bajusz, Bajusz = Tom Selleck. Még a legszkeptikusabb matematikus is belátja ennek az azonosságnak a megkérdőjelezhetetlenségét. Ha lehetne ilyen kutatást végezni, biztos vagyok benne, hogy a ’80-as évek nőinek körében a legfrekventáltabban ismétlődő erotikus álom az volt, ahogy Tom Selleck és a tökéletesen azonos kinézetű ikertestvére egy luxusjacht fedélzetén egymás bajuszrőzséjét habpamacsként használva borotválják az arcukat. Még e sorok írója is – aki egyébként heteroszexuális férfinak tartja magát – beleremegett ebbe a gondolatba.

bajsz_tomselleck

Nem is szaporítanám a szót tovább. Ha valakinek ez után sem jött meg a kedve egy kis bajusznövesztéshez, arról leveszem a kezem. Bajusz az arcon, szeretet a szívben. Movemberre fel!

Részt vennél a Movember kezdeményezésben?

ÉJEN A BAJUSZ!!! Űzzük-hajtsuk!
Szimpatikus dolog,talán a jövőben valamikor.
Fölösleges hóbort az egész.
Ha fiú lennék tuti...
További cikkek
Top