Közérdekű
2022. 03. 16. - Laura Szabó

Mikrofonpróba egy, kettő: a Podcastok világa

Tudtok még lépést tartani a világ újdonságaival? Szinte minden nap akad valami friss, amiről azt állítják: itt a legújabb közönségkedvenc! Legyen az egy tárgy vagy egy szolgáltatás, biztosan köze van a digitalizáláshoz. Lehet, még emlékszel rá, hogy mikor néztél meg először egy YouTube videót, vagy melyik évben regisztráltál Facebookra. De azt tudod, hogy a podcastok mikor kúsztak be a köztudatba? Legújabb cikkünkben ezek eredetét kutatjuk!

A podcast megjelenését legtöbbünk csupán az elmúlt pár év újdonságai közé sorolná, azonban már egészen 2004 óta beszélhetünk róla. Elnevezése két szó összerántásából, az iPod és a broadcast szavakból jött létre és először a The Guardian egyik cikkében olvashattuk, mint valós kifejezés. Az említett cikk ugyanis az audio műfajok internetes virágzását boncolgatta, így, az általában epizódokban megjelenő digitális hanganyag, azaz a podcast vizsgálata sem maradhatott el. Habár korábban leginkább audiobloggingként emlegették, az Oxford English Dictionary szerkesztői naprakészek voltak és a cikk megjelenése után rögtön felvették a kapcsolatot annak írójával, hogy beilleszthessék a kifejezést a szótár következő kiadásába.

Sokan erős kételkedéssel viszonyulnak a podcastokhoz, hiszen manapság már mindenki indíthat saját csatornát, ahol a saját kedve szerint részletezhet témákat, akár hiteltelen és hamis állításokkal megfűszerezve. Csakis a hallgatóközönségen múlik az, hogy egy podcast mennyire lesz sikeres és felkapott. De akkor miért is jó podcastot hallgatni? A legnagyobb érv emellett talán az elérhetőség. Legyünk bárhol és bármikor, könnyen letölthetünk egy-egy epizódot hozzánk közel álló témákban. Leginkább a rádiózáshoz hasonlítják ezt a műfajt, de persze azt senkinek nem kell bizonygatni, hogy a rádióadások kötött műsora egyre kevésbé népszerű a lazább, baráti beszélgetéshez is könnyen hasonlítható podcast adások mellett. És, természetesen azt sem felejthetjük el, hogy a podcast kiváló kiegészítője lehet általános tevékenységeinknek és egy jól megválasztott adás segítségével értékes információkkal gazdagodhatunk takarítás, buszozás vagy akár egy egyszerű séta során is. Azonban ezzel is csak óvatosan! A „binge-watching” kifejezéshez hasonlóan már megszületett a „podfasting” is, tehát a podcastok folyamatos darálása. Vannak olyanok is, akik szándékosan felgyorsítják a beszéd tempóját, hogy hamarabb végezzenek az adott résszel és rátérjenek a következőre.

2004-es megjelenése után kellett még jó pár év, hogy a műfaj igazán berobbanjon, kb. 10 év alatt terjedt el globálisan és hagyott jelentősebb nyomot a médiaiparban. Persze, 2004-ben még nem tartott a technika olyan szinten, ami a podcast számára kedvező lett volna, ezért nem is meglepő, hogy csak a hallgatáshoz szükséges eszközök és a mobilinternet elterjedése után ért el nagyobb sikereket. Ebből a buliból természetesen az Apple sem maradhatott ki, így 2012-ben megalkotta az iPhone podcast applikációját, ezzel még inkább trendivé téve a hallgatást. Ennek ellenére a podcast még rengeteg országban kísérleti fázisát éli, és közel sem vált olyan népszerűvé, mint az USA-ban, vagy az Egyesült Királyságban. Habár Magyarországon már viszonylag sokat hallunk róla, még itt sem forrott ki igazán, de az biztos, hogy itthon is rengetegen próbálkoznak vele.

A podcast történetének bemutatása során nem feledkezhetünk meg a Serial című bűnügyi podcastról sem, amely nagyban hozzájárult a műfaj berobbanásához. A Sarah Koening által vezetett műsor egy 1999-ben történt gyilkosságot és annak nyomozását elemzi. A podcastot megjelenése óta már több mint 350 millióan töltötték le és azóta is legyőzhetetlen a podcastok között. Számos díjjal is jutalmazták és világrekord is született belőle.  Nem csoda, egy igaz történeten alapuló bűnügyi eset mindig remek kiinduló pont a siker felé, jó feldolgozása és bemutatása pedig garantáltan nagyot szól.

Vajon meddig lehet sikeres ez a műfaj? Magyarországon is lehet akkora jövője, mint például az Egyesült Államokban? Vagy jön majd megint valami más, valami új, ami ellopja a podcastok rivaldafényét? Ezekre a kérdésekre egyelőre nehéz választ adni, de szerintem jelenleg ez egy nagyon jó lehetőség kedvenc témáink boncolgatására, akár alkotói, akár hallgatói részről. Ha kedvet kaptatok a podcast hallgatáshoz, akkor többek között a Spotify, Castbox, Apple Postcasts, Google Postcasts, vagy a Podbean applikációk segítségével kedvetekre böngészhettek az adások között. Takarítás mellé kimondottan jól jöhet!  

További cikkek
Top