Szubjektív
2013. 12. 14. - viki

Mini felnőttek

 

Bizonyára mindenki hallott már az Egyesült Államokban több tíz éve jelenlévő őrületről, a gyermekszépségversenyről. Azonban a szülők, akik versenyeztetik gyermeküket, tisztában vannak azzal, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen versenynek, és milyen hatással lesznek gyermekük lelkiállapotára idősebb korukban?

Egyre több gyermekszépségversenyről hallani Magyarországon is, amit az ősforrástól, a tengerentúlról sikerült ellesni. Maga a szépségverseny 1921-ben Atlantában született meg egy marketingfogásként – turisták marasztalása végett. Ezek idővel az amerikai tömegkultusz részévé váltak és jelentős eseménynek számítottak. Pár évtizeddel később, az 1960-as években ütötte fel a fejét a gyermekszépségverseny, melyet hatalmas ováció követett, és míg az első versenyeken csak tinédzserek indulhattak, később már a totyogóktól a serdülőkig kellett korcsoportba osztani a versenyzőket. Érdekes, hogy a babák versenyeztetésének ötlete nem a szervezőktől származott, hanem attól a 35000 gyerek anyjától, akik kiharcolták ezt a jelenlegi helyzetet, pusztán „anyai büszkeségből”.

babaarc

Természetes dolog, hogy minden anya a saját gyermekét látja a legszebbnek és ezzel kérkedni is szeret. A szépségverseny-felhívások is pont erre a hajlamra játszanak és a hirdetést is az anyának címezik. Egy jól megfogalmazott és figyelemfelkeltő reklám vagy plakát buzdítja mind a szülőt, mind a gyermeket. Mindenesetre a gyermeknek nem sok beleszólása van, maximum hisztizik ruhapróba közben, vagy lesírja a sminket.

A statisztikák szerint a szerényebb anyagi háttérrel rendelkező családok nagyobb arányban nevezik be porontyaikat, mint a tehetősebbek. Ennek több oka is van. Egy nehéz anyagi környezetben felnőtt anya egy „ugródeszkát”, egy új esélyt lát a szépségversenyek világában, mely által gyermekük kitörhet az akkori korlátok közül. Rosszabb esetben az anya a saját akaratát vetíti ki csemetéjére, úgy fogja fel, hogy a számára meg nem ragadott esélyeket kapja vissza az élettől, és hogy elérje ezeket, bármire képes, még arra is, hogy manipulálja saját gyermekét. A magasabban képzett és tehetősebb anyák viszont a szellemi fejlődés érdekében versenyeztetik gyermeküket, mivel véleményük szerint egészséges versenyszellem nélkül nem tudnának boldogulni a csöppségek. Igen, mint említettem, az “egészséges” versenyszellem. Ellenben az már cseppet sem mondható egészségesnek, ha a gyermeknek olyan szexuális kisugárzást kölcsönöznek a tökéletes produkció és a biztos siker érdekében, hogy azt egy huszonéves is megirigyelné, nem beszélve a pedofilokról akik bármikor lecsaphatnak. Persze ha a gyermek nem viszi el az első helyezést, akkor akár pár pofon is elcsattanhat a női mosdóban, ahol senki sem figyel, ezzel kellőképpen motiválva a gyermeket. Nem csoda, hogy visszafordíthatatlan károkat okoznak az efféle versenyek. Több 12-14 éves korú gyermek, aki részt vett hasonló szépségversenyen, önértékelési- és testképzavarral küzd,  elégedetlen magával és megfelelési kényszertől szenved, továbbá már az sem meglepő, ha egy 9 éves kislánynál anorexiát diagnosztizálnak.

beauty-queen

Egy szépségverseny nagyon sok kiadással jár, azonban ez nem tántorítja el a különböző anyagi helyzetben élő családokat, annak ellenére sem, ha adósságba verik magukat. Csupán a nevezési díj 400-500$ és még szó sem esett a fellépőruháról, a kiegészítőkről, az útiköltségekről, illetve a szállásról, ha több napos a megmérettetés, és persze a külön trainer-ről, mert ilyen is van. Léteznek olyan ügynökségek, akik arra szakosodtak, hogy felkészítsék a gyerekeket a színpadi viselkedésre. Megtanítják őket járni, öltözködni, sminket viselni, és elkészítik az első portfóliójukat is. A lelkes szülők persze bármit megtesznek a sikerért, így akár több száz dollárt is kidobnak az ablakon, csak hogy a kicsikéjüket ragyogni lássák a színpadon.

Mint mindennek, a szépségversenynek is két oldala van. Pszichológiailag tekintve a dolgokat jó pár pozitívumról, de annál több aggasztó tényről számolhatunk be. Ha a gyermek részt vesz efféle versenyeken magabiztosabb lesz, önfegyelmet, önállóságot tanul, és az utazások során a közös célért való küzdés összekovácsolja a családokat és a testvéreket. Súlyos következményekkel is járhat azonban, ha a szülők nem húznak meg egy határt. Mindenki tudja, hogy bármilyen gyerekkorban történt élmény befolyásolja a felnőttkori személyiségünket. Épp ezért hatalmas felelősséggel jár egy verseny, maga a szülő hozzáállása, felfogása és hogy ezt hogyan közvetíti gyermeke számára. Sajnálatos módon a legtöbb esetben az anya – akarata ellenére is – olyan megvalósíthatatlan képet, álmokat sulykol a kislányába vagy kisfiába, amit ha nem ér el, felnőttként boldogtalan lesz. Hisz ezek a versenyek arról szólnak, hogy ki a legjobb, legszebb vagy legügyesebb, pont ezért olyan veszélyesek. Ha nyer valaki, könnyen meglehet, hogy elhiszi, hogy csak akkor érhet el bármit, ha tökéletes és szép külseje van. Ha veszít, akár önértékelési problémái is lehetnek, de az biztos, hogy kevesebbnek érzi majd magát a győztesnél.
Akkor hasznos egy ilyen verseny ha a szülő is mókának, nem véres harcnak fogja fel, mivel ilyen fiatalon a kudarcélmény feldolgozhatatlan a gyerekek számára.

Mégis mi ösztönözheti a gyerekeket a szépségversenyre? Mint általában a legtöbben, ki akarunk tűnni a tömegből. Jelen esetben azonban más is hozzájárul a feltűnőségi viszketegséghez. A médiakultúránk erős befolyással bír a felnövekvő generációra. Szinte azt is mondhatjuk, hogy jelenleg akkora hatalma van a médiának, hogy a kicsik már az anyatejjel magukba szívják a médiahűséget. Ha kicsit is jobban odafigyelünk a környezetünkre, észrevehetjük, hogy a reklámipar erősen „megtámadta” a gyerekeket. A kislányok játékai rózsaszínűek és hercegnősek, a kisfiúké pedig kékek és autósak. Úgy is mondhatnánk, hogy Hamupipőke vagy a Verdák és a sleppjük felfalták a gyerekeket.  A mesékben a főhősnő vagy a főhős (a kiválasztottak) életét kísérhetjük végig, ami általában happy enddel végződik. Ezt a kiválasztottság-érzést és szereplésvágyat elégítik ki a gyermekszépségversenyek. Mégsem ez a legrosszabb ok, amiért jelentkeznek. Sajnos már az 5-6 évesek is tudják, hogy mit is jelent a pénz szó. Sok esetben ugyanis az anyák azzal csábítgatják vagy idomítják a kicsiket, hogy ha nyernek, édességet és játékokat kapnak cserébe, a megnyert összegből. Ezzel is egy újabb “csodás” életszemlélettel útnak engedve a gyermeket.

JonBenet_1732911c

Egy meghökkentő, tragikus hír kellett ahhoz, hogy néhány versenyzéssel kapcsolatos szabály megváltozzon. 1996 karácsonyán mindenki egy bizonyos tragédiáról beszélt. A 6 éves JonBenet Ramsey-t, az egyik legismertebb szépségversenyző kislányt holtan találták a saját alagsorukban 8 órával az eltűnése után. A kislányért váltságdíjat követeltek, de mielőtt átadták volna, megtalálták a holttestet. Máig nem derült ki, hogy ki a tettes. Egy ilyen szörnyűség kellett ahhoz, hogy komolyan kezdjenek el foglalkozni a gyerekszépségversenyek árnyoldalával és vizsgálják pszichológiai, szociológiai és kulturális hatásait is.

Aki mindenképp versenyeztetni szeretné gyermekét a szépségiparban, többféleképpen is megteheti. Nemrég terjedtek el az internetes gyermekszépségversenyek, amelyek ingyenesek és egyre több alternatív verseny is indul, melyben a felkészítők a gyermek szexuális kisugárzásával vagy a túlzott haj és smink kreációkkal a kizárást kockáztatják.

Tehát levonva a következtetéseket, akkor ajánlatos gyermekszépségversenyen indítani a gyerekeket, ha már elértek egy olyan értelmi szintet a fejlődés során, amellyel fel tudják fogni a körülöttük zajló történéseket. A másik legfontosabb dolog az, hogy elegendő és egészséges önbizalommal rendelkezzenek, akár a győzelem, akár a kudarc kezeléséről van szó.

Aki többet szeretne megtudni a gyermekszépségversenyek világáról annak, figyelmébe ajánlanám a Living Dolls: The Making of a Child Beauty Queen című filmet, amelyet 2001-ben az HBO Emmy-díjjal jutalmazott.

További cikkek
Top