BGE
2018. 09. 30. - Máté Pluhár

Mit kaphatsz az Online-tól?

 

Szinte hihetetlen, hogy már két éve annak, hogy abban a cipőben jártam, mint Te, és el kellett döntenem, melyik diákszerv iránt kötelezem el magam a külkeres éveimre. Nem voltak kétségeim affelől, hogy tartozni szeretnék egy közösséghez az elkövetkezendő három évben, de csak kapkodtam a fejemet, hogy mennyi lehetőség közül választhatok. Hogy mégis mi volt az az ok, ami miatt a külkeres éveim legjobb döntését hoztam és szerencsét próbáltam az Online tagfelvételin?

Emlékszem, egy volt gimnáziumi iskolatársammal, aki már egy éve külkeres volt akkor, beszélgettünk a gólyatalálkozón a diákszervekről és egy mondata nagyon felkeltette az érdeklődésemet; „Ha tényleg a maximumot akarod kihozni az egyetemi éveidből, akkor az Online-ba jelentkezz.” A srác egy másik diákszerv tagja volt már egy éve, ezért is lepett meg nagyon, hogy nem a saját diákszervét akarta „eladni” nekem. Aztán természetesen jött a gólyatábor, ahol az egyik csapatvezetőm az Online tagja volt, szóval volt szerencsém megtudni ezt-azt, hogy mivel is foglalkozik ez a szervezet, szóval már elég elkötelezetten léptem át a külker kapuját az első tanítási napon.

Most pedig szeretnék kitérni arra, hogy mit kaphatsz Te is a sárga családtól. Tudom, hogy többetek a diákszervezetet már úgy definiálja, mint a megállás nélküli bulizást, ami egyáltalán nem baj, hiszen egész nagy részét teszi ki a dolognak, szó is lesz róla, de előtte szeretnék pár gondolatot megemlíteni a szakmai részéről.

Mégis mivel foglalkozunk mi? A Külker Online nem más, mint az egyetem hallgatói online sajtója.Több szekció közül választhatsz nálunk – érdemes többet is választani, hiszen annál többet tudsz tanulni. Cikkíróként első sorban az általad érdekesnek talált témák kifejtése adatik meg, de sokszor előfordul, hogy PR cikkeket kell készítened egy cégről, vállalatról, amelyek által nagyon jó kapcsolatokra tehetsz szert. Ezenkívül megtanulod nálunk betartani a határidőket, ez pedig később elengedhetetlen a munkaerőpiacon. Lektorként a publikált tartalmak nyelvi helyességéért felelsz, Te vagy az, aki tökéletesíti a cikkeket, bejegyzéseket, és hát valljuk be, a helyesírás elvárás, de korántsem adatott meg mindenkinek, tehát bűn lenne nem kamatoztatni, ha megvan benned ez a képesség. Grafikusként a borítóképekért, plakátokért felelsz, ezek a munkák már nem egyszer biztosítottak „ugródeszkát” a diákszervezet tagjainak a nagybetűs élethez, és mára már reklám cégek plakátjain dolgoznak. Videósként az iskolai rendezvények beharangozására készült kisfilmek készítése a feladat. A grafikus mellett ennél a szekciónál fordul elő a legtöbbször, hogy megkeresik a készítőket különböző projektekkel már az egyetem elvégzése előtt. Fotósként az iskolai rendezvények dokumentálása a feladatköröd, legyen az diplomaosztó, educatio, vagy  éppen a összdiákszervi farsang. A szponzoros szekció tárt karokkal várja azokat a gólyákat, akik kapcsolatépítéssel és kapcsolattartással szeretnének foglalkozni, és meg is van az érzékük ehhez. Infoboxosként pedig különböző rendezvények, programok publikáláséért felelsz, akár napi rendszerességű kapcsolatban állsz Budapest legnagyobb klubjainak sajtósaival. Ebben a szekcióban lehetőséged van sajtós belépőket szerezni kiállításokra, fesztiválokra magadnak és a stáb többi tagjának. Nem hangzik rosszul, ugye? De, ami a legfontosabb, hogy nem csak bepillantást nyerhetsz a social media világába, hanem napi rendszereséggel foglalkozhatsz vele.

 

És tudom, hogy többetek már erre a részre volt a legkíváncsibb, ez pedig nem más, mint a közösségünk. Nem hiába hívjuk magunkat sárga családnak, hiszen egytől-egyig számíthatunk egymásra. Rengeteg segítséget kaphattok felsőbb évesektől, mind egy-két életmentő jótanács, mind jegyzet szempontjából is. Miért töltenéd a szabad óráidat a külker folyósóin, amikor ott van a mi kis irodánk kényelmes kanapékkal, kellemes (legtöbbször ütemesebb) zenével? Velünk évi rendszereséggel legalább 4 teljes hétvégét tölthetsz el, és megannyi közös programot, mint a lézerharc, mozi, vagy csak egy közös sörözés a Deákon. Részt vehetsz a Lufieső megszervezésében, ami kétségtelenül a téli félév legmeghittebb eseménye. Ez a diákszervezet az, ami tényleg két végén égeti azt a bizonyos külkeres gyertyát. Ha pedig visszavágysz a gólyatáborba, mert úgy érzed, hogy egyszer nem volt elég, akkor az Online ebben is segíthet, hiszen több éve van szerencsénk delegálni a csapatvezetőket és az állomásfőnököket egyaránt.

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy életem egyik legjobb döntése volt ezt a szervezetet választani, és ha lehetne, megtenném újra és újra. Egyetlen pillanatig sem bántam meg, hogy ennek a családnak a részese vagyok és voltam az elmúlt két évben. Olyan élményeket kaptam ettől a közösségtől, amiket még a gyerekeimnek is mesélni fogok. Olyan embereket ismerhettem meg, akik mára már a legjobb barátaim. És sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor először húzhattam fel a saját Online-os pulcsimat. Ha Te sem szeretnél kimaradni ebből az egészből és szeretnéd, hogy a te szíved is besárgulhasson, akkor ne habozz, hiszen most megvan rá a lehetőséged! Mi tárt karokkal várunk téged a tagfelvételünkön.

Szeretnél csatlakozni valamelyik diákszervezethez?

Igen, ki nem hagynám!
Félek, hogy nem lesz időm a többi teendőm mellett erre
Szeretnék, de egyelőre nem tudom, hogy hova
Diákszervek? Az meg milyen pokemon?
Dehogy, inkább WOW-ozok!
További cikkek
Top