Gazdaság
2021. 01. 13. - Bence Cserhalmi

Mit várhatunk 2021-től?

            Egy GPT-3 nevű mesterséges intelligenciát megkértek, hogy jósolja meg mit várhatunk ettől az évtől a korábbi évek eseményei alapján. A sajátos gondolkodású algoritmus egészen meglepő képeket festett le a Hold sötét oldalán felfedezett skorpióktól a gyilkos orchideák támadásáig. Az asztrológusok a Szaturnusz hamarosan kezdődő évét várják, ami „tudattalanul emlékeztetni fog minket a kötelességtudatunkra, felelősségérzetünkre és lelkiismeretünkre…” Na de nézzük meg azért mire is hívják fel a figyelmet az állam és a versenyszféra szakemberei, valamint a kutatóintézetek.

           Kénytelen vagyok egy kis visszatekintéssel kezdeni a 2020-as évre, hiszen hazánkban és az egész világon kialakult tavalyi gazdasági helyzet alapozza meg az idei évi várakozásainkat. A szakértők nagy része V alakú, tehát viszonylag gyors kilábalásra számít az első hullám restrikciói után, majd ezt a második hullám és az újabb korlátozó intézkedések bevezetésével kellet W alakú kilábalásra módosítaniuk, amely már átnyúlik az idei évre. Hogy mit jelent ez? Ha elképzeljük a kibocsátás mértékét egy grafikonon, ahogy változik időben, a korlátozások alatt nagyon erős sokkot kapott a gazdaság, amiből, annak felengedésével gyors felpattanást tapasztalhattunk, és ugyanerre számítanak idén tavasszal is a mostani korlátozások elengedésével.

Hogy ez valóban így nézzen majd ki, a kormánynak a 2020-as második negyedév óvatos gazdasági megközelítései után a második hullám alatt mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia, noha sokan úgy vélik, hogy a támogatások mértéke és elosztási minősége elmarad az EU fejlettebb tagállamainak intézkedéseitől. Ennek ellenére természetesen a 336 milliárd Forintos beruházásösztönző program – melyet azok a vállalatok vehettek igénybe, többek közt, akik nem bocsájtják el dolgozóikat – valamint a nagyvállalatok számára nyújtott 70 milliárd Forintos támogatás, a hitelmoratórium, a részleges adó és járulékmentességek és a gazdaságvédelmi akcióterv egyéb intézkedései sokak számára jelentettek némi fellélegzést, lehetőséget az alkalmazkodáshoz. Szíjjártó Péter szerint, ezek alapján, a második negyedévben állhat újra növekedő pályára a gazdaság.

           Egyelőre az első negyedév sokak szerint, még a restrikciók miatt, nem fog jó eredményekkel szolgálni. A kkv-k körében a csődök száma tovább növekedhet. A belvárosban sétálva sajnos feltűnően megnövekedett a kiadó üzlethelyiségek száma. Viszont, a vakcina tömeges megjelenésével, az oltási program kiszélesedésével az idei év a növekedésről és a fokozatos helyreállásról szólhat. A Fitch Solutions szerint a globális kereskedelem újra meghatározóvá válik, élen a vírusból gyorsan kilábalt Kínával. Az OECD és az Európai Bizottság jelentései szerint is 3-4%-os növekedés várható erre az évre, a fejlett országok pedig még ennél is jelentősebb, akár 8%-os gazdasági teljesítménynövekedést is elérhetnek.

Magyarországon a Danube Capital 4,5%-os GDP növekedésre számít. Helyreállhat a fogyasztás és a beruházások is ismét beindulhatnak, hiszen az eddigi bizonytalanság miatt sokan elhalasztották ezeket. Szerencsére a jelenlegi enyhébb korlátozások kevesebb munkahely megszűnését jelentették. A leginkább bizonytalan ágazat jelenleg a turizmus, a vendéglátás, valamint a szórakoztatóipar. Ezek ugyanis a vírus terjedését nagyban elősegítik. Azt hiszem nem vagyok egyedül ha azt mondom, nagyon szeretném, hogy idén már lehessenek nyaralások, fesztiválok, bulik és 10 fő fölötti társas “gőzkiengedések”… Senki sem tudja még, hogy a leginkább magára hagyott ágazatban mire számíthatunk. A GKI „részleges javulást” jelez előre, ami valljuk be, nem mond sokat. 

Tavaly nyáron az összes gazdasági ágazat képes volt a harmadik negyedévben pozitív eredményeket hozzáadni a GDP-hez, az építőipar kivételével. Ez azért jelent gondot, mert az építőipar nagyon sok ember számára jelent megélhetést, és annak gyenge eredményei gyakorlatilag minden ágazatot negatívan érintenek a hitelezéstől az egyszerű fogyasztásig. Erre némi megoldást nyújthat a beruházásösztönzés mellett a már elkezdődött ingatlanár csökkenés. Az ingatlanosok úgy terveznek, hogy hamarosan ismét beindul a lakáspiac az egyre alacsonyabb árak és a bő kínálat hatására.

A hitelmoratóriumról. A kormány esélyt és időt adott a munkahelyüket elvesztettek számára az újrakezdéshez a hiteltörlesztés felfüggesztésével újabb fél évig. Ezt a félévet okosan kell felhasználni és valóban esetleg egy új szakma kitanulására vagy saját magunk képzésére kell szenteljük, ne tekintsünk úgy a ki nem fizetett törlesztőkre, mint bevételekre. Fontos, hogy a futamidő a moratórium alatt is pörög tehát több kamatot kell majd kifizetni a moratórium lejártával.

Annyi biztos, hogy megváltoztak a játékszabályok örökre. Mostmár elképzelhetetlen lenne úgy alapítani egy új vállalkozást, hogy az nem jelenik meg az interneten, és nem használja ki a közösségi média adta lehetőségeket. A Smart Insights szerint az online vásárlók 87%-a gondolja úgy, hogy a közösségi média segített meghozni számára egy vásárlási döntést. A home-office kultúra további terjedése és elmélyülése is elkerülhetetlen. Furcsa válság ez, amit saját kormányaink generáltak tudva (remélhetőleg), hogy ez milyen következményekkel jár és most a megoldást is jogosan tőlük várjuk.

Mit vihetünk útra ebből a kis helyzetjelentésből? Várjuk a legjobbat, de készüljünk a legrosszabbra. Vagy talán az asztrológusokat kellene újra idéznem: „Fontos, hogy kísérletezők, játékosak és nyitottak maradjunk.” 

További cikkek
Top