BGE
2017. 03. 12. - Máté Pluhár

Motiváció a mindennapokra – Christian Guzman

 

Mindennapjaink elengedhetetlen kelléke a motiváció. Szükségünk van rá ahhoz, hogy bemenjünk a reggeli órákra, a tanuláshoz, a munkához vagy, hogy egy fárasztó nap után ne egyből az ágyunk legyen a cél, hanem inkább az egészségünk. Egy esti futás, főzés másnapra vagy lemenni az edzőterembe? Mindezek a megfelelő ösztönzés nélkül hatalmas kínnal járhatnak. Belegondoltál már abba, hogy az energiaitalokat, a kávét és a különböző koffein tablettákat felválthatná valami egészen más? Valami, ami erőt ad a napjaidhoz, és segít legyűrni a feladataidat. Ebben szeretnénk a segítségetekre lenni! A sorozatban olyan személyeket, életutakat fogunk nektek bemutatni, akik ezt a motivációt megadhatják nektek.

Ezt a részt egy visszatérő problémával szeretném kezdeni. Eljött a március, és vele együtt a tavasz is, vége a télnek, de vészesen közeleg a nyár. Ez az időpont az, amikor mindenki sokkal lelkesebben vág bele új dolgokba. Rengeteg ember ilyenkor hatalmas kedvvel kezd el napi rendszerességgel futni, vagy vált bérletet egy  helyi edzőterembe, esetleg végez otthoni gyakorlatokat. Az első hét még szuper, de a második héten már többeknél kezd alábbhagyni a lelkesedés. Sajnos átlagosan áprilisra nagy részük szinte teljesen lemorzsolódik, és csak nagyon kevesen viszik véghez azt, amit kitűztek célul maguk elé. De mi is ennek az oka? A válasz nagyon egyszerű, nincs meg a kellő motivációjuk.

Ez a jelenség nem csak ebben a témában figyelhető meg. Elgondolkodtatok már azon, hogy a gyakorlati órákon miért ülnek körülöttetek egyre kevesebben? Miért van az, hogy az első hetekben nem fértek el az előadókban, majd utána már a húszas létszámon sem lepődtök meg? A válasz ismételten a motivációnk hiánya. Ugyanezt megfigyelhetitek a munkával kapcsolatban is. Előfordult már veletek az, hogy az első hónapban azt éreztétek, megtaláltátok álmotok diákmunkáját, majd a következő hónap végén már inkább csináltatok volna bármi mást, csak ne kelljen bemenni dolgozni? A válasz egy és ugyanaz!

Honnan szerezhettek motivációt a mindennapokhoz? Ebben a generációban, amelyikben most élünk, ez is sokkal könnyebb már, mint egykor. Régen, ha valaki érdeklődött egy személy után vagy egy témával kapcsolatban, akkor könyveket kellett vásárolnia. Ma már ez sokkal egyszerűbb, hiszen az internet segítségével szinte mindenhez hozzájuthattok ingyen. Ha valaki jó valamiben, és ezt szeretné megosztani a világgal, akkor ezt a neten keresztül megteheti. Szeretném bemutatni sorozatunk első személyét, Christian Guzmant.

De ki is ő valójában? 1993. február 20-án született az Egyesült Államokban. Christian saját, és szülei bevallása szerint is egy elképesztően szerény és csendes srác volt iskolás évei alatt. Egyetlen hobbija a gitározás volt. Mindig azt gondolta, hogy vannak olyanok, akik jobbak nála. Nem sportolt egészen addig, amíg a súlyzó meg nem jelent az életében. A középiskolában alakult ki egy kisebb társaságuk, akik heti rendszerességgel edzettek. Itt kezdődött minden, de senki sem tudta, hogy meddig fog ezzel eljutni. Christian vérében volt az üzlet, már középiskolás korában étrendeket és edzésterveket adott el. Csupán 14 évesen volt, hogy 200 dollárt is megkeresett naponta, és csak spórolt és spórolt, mert már akkor egy saját vállalkozás lebegett a szeme előtt. Ezért a középiskola után ennek az iránynak megfelelően választott főiskolát. A kamerát 19 évesen kezdte el komolyabban használni, a suliban és a kollégiumban készített felvételeket, amiket maga vágott össze, így ismerkedett meg a vlogolás világával, és indította el a saját YouTube csatornáját. Lassan kezd kirajzolódni bennünk egy kép, ugye? Súlyzók, vlog, spórolás, üzlet.

Mindez hogyan vezetett sikerhez, meg egyáltalán mi köze van ennek a srácnak a mindennapi motivációhoz? A fordulatot az jelentette az életében, amikor 20 évesen Christian kibukott a főiskoláról. Ez volt az a lehetőség, amit megragadott, hogy teljesen annak éljen, amit szeret. Edzés és vlogolás. Csatornája ekkora már nem volt teljesen ismeretlen, de ettől a ponttól kezdve népszerűsége szemtelenül gyorsan nőtt. Napjainkra már ott tart ez az adat, hogy átlagosan 250 ezernél is többen nézik videóit. Rengeteg ember példaképévé vált. Az oka szintén az internet. A 2000-es évek elején, ha valaki egy fitness modellt szeretett volna követni, ezt magazinokon keresztül tudta megtenni. Ma már elég pár kattintás ahhoz, hogy eljussunk kedvenceink közösségi oldalaira. Ezek a lehetőségek olyan gyorsan gyarapodnak, hogy pár év múlva már csak bamba fejjel fogunk nézni, ha valaki azt mondja, „fitness magazin”.

Christian nem tett mást, mint követte az álmait. Ma már a „fitness YouTubers” kategória csúcsán van, és még mindig csak 24 éves. Elindította saját edzőtermét, saját ruházati márkáját, ami Alphalete Athletics néven be is futott. Napjait hatalmas tempó jellemzi. Már maga a testépítő életstílus, a napi 6-8 étkezéssel, edzéssel is megterhelő, de emellett folyamatosan utazik, fejleszti a termét, képviseli a márkáját, és mindezt rögzíti is.

De joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is ajánlom nektek ezeket a videókat? Ezekből a vlog bejegyezésekből lehetetlen, hogy nem kapsz némi motivációt, és nem tanulsz belőle akár egy keveset is. Látni, hogy mire képes egy ember a céljai érdekében, és hogy ezeket milyen elhatározottsággal csinálja, egyszerűen mindenkit ösztönözni fog. Emellett rengeteg hasznos információ elhangzik a videókban étrenddel, edzéssel, üzlettel kapcsolatban. A vlog stílus sokkal személyesebbé teszi ezt az egészet, mint egy sima motivációs videó. Néha már azt érzed, hogy Christian tényleg melletted ül, és csak neked mondja ezeket.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy nyomon kövesd egy testépítő, cégtulajdonos életét, aki ezek mellett még azt is csinálja, amit minden 20-as éveiben járó fiatal, akkor ezt most napi rendszerességgel megteheted. Március 6-án elkezdődött a „Summer Shredding 2017” programja, amelyben egy 90 napos diétájának közvetíti minden napját, ezzel is még több erőt adván az embereknek, céljaik eléréséhez.

További cikkek
Top