BGE
2019. 03. 20. - Fruzsina Gonda

Michelle Obama: a nő, akire felnézünk

 

A mindenki által ismert Michelle Obama Amerika első afroamerikai fist ladyje volt, amivel már történelmet írt 2009-ben. De mégis van más oka annak, hogy milliók szeretik és tisztelik őt, illetve annak, hogy napjainkban is legalább olyan híres, mint amikor még a férje az Amerikai Egyesült Államok elnöke volt? Ha meg akarjuk ismerni hírnevének az okát, akkor a múltját is meg kell vizsgálnunk kicsit közelebbről.

1964-ben született Chicagóban, végzettségét tekintve ügyvéd, aki neves egyetemeken folytatta a tanulmányait, többek között a Harvardon. Férjével, Barack Obamával első munkahelyén ismerkedett meg, majd 1992-ben össze is házasodtak. 1996-tól a Chicagói Egyetemen munkálkodott különböző területeken, majd egy non-profit szervezetnél is dolgozott. Munkáját tekintve arra következtethetünk, hogy őt nem a pénz vezérelte, hanem az emberek iránti szeretete. Férjével két lányuk született, Maila és Sasha.

Igen szegényesen élt fiatalkorában a szüleivel és testvéreivel egy másfél szobás lakásban, de gond nélkül jutott be a jobbnál jobb egyetemekre. Többek között azért is nézünk fel rá, mert kivétel nélkül önmagát adja, nem próbál senkinél jobbnak vagy többnek tűnni és az arcáról folyamatosan a kedvesség árad. Azon kevés first lady-k közé tartozik, akik rendelkeznek diplomával. Amellett, hogy okos igen egészséges is, ugyanis sok időt szán az egészséges táplálkozásra és a mozgásra is, a jelenleg 55 éves Michelle Obama egy perccel se néz ki többnek 45-nél. Nem csak a saját egészsége fontos számára: a kiegyensúlyozott táplálkozásra azzal hívta fel az emberek figyelmét, hogy diákok segítségével alakított ki a Fehér Ház pázsitos kertjében egy zöldséges-gyümölcsös kertet.

Szívügye az elesettek támogatása, így az ő támogatásával például 45 millió gyermek jutott egészséges táplálékhoz, több mint 10 millió gyermek kezdett el napi szinten sportolni, 1,5 millió veteránt segített munkához jutni és majdnem 3000 ember kezdett a segítségével világszerte tanítani olyan lányokat, akik a saját országukban nem jogosultak erre. A mai napig harcol a női-férfi egyenlőtlenség ellen. Az teszi őt igazán különlegessé, hogy bár a férje volt Amerika elnöke, ő maga soha nem folyt bele a politikába, sőt próbálja magát távol tartani tőle, valószínűleg pont ezért is kedvelték meg őt ennyien. Ennek ellenére a végsőkig büszkén kiállt és hitt férje ambícióiban és sikereiben.

Azért is megnyerő a személyisége sokak számára, mert mint Meghan Markle, ő is felrúgta sokszor a szabályokat és a normákat. Így volt ez akkor is, amikor a férjével első közös londoni látogatásuk során megölelte II. Erzsébet királynőt. A sajtó ezt a protokoll megsértésének nyilvánította, bár ilyenért egy percig se lehet haragudni az ex first ladyre, mivel igen gyakran öleli meg barátságosan akár rajongóit is. Mindezek mellett, a Fehér Házban ő rendezett például Halloween partit, illetve egyéb rendezvényeket is, ahol számos fiatal ismerkedhetett meg akkori otthonukkal, ezzel lazítva a Fehér Ház elitizmusán.

 

Azt, hogy mennyire szerethető és lelkes az is bizonyítja, hogy a közösségi oldalain aktív, és milliók követik, Instagramon például jelenleg közel 28 millióan. Mindezek mellet, 2016-ban szerepelt a The Late Late Show with James Corden-ben és leforgatták a Carpool Karaoke azon epizódját, amiben a műsorvezető és az akkori first lady együtt énekelték kedvenc zenéiket, mint például a Single Ladies-t. Ráadásul rendszeres vendég a jól ismert talk-show műsorvezetőnél, Ellen DeGeneres-nél.

2018 decemberében jelent meg a memoárja Így lettem azaz ’Becoming’ címmel, ami hamar a bestsellerek élére került. Akinek felkeltette a cikk az érdeklődését a volt first lady iránt, mindenképp adjon egy esélyt a könyvnek is, nem fog csalódni.

További cikkek
Top