Szubjektív
2017. 06. 07. - Máté Pluhár

Motiváció a mindennapokra 3. rész – Merijin Schoeber

 

Sokak álma, hogy abból élhessen meg, amit szeretne csinálni, de ezt jóval kevesebben tudják valóra váltani. De vajon tényleg igaz a mondás, hogy ha valaki szereti a munkáját, akkor valójában egy napot sem kell dolgoznia életében? És ha igaz is, akkor mi kell ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk? Ragaszkodni kell-e egy adott dologhoz, vagy érdemes több dolgot is kipróbálni? Ugyan az Amerikai Egyesült Államokat nevezik a lehetőségek hazájának és sokan bizonyára ismeritek az „amerikai álom” kifejezést, miszerint mindenki képes elérni a céljait kemény munkával és ezáltal egy jobb életet. Nos, a holland Merijin Schoeber ha nem is a tengerentúlon, de megcsinálta.

Jogosan merül fel bennetek a kérdés, hogy ki is Merijin? A kérdésre elég egyszerű választ lehetne adni, minthogy egy hétköznapi egyetemista, de a helyzet azért ennél bonyolultabb. Ő volt az, aki amíg a többi srác focizott vagy csajozott, videojátékokkal játszott otthon semmit nem törődve a külvilággal. Később határozta el, hogy változtat fizikumán, éppen ezért kezdett megismerkedni a fitness világával. Végig kellett járnia a testépítés rögös útját, ami vallomása szerint tényleg megtanította neki, hogy mi is az a kitartás a cél érdekében. Rengeteg munkát ölt bele, hogy testét megváltoztathassa, de ekkor még nem gondolta, hogy ennek köze lesz később a munkásságához. Elérkezett a pillanat 20 éves korában, amikor arról kellett döntenie, hogy továbbtanuljon-e vagy sem. Mivel a jegyei megfelelőek voltak, felvételt nyert egy holland egyetem gazdasági karára. Az első félévben rengeteg szabadidővel rendelkezett az ottani oktatási rendszernek köszönhetően, és elkezdett gondolkodni, hogy mi az amivel pénzt is lehet keresni és élvezettel is lehet csinálni.

Manapság sok fiatal gondolkozik önálló YouTube csatorna indításán, hiszen ha akármelyikünk körbenéz az interneten vloggerekkel találja szemben magát, mind magyar mind nemzetközi szinten. Melyikünk nem gondolt még arra, hogy milyen nagyszerű lehetőség lenne beállni közéjük? Merijin fejében is hasonló ötletek forogtak. Persze neki is fel kellett tennie a kérdést, tudna-e elég érdekes tartalmat biztosítani ahhoz, hogy létrehozhasson egy olyan rajongótábort, akik megbízható közönséget biztosítanak videóihoz. Itt született meg az ötlet, az úgynevezett „Student Aesthetic”.

Mi volt a Student Aesthetic? Kezdetben az egyetemistákat célozta meg videóival. Megmutatta, hogy hogyan fér meg egymás mellett az egyetemi tanulás és a mindennapi edzés. Ahogy teltek múltak a hetek, hónapok egyre többen csatlakoztak a csatornájához, és Merijin itt látta meg a lehetőséget ebben az egészben. Saját bevallása szerint ez eleinte neki csak egy szórakozás volt, egy kisebb cél a mindennapokban. Mikor már több mint 50 ezer feliratkozóval rendelkezett a YouTube-on, akkor pattant ki a fejéből az ötlet, hogy mi lenne, ha a Student Aesthetics nem csak egy egyetemista életét mutatná be, hanem valami többet is adna. Így belekezdett a saját márkájának építésébe, ami az elején persze rengeteg bukással járt, de kevesebb mint 1 év alatt sikerült elérni, hogy már többen ismerték őt Student Aesthetics néven, mint az igazi nevén. A csatorna már nem csak egy hetente jelentkező egyetemista mindennapjait közölte, hanem egy életstílust. Sokszor hallani, hogy az aktív bulizás nem fér bele a testépítésbe, Merijin ezzel teljesen szembefordult. Megmutatta, hogy igen is lehetséges. Fesztiválokra járt, rengeteg időt töltött barátaival és mégis formában maradt. Ez hozta meg a csatornájának az igazi áttörést, ekkor lett tényleg olyan közönsége, amelyre már biztosan lehetett alapozni. Létrehozta saját márkáját, ami a fiatalok hétköznapi viseletét elégíti ki, Európa legnagyobb szponzorait tudhatta maga mögött már 22 évesen, de az egyetemet ilyen fix kereset mellett sem akarta feladni, mert hű akart maradni önmagához. Azóta beutazta a világot, és mindenhol nagyon elismerően nyilatkoznak üzleti érzékéről, nyitottságáról. Ha bárki megkérdezi, hogy megterhelő-e ez számára a válasz mindig nemleges, egy percét sem érezte igazán munkának, mert mindig örömmel tölti el, ha videót vesz fel, vagy vág meg, hiszen kezdetben ez csak egy szórakozás volt neki.

Mi vonható le ebből az egészből? Sokszor kerül az ember olyan helyzetbe, hogy az, amit szeret csinálni, akár a hivatása is lehetne, de ez rengeteg munkát, sokszor pénzt igényel. Azt, hogy megéri-e, előre nem lehet megmondani, és sokszor az előzetes számítások csak jobban elbizonytalanítanak minket. Mi lehet a megoldás? Meg kell találni a “túlgondolás” és az “egyből a közepébe vágni” helyzet között az egyensúlyt, hiszen ez lehet a legcélravezetőbb út a sikerhez. Rengeteg ember előtt ott van a lehetőség, de még sem merik meglépni az első lépést, ami egyértelműen a legnehezebb, hiszen később minden arra fog épülni. Merijin meg merte tenni, méghozzá úgy, hogy mindvégig azzal foglalkozott, amit szeretett. Ehhez természetesen kellett szerencse is, de bebizonyosodott, hogy a befektetett munka megtérül, meghozta gyümölcsét. Ha elétek is hasonló lehetőségek tárulnak a jövőben, csak rajtatok múlik, hogy mennyit hoztok ki belőle, és kellő gondolkodás után van-e elég bátorságotok megtenni az első lépést a cél érdekében. Ha pedig elvetitek a lehetőséget és beigazolódik, hogy jó befektetés lett volna, akkor azon már felesleges gondolkozni, hiszen ez nem fogja előrelendíteni a karriereteket.

További cikkek
Top