Közérdekű
2018. 04. 01. - Márk Lukács

Mostantól még jobban oda fogsz figyelni a fesztivál karszalagodra!

 

Utáltad a fesztiválokon a FestiPay kártyáért való sorban állást, majd azt, hogy fél óra múlva már el is hagytad? Idegesített a letéti díj és a végtelennek tűnő sorok az egyetlen bódé előtt, ahol a kártyára pénzt tölthettél? Akkor van számodra egy jó hírem! Új korszak köszönt be a fesztiválokon való fizetésben, már idén a Szigeten, a Balaton Soundon és a Volton is megjelennek az újítások. Ebben a cikkben a változásokat foglalom össze, hiszen ez vélhetően elég sok egyetemistát érint.

Mi is az a FestiPay kártya, és hogyan is működött?
Eddig a fesztiválok nagy részén, de a nagyobb fesztiválokon főként, évek óta működött az ún. készpénzmentes rendszer. Ez azt jelentette, hogy az egyszerű halandónak 2 választása volt: az egyik, hogy a PayPass-os bankkártyáját használja fizetéskor, a másik pedig, hogy kiváltja a FestiPay kártyát, melyre aztán rátölti a feltöltőpontokon a kívánt mennyiségű készpénzt, és már indulhatott is az este. A rendszernek voltak veszélyei (elhagyod a kártyád, nem tudod mennyi pénz van rajta stb.), de alapvetően működőképes volt, sőt a közvélemény nagyobb része szerint kifejezetten jól működött. Jelentősen lerövidítette a fizetésre fordított időt, hiszen csak odaérintetted a kártyád, és már vihetted is az 5 literes vödrös koktélodat, hogy aztán a részeg belgák belecápázzanak.

Mik a változások?
A karszalagos fizetésnek nemrég ágyaztak meg a karszalagokba épített (vagy inkább szőtt) RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel, ami tartalmazott minden információt az adott személyről és annak jogosultságairól, azaz ezzel lehetett belépni a rendezvényre vagy a kempingbe. Tavaly sikeres volt a főpróba: a romániai Neversea fesztiválon a FestiPay (a kifejezetten rendezvények fizetési megoldásaira specializálódott céget 2015-ben alapította a Cardnet és a Sziget) integrált megoldásaival volt jelen, ott már az ID-azonosítású beléptetés és fizetés egyetlen chip-es karszalag használatával működött. Ez vélhetően megfelelt az elvárásoknak, hiszen idén a hazai nagy fesztiválokon, tehát a Szigeten, a VOLT-on és a Balaton Sound-on is ez a rendszer jön 2018-ban.

 

Hogy tudok majd rá pénzt tölteni?
Véleményem szerint ebben a tekintetben is némiképp egyszerűbbé vállik a fesztiválozók élete, hiszen a pénzfeltöltés a fesztivál weboldalán keresztül, bankkártyával is történhet, de mobil applikációról és a fesztiválhelyszíneken is van rá lehetőség, azoknál a bódéknál, amik előtt szinte mindig a leghosszabb sor szokott kígyózni. A karszalagért nem kell majd letéti díjat fizetni (végre), mint a FestiPay kártyákért, szóval 500 forinttal, azaz majdnem 1 sör árával már rögtön beljebb vagyunk! Ki kell emelni, hogy természetesen aki nem akar karszalaggal és feltöltéssel foglalkozni, az a PayPass-os kártyájával továbbra is fizethet a fesztiválokon, mint a változások előtt.

A készpénzmentes fizetés a jövő?
A tavalyi évben 26 fesztiválon összesen 10 millió érintésmentes tranzakciót regisztrált a FestiPay – tájékoztatta a cég a nagyérdeműt. A tendencia annak is köszönhető, hogy egyre több rendezvényen vannak jelen: 2016-ban még 22 fesztivált szolgáltak ki, ahol 7 millió érintésmentes fizetési tranzakciót bonyolítottak a fesztiválozók. Külföldön erőteljes a jelenlétük, például a román piacon, ahol 7 fesztiválnak szállítanak fizetési rendszereket, de a skandináv államokban és Olaszországban is terjeszkednek. Tavaly Magyarországon is számos helyen vezették be fizetési megoldásaikat: az új projektek között volt a Paskál Gyógy- és Strandfürdő, a Lupa-tó, a Budapest Park és a Siófok Plázs is.

Összességében tehát kimondható, hogy érdemes naprakésznek lennünk ezen a területen is, hiszen a karszalagos fizetés egyre nagyobb szerephez fog jutni a következő években.

További cikkek
Top