BGE
2022. 07. 17. - Olivér Szórádi

Mi van körülöttem? 2. rész – Salzburg

Az osztrák Alpok szélén, a német határ mellett fekvő, körülbelül Győr nagyságú város egy nagyon szép kis ékszerdoboz, és tele van látnivalókkal, ezért is gondoltam, hogy sorozatom második részében ide látogatok el.

A város már az újkőkor óta létezett, a római korban átalakították, majd a középkorban elkezdett felépülni a mai formában, az első székesegyház már 774-ben állt. A város növekedése közben a mellette álló hegyre szépen lassan felépült a most már elengedhetetlen látványelem: a vár. Utunk itt ér véget majd.

Elsőnek a busz a Mirabellplatzhoz visz, ahol egy kicsi séta és keresgélés után megtalálhatjuk a Mirabellgartent, Európa egyik legszebb barokk franciakertjét, ami telis-teli van virágokkal és a mértani formák játékával még szebbé teszi a várra néző panorámát.

Ezek után ahhoz, hogy bejuthassunk a történelmi városba, át kell kelnünk a Salzach folyón, amit a legkellemesebben a ,,szerelmesek hídján” tehetünk meg, ugyanis a híd oldalán több ezer lakat jelzi, hogy itt bizony mindenki rakott oda egyet, aki talált magának párt és itt járt. A belvárosba érve százával jelzik a cégérek a boltokat, még egy sima Meki is sokkal menőbb cégérrel és úgy, hogy közben tudjuk, hogy ahol ülünk, ott valószínűleg 400 éve is ültek már. Ezen az úton továbbhaladva megtalálhatjuk még Mozart szülőházát is, valamint az eredeti (kék!) Mozart-csokit is.

A turistáktól és helyiektől nyüzsgő utcák után kiérünk a Residenzplatzra, ami a salzburgi dómnál terül el, tele lovaskocsikkal, szökőkutakkal és utcazenészekkel, kicsit tovább pedig a Mozartról készült szobrot is láthatjuk, amin van egy hiba, de nem szabad elárulnom, ahhoz oda kell menni megnézni! A dóm egyébként gyönyörű belülről, hetente többször vannak benne orgona- és egyéb hangszeres koncertek, de már a kupola látványa miatt is megéri belépni.

A székesegyház után egyből a várba megyünk, hiszen nagyon közel van már innen. A feljutás is nagyon izgalmas, a budai siklóhoz hasonló felvonórendszer működik. A várba érve hihetetlen látvány tárul a szemünk elé, hiszen idáig sem a tatár, sem a török nem ért el, ezért minden épület, fal és kápolna csodálatos állapotban maradt meg. A falakon belül étterem, kiállítások, szobrok vannak és minden, ami egy várban elképzelhető.

A panorámáról pedig ne is beszéljünk. Egyszerűen csodálatos.

További cikkek
Top