Közérdekű
2016. 01. 30. - Mesi06

Motiváló alkalmazások, avagy a telefon nyomkodás pozitív oldala

 

Megfogadtad, hogy 2016 a te éved lesz? Hogy fejlődni fogsz, kepeszteni, de azt veszed észre, hogy 24 óra sehogy sem elég? Túl sok időt vesz el tőled, hogy a telefonodon pötyögsz és emiatt nem jutsz ötről a hatra?  Van egy jó hírünk: a kettő nem zárja ki egymást, csak okosan kell csinálni! Szóval összehangolásra felkészülni, kipróbáltunk pár applikációt, amik elsőre furának tűnhetnek, de később kiderül, mennyivel rendezettebb is lehet az életed, ha a Facebook helyett inkább ezeket nyomkodod!

Lumosity: Ha egy kis agytornára lenne szükséged

2013-as megjelenése óta ez a legnépszerűbb kognitív képességeket fejlesztő játék, ami arra késztet, hogy kreatívan és gyorsan oldj meg bizonyos problémákat, ráadásul játszva. Minden nap más és más agymozgató feladatot kell legyűrnöd, majd nyomon követned a fejlődésedet az e-mailben kapott statisztikák segítségével.

„A Lumosity az agyad edzőterme”– fogalmazta meg egy mondatban az applikáció lényegét a vezérigazgató. Bár a Stanford Center kutatói szerint a Lumosity hatékonysága tudományosan nem igazolt és nem feltétlen hatékonyabb az Angry Birds kaliberű játékoknál, a fogyasztók többsége azt a nézetet osztja, hogy az alkalmazás használata éberebbé tette őket és javította a problémamegoldó képességüket. Mindenesetre arra mindenképp jó, hogy megtornáztasd egy kicsit az agyad és gyors alternatívákat keress egy-egy nehézség kiküszöbölésére.

Hasznosság: 5/3

Facts: Ha művelődni szeretnél, de csak 5 perced van

Lehet, hogy nem a leghasznosabb tudnivalók közé tartozik az, hogy az amerikaiak 72%-a a háziállata nevében is aláírja a karácsonyi üdvözlőlapokat, de minden tudásmorzsával csak több leszel. Tudtad például, hogy Leonardo da Vinci találta fel az ollót és a Coca-Cola eredetileg zöld színű volt? Nem? Máris van olyan dolog, amivel felvághatsz az ismerőseid előtt.

Hasznosság: 5/3

Goal Wshop: Ha játszva szeretnéd elérni az álmaid

Nekem abszolút kedvencem ez az alkalmazás, melynek bár gyakorlati jelentőségét először megkérdőjeleznénk, pár hét használat után rájövünk, hogy igenis számít, ha a céljaink nem csak egy szövegbuborékban lebegnek felettünk, hanem nap mint nap találkozunk velük, leírt formában is. Ez így elsőre nem győzött meg?

Akkor lássunk egy példát a Yale hallgatóival!

Az iskola végzőseit 1953-ban megkérdezték, hogy tudnak-e listát mutatni az álmaikról, azonban csak 3%-uk rendelkezett papírra vetett tervekkel. Legyen motiváció számodra, hogy húsz évvel később ez a 3% nagyobb vagyont tudhatott magáénak, mint a maradék 97%! Ha tudod pontosan, mi a célod, akkor azt is látni fogod, hogy mit kell tenned azért, hogy sikeresen elérd azt. A sikert ugyanis nem adják ingyen.

 

A Goal Wshop segít abban, hogy listázd a vágyaidat, időrendi sorrendbe tedd prioritás szerint őket, illetve hogy kövesd az eredményességedet. Miután látod magad előtt a sok pipát, már szívesebben vágsz bele valami újba, ugye?

Több csoportra lebontva segít, legyen szó a személyi fejlődésről, a karrieredről, vagy esetleg arról, hogy milyen házat szeretnél birtokolni pár év múlva. Rövid távú, 1-5 éves, vagy akár hosszú, 15 éves célokat tűzhetsz a faladra, aszerint, hogy milyen perióduson belül szeretnéd kijelenteni: „igen, megcsináltam”. Minimum három vágyálmot kell bepötyögnöd, amit valósággá teszel egy éven belül. Ez pedig plusz motiváló erő, hiszen ha megízleled, hogy milyen is eredményesnek lenni, utána alig várod majd, hogy másban is fejlődhess.

Hasznosság: 5/5

Headspace: Ha egy kis agykontrollra vágynál

Lazítani akarsz és fejleszteni a problémamegoldó képességedet? Vagy egyszerűen annyit, hogy ne zsongjon a fejed, mert húsz dologra figyelsz egyszerre? Van, aki hisz ebben, van aki nem, embere válogatja, de mi kipróbáltuk a meditációs appot is, sosem lehet tudni alapon. A kezdőcsomagban 10 napos Headspace útra indulhatsz, kiválaszthatod, hogy hány perces meditációval növelnéd az éberségedet, illetve napról napra új feladatokat kínál neked, videóval kiegészítve. Nekem speciel az lett volna az elsődleges célom a Headspace-szel, hogy a tanulásra tudjak koncentrálni. Ez annyira nem jött össze. Abban segített, hogy csak egy adott dologra figyeljek, és arra a tíz percre kiszűrjem a zavaró tényezőket, azonban sajnos (vagy szerencsére) ezután sokkal jobban pörgött az agyam, de nem feltétlen a közgáz jegyzetek körül. Mert a való életben nem duruzsolja egy megnyugtató férfihang a füledbe, hogy „ne kalandozz el”. Inkább akkor ajánlanám, ha kreatív löketet szeretnél nyerni, de nem feltétlen lefekvés előtt, úgy hogy másnap hajnalban kelsz azért, hogy beérj a vizsgádra.

Hasznosság: 5/4

Balanced: Ha a nyugodtság és kiegyensúlyozottság a cél

Sokszor érzed magad lehangoltnak, vagy elégedetlennek? Nos, ha napi háromszor kapsz egy olyan üzenetet, hogy „légy hálás”, lehet, hogy jobban tudod majd értékelni az élet apró örömeit is. Esetleg blogot írnál, de mindig elodázod a dolgot, és csak pár hetente posztolsz? Ez az alkalmazás elsősorban naptárként szolgál, az apróbb dolgokra hívja fel a figyelmed, amik a kikapcsolódásban és fejlődésben segítenek. Az “Önbizalom” topikban például olyan feladatokra csábít, hogy kockáztass, hagyd el a komfort zónádat, a “Felfedezés” címszó alatt pedig arra buzdít, hogy hallgasd meg egy új együttes zenéit, vagy nézz meg egy idegen nyelvű filmet. Ezek nem nagy dolgok, de ha egy picit is megemelik a boldogságszinted, akkor már megéri kipróbálni őket, nem?

Persze jól hangzik, hogy fél óra játék után nő a kapacitásod és mindenre fogékony leszel, de ha nincs meg benned az elhatározás a fejlődésre, akkor ezekkel az alkalmazásokkal eltöltött órák ugyanúgy időrablók lesznek, mint a közösségi portálok folyamatos csekkolása. Azt ajánljuk tehát, hogy ne hagyatkozz teljesen az okostelefonodra, de ha szkeptikus vagy, akkor is próbálj csemegézni a fentebb említett lehetőségek közül, mert nem lehet tudni, hogy milyen apróság indít el a céljaid beteljesítéséhez vezető úton. Szóval appra fel!

További cikkek
Top