Szubjektív
2016. 11. 06. - Boglárka Kiss

Modern kori függőség – az internet

 

Mai világunkban, ha meghalljuk azt a szót, hogy függőség, a legtöbben egyből a droghasználatra, vagy az alkoholizmusra asszociálnak. Azonban ha jobban belegondolunk, manapság már szinte bármire ráfoghatjuk, hogy függőséget okoz, például a kávéra, a cigarettára, de még a csokoládéra is. Ezek olyan dolgok, amelyek bizonyos emberekhez vagy életkorhoz köthetők, de van egy globálisabb függőség, ami a fiatalokat és idősebbeket is egyaránt érinti, mégpedig az internethasználat.

Elsősorban tisztáznunk kell, hogy mi is az a függőség. A szó maga ragaszkodást, hozzászokást jelent, ami nem hordoz magában pozitív, vagy negatív értéket. Az internet esetében túlzott használatot jelöl, olyan módon, hogy az már-már akadályoz minket a napi tevékenységeink végrehajtásában, vagyis abban, hogy a megszokott módon éljük az életünket. Az internetfüggő emberekről általában az a kép van meg mindenkinek, hogy ülnek a számítógépük előtt, és nem tudnak tőle elszakadni, azonban ez már nem igaz, hiszen modern világunkban már telefonon, vagy más eszközön keresztül is elérjük azt a világot, amihez kötődünk. Tehát nem az eszköz a fontos, hanem maga a világháló, a kitalált, virtuális univerzum.

A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően eljutottunk már odáig, hogyha az utcán körülnézünk, valószínűleg látunk olyan embert, aki a telefonját használja, különböző közösségi portálokat néz, vagy épp egy barátjával cseveg. Társadalmunk egyre nagyobb része érzi azt, hogy számára már elengedhetetlen a mindennapjaiban az internethasználat, így már mobiljukon keresztül is elérhető. Azonban vannak olyanok is, akik nem csak ilyen célból használják, hanem a munkájukat végzik ezen keresztül. Sokan úgy gondolják, hogy nekik ez egy kikapcsolódási forma. Képesek órákon át a számítógép, vagy a tablet mellett ülni és olvasgatni a friss híreket, vicces videókat nézni, vagy egy távoli országban élő barátjukkal beszélgetni. Azonban nem mondhatjuk pihenésnek, hiszen az agyunk ez idő alatt is folyamatosan működik, rengeteg inger éri. Inkább csak elvesztegetjük vele a lazításra szánt időnket, de nem csak a kikapcsolódásra, hanem az egyéb tevékenységeinkre sem marad időnk. Gondoljunk csak magunkra, hányszor volt már olyan eset, amikor egy fontos vizsgára kellett volna készülnünk, de inkább a csoporttársainknak írogattuk, hogy meg fogunk bukni, vagy küldtük egymásnak a kedvenc sorozatunk legújabb részét még hajnalban. Rengeteg percet, vagy órát spórolhattunk volna meg.

Az előzőekben már írtam arról, hogy elveszi az időt a fontosabb feladatainktól, de nem csak ezektől, hanem a társas kapcsolatainktól is. Többek között a partnerünkre szánt időt is inkább a neten töltjük, minthogy vele foglalkoznánk (persze ez nem mindenkire igaz), ami egy vitaalap lehet a párkapcsolatunkban. Ezen kívül előfordul, hogy a világhálóra menekülünk a valós élet helyett, hiszen a virtuális világban olyan személlyé válhatunk, akik lenni szeretnénk, nem feltétlen olyanná, akik vagyunk. Ez által vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy a könnyebb utat választják, és itt építik ki inkább a kapcsolataikat, nem pedig a valós világban. Nekik sokkal egyszerűbb egy elképzelt karakter mögé bújniuk, minthogy az igazi életben mutassák meg valódi énjüket. Persze ennek vannak hátulütői, például ha egy személyes találkozóra kerülne a sor, nem biztos, hogy azt az embert kapnánk, akit a neten megismertünk.

Az internetfüggőségnek vannak különböző jelei és tünetei, amik sokszor magának a függőnek fel sem tűnnek, hanem a környezete veszi észre ezeket. Sokan szoronganak, frusztráltak, vagy rossz kedvük lesz, ha egy bizonyos idő elteltével nem használhatják a világhálót, valamint alvászavarral is küzdhetnek. Azonban nem csak ezek fordulnak elő, hanem a romló tanulmányi átlag, családdal és barátokkal való problémák, de még a munkahely elvesztése is mutathatja az egyén internetfüggőségének jeleit. Következményeképpen elzárkózhatnak a külvilágtól és kialakulhat depresszió is. Ilyenkor a teendő az, hogy első körben próbáljuk meg saját magunk megoldani a helyzetet, kikapcsolni az eszközöket, ha ez nem megy, akkor forduljunk szakemberhez.

Mindent összegezve az internettől való függőség ugyanolyan jeleket mutat, mint például az alkoholizmus, bár az egészséget kevésbé károsítja. Ugyanolyan szenvedélybetegség, minél többet használod, annál többet szeretnél belőle. Maga az internet ezek ellenére egy hasznos dolog, ami megkönnyíti az életünket nagyon sok területen, azonban figyeljünk oda arra, hogy mire használjuk, hiszen könnyen a csapdájába kerülhetünk. Próbáljunk meg a való életben ismerkedni és barátokat szerezni, hiszen akiknek jók a társas kapcsolatai, azok inkább velük töltik a szabadidejüket, nem a virtuális világban, így kisebb az esélye annak, hogy internetfüggővé váljanak.

További cikkek
Top