BGE
2017. 04. 21. - Mesi06

Motiváló életutak 2. rész: RICHARD ALEXANDER- „Az impulzusokra hagyatkozom”

 

Mi az: minden kompromisszumot hátrahagy, eredeti, szexi és olyan merész nők gardróbjából sem hiányozhat, mint Kondás Kata szupermodell, vagy Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó?

Ha eddig nem hallottatok volna a 21. századi exhibicionista életmódot identitása minden porcikájában képviselő márkáról, akkor most ismerkedjetek meg a RICHARD ALEXANDER névvel, amit valószínűleg még sok divatbemutatón harsognak majd. A brand tervezője és egyben névadója most elmesélte, hogyan indult el a divatvilág döcögős útján és mit gondol a magyar piacról.

Kiket akarsz leginkább megszólítani a ruháiddal és mi lenne az üzenetük?

Mindenkit meg szeretnék szólítani, akinek a stílusához közel állnak az általam tervezett termékek, vagy egyszerűen csak tetszik neki. A kiegészítők nagy része unisex, így mindkét nem akár ugyanazt a darabot tudja viselni, anélkül, hogy bárki bekategorizálná férfi, vagy női termékként. Mindemellett erős egyéniség kell ahhoz, hogy valaki RA terméket viseljen, hiszen eléggé markáns, karakteres darabokról beszélünk.

Ha három szóban kéne összefoglalnod a márkát, melyek lennének ezek?

Vad, érzéki és bohém.

Mikor és mi miatt döntöttél úgy, hogy a divattervezéssel szeretnél foglalkozni?

Mindig is tudtam, hogy a művészettel szeretnék foglalkozni, de 16 éves koromban érkezett el az a pont, ami erre a pályára terelt végül. Terveztem egy ruhát egy barátnőmnek, meg is varrattattam, a varrónő pedig nem sokkal később telefonált, hogy valakinek megtetszett és meg szeretné venni. Ekkor gondolkoztam el azon, hogy komolyabban foglalkozzak a divattervezéssel, ez volt az első olyan impulzus, ami befolyásolta a döntésemet. Az jutott eszembe: ha már most sikeres, amit csinálok, akkor mi lehet később, ha tényleg behatóbban foglalkozom ezzel?

Mi volt az a pillanat, ami az eddigi pályafutásod leginkább meghatározta?

A Marie Claire magazin kiírt egy pályázatot fiatal tehetségeknek, indultam rajta és bekerültem a legjobb huszonöt tervező közé. A kifutón láthattam az általam megálmodott és elkészített ruhát a Marie Claire Fashion Day’s keretein belül. A magazin adta azt az önbizalmat a szakma részéről, hogy ezzel kell foglalkoznom, ez volt a pillanat, amire legszívesebben emlékszem vissza. Előtte is tanultam magán úton divattervezést, de eddig ez volt a legmeghatározóbb esemény.

Mennyire nehéz érvényesülni ma Magyarországon ilyen kreatív területen?

Nem könnyű, hiszen nagyon kicsi a felvevőpiac. Azt látom viszont, hogy a magyar designerek ruhái, kiegészítői iránti érdeklődés növekvő tendenciát mutat. A fiatalok már nem csak a Zarát részesítik előnyben, hanem nyitottak az egyedi darabok iránt. Itt jegyezném meg, hogy attól még, hogy például a H & M kollaborál a Kezoval, ugyanúgy fast fashion marad. A designer termékek mögött viszont van gondolatiság, rengeteg munka, értékálló, akár több szezont is kibírnak. Ez persze az árban is megjelenik, de a vásárlók így tudnak tenni a magyar divatért.

Milyen anyagokkal dolgozol?

Szeretem az extrémebb textíliákat, mindent, ami struktúrájában és anyagösszetételében eltér a hagyományostól. Sokszor mi munkáljuk meg az anyagokat, így még egyedibb lesz az összhatás és csak nálunk kapható. Például legutóbb a műszőrmével dolgoztunk és hevedereket varrtunk a bomberdzsekikre.

Emellett kedvelem persze a hagyományos textíliákat is, mint például a selyem. Az a fontos, hogy minőségi anyag legyen, amivel foglalkozunk. Főleg olasz, francia és holland anyaggyártókkal dolgozunk, de olykor magyarokkal is.

Mik a hosszú távú terveid, inkább belföldön szeretnéd, ha még jobban megismernék a neved, vagy a külföldi munka jobban vonz?

Mindkettő. Ősszel, ha minden jól megy, megnyitom a saját show roomomat, ez a rövidtávú terv. Multibrand store-okban való jelenlétre itthon és külföldön egyaránt törekszem, de nagy álmom egy saját bolt is. A legtöbb vásárlóm szláv származású, arrafelé mindenképp szeretnék nyitni. Illetve északi országok felé, mint Dánia, Svédország és Norvégia. Persze minél több helyre jut el a brand, annál jobb.

Ki vagy mi az, aki a legjobban inspirál?

Nincs konkrét személy, saját magam vagyok az inspirációforrás, igazából a barátaim és környezetem a másik szempont. Igyekszem olyan emberekkel körülvenni magam, akik inspirálhatnak a mindennapok során. A fő ihletadók mindig az érzelmek, utána különböző behatások, a street art, ha látok olyat, ami elindít bennem valamit. Igazából az impulzusokra hagyatkozom.

 

További cikkek
Top