Buliajánló
2014. 06. 01. - MGabor

Mindenütt jó, de legjobb Sopron ! – 22. VOLT Fesztivál

Kevesebb mint húsz nap múlva megnyitja kapuit a 22. VOLT fesztivál és idén rendhagyó módon nem négy, hanem öt napig tart majd a tivornya. Rock ’n’ Roll, electro, house, szintipop, világzene, jazz… és még a végtelenségig folytathatnánk. Valószínűleg ez az eklektikus zenei kínálat teszi hazánk talán legszínesebb és legkedveltebb fesztiváljává. Éld át, hogy mi az a VOLT feeling, tapasztald meg Te is, hogy miért ez a hűség szabadság városa!

Mi VOLT anno?

A leggyakrabban feltett kérdés általában : „Miért éppen VOLT?” .

Valamikor a ’90-es évek elején jelent meg a VOLT névre hallgató popkulturális magazin, ami a rendszerváltás utáni lappiac üde színfoltja lett. A két főszervező Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert 19 évesek voltak, amikor a lap főszerkesztőitől, Ligeti Nagy Tamástól és Hegyi Hill Zoltántól “kölcsönkérték” a VOLT nevet azzal a szándékkal, hogy fesztivált szervezzenek a Soproni Sportcentrumban. Az első VOLT-nak a csarnok legkisebb terme adott otthont, ráadásul a rendezvény napja húsvét vasárnapra esett. Olyan volt, mint egy nagyobbacska házibuli. A jegyár ’93-ban 220 VOLT (Ft) volt, 5 fellépő tette tiszteletét a 800 fős közönség előtt. A fesztivál ezután lépésről lépésre nőtte ki a helyi sportcsarnokot és 2002-ben költözött át a meseszép soproni Lővérekbe…

Jöjjön egy rövid ízelítő, a teljesség igénye nélkül. A teljes programot megtalálod itt.

The Big Bang!!44!!4

Teljesen hihetetlennek tűnhet, hogy az idei Brit Awards győztese, a legfontosabb európai fesztiválok headlinere és az összes mérvadó zenei szaklap által az év legjobbjának választott zenekara, az ARCTIC MONKEYS a régióban egyedül szerény kis hazánkba látogat el. Alex Turner zenekara a legszédületesebb rockegyüttes, amely az elmúlt tíz évben Nagy-Britanniából indulva bekebelezte a világot. Színre lépésük óta se szeri se száma az olyan zenekaroknak, akik úgy játszanak, vagy úgy akarnak játszani, mint ők. A zenekar nem csak itthon, de egész Európában a legkeresettebbek egyike jelenleg, ezért az óriási érdeklődésre való tekintettel a fesztivált is kitolták egy nappal. Akik esetleg nem tudják, hogy „Who the Fuck Are Arctic Monkeys?”, kattintsanak a linkre!

Előzenekaruk már a talán kevésbé ismert The Strypes lesz. Hogy kik is ők pontosan? Négy ír tinédzser, akik villámgyors, feszes, lendületes, klasszikus rock ’n’ roll és blues zenével akarják meghódítani a világot. Robbanékony színpadi produkciójukra a legnagyobb médiumok is felfigyeltek, így nemrégiben David Letterman késő esti műsorában is felléphettek. A srácok készen állnak, hogy lehengereljék a magyar közönséget!

Visszatérők

 

Thirty Seconds To Mars

Milliós rajongótáborral rendelkező rockzenekar, akik elementáris és szenvedélyes színpadi produkciójukról híresek. Mielőtt megjelent volna legújabb lemezük, a Love, Lust, Faith and Dreams megállás nélkül turnéztak, 2008 augusztusa és 2011 decembere között összesen 309 koncertet adtak. Ezzel kétség kívül a Mars meghódításához hasonlóan emberfeletti teljesítményt vittek véghez, mellyel kiérdemelték, hogy bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe, és ahhoz sem fér kétség, hogy a VOLTra visszatérő banda az idei fesztivál egyik leghangosabb sztáralakulata lesz.

Hurts

Elly Jackson, a La Roux énekesnője pár évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az őt is híressé tevő szintipop reneszánszának vége van. Tévedett. A pazar cáfolat a 2009-ben Manchesterben megalakult Hurts, a brit szintipop és elektro-pop mozgalom meghatározó zenekara. Eddig egy nagylemezük jelent meg, a hűvös-romantikus Happiness; a lemezről a Wonderful Life, a Sunday és a Stay című dalok önálló életre kelve külön is nagy sikert arattak. Munkáik milliós példányszámban keltek el világszerte, második nagylemezük, az Exile turnéján tavaly felejthetetlen koncertet adtak a VOLTon, ahová idén visszatérnek, hogy élőhangszerekkel megküldött, egyszerre elegáns, mégsem távolságtartó, intenzív és változatos live show-jukkal újra lenyűgözzék a közönséget.

Popbiznisz

 

MGMT

A még The Management néven alakult, nevét később MGMT-re rövidítő New York-i pop duó 2002-ben alakult még egyetemi bandaként. Az MGMT zenéje elképesztően izgalmas zenei ötvözet: klasszikus Beatles-es ízek, erre ráépülő artpopos elemek, megfűszerezve pszichedelikus motívumokkal. Az MGMT pontosan háromévente jelenteti meg albumait, így menetrendszerűen idén érkezett a korai Pink Floydot idéző MGMT című nagylemez, amivel újra képesek voltak új oldalukat megmutatni. A hírek szerint a nagy slágerekkel és a progresszív dalokkal együtt őrült jó koncerteket adnak mostanában, itt az ideje, hogy ezt Sopronban is megmutassák!

 

Fainulabuli

 

Steve Aoki

Részben tortadobálásairól is elhíresült elektronikus zenei sógun. A szédületes, megállíthatatlan és minden résztvevőből a maximumot kihozó electro house partyk nagymestere, fáradhatatlan DJ és producer, napjaink legpörgősebb kiadójának alapítója. Évente akár több száz nagy volumenű bulit is képes egymaga levezényelni, annyi energia lakozik benne, hogy a Cern tudósainak érdeklődését is felkeltette!

Noisia, I am Legion

Nik Roos, Martijn Sonderen és Thijs de Vlieger zajos és egyedülálló elektronikus zenei projektje. Számaik számítógépes játékokban, hollywoodi kasszasikerekben és a legnagyobb tömegeket megmozgató fesztiválokon szólalnak meg, háromszor lett övék a Beatport Music Awards-on a legjobb drum’n’bass produkciónak járó elismerés. Nem csak ebben a műfajban nagyok a srácok, hanem zenéjük a breakbeat, a house, a dubstep stílusokra is nyitottak. Ennek ékes bizonyítéka a Foreign Beggarsal közös formációjuk, az I AM LEGION, amivel szintén fellépnek a fesztiválon. Szent szövetségük masszív, zsigerekig hatoló, sötét erőket mozgósító, a szugessztív elektronikus zenei újításokat grime-os darálásokkal vegyítő, kegyelmet nem ismerő trackeket hozott létre.

A külföldi sztárok mellett természetesen hazai kedvenceink is megmutatják magukat, szinte kivétel nélkül. Csak hogy néhányat említsünk : Punnany Massif, Mary Popkids, The Carbonfools, Ivan & The Parazol, Supernem, Brains, Hősök, Quimby, Odett …

Ne hagyjon el benneteket a remény, hamarosan vége a vizsgáknak, és tudjátok: Mindenütt jó, de a legjobb Sopron!

Találkozzunk a VOLT Fesztiválon!

További cikkek
Top