Gazdaság
2021. 02. 08. - Bence Cserhalmi

Mi történt a GameStop részvényekkel?

Az elmúlt két hét során gyakorlatilag elöntötte a gazdasági rovattal rendelkező újságokat a tőzsdei történések idei eddigi legizgalmasabb fejleménye. Több, csőd szélén álló vállalat részvényei, egyik napról a másikra az egekbe szöktek és olyan árfolyamokat produkáltak, melyek már nem is tükrözték a vállalatok valódi értékét. Mostanra rengeteg megszólalás és információ érhető el a témában, ezáltal megkísérelném összefoglalni mi is történt és, hogy valóban hatalmasat lehet-e kaszálni ezzel az ügylettel.

A történetet a legtöbbször emlegetett GameStop nevű videojáték áruház részvényein keresztül mutatnám be. Ez a cég leginkább a Konzol Világra hasonlít itthoni körülmények között, annyi különbséggel, hogy a vállalat igen alacsony bevételeket produkál, főleg a válság óta. Az elmúlt évben CEO váltás történt, és elindult az online webáruház is. Azonban a lemezen vásárolt játékok piaca továbbra is zsugorodik. Egy kiterjed Egyesült Államokbeli cégről van szó, rengeteg üzlethelyiséggel, amik természetesen csak úgy eszik a pénzt. Ezt látva, a Wall Street nagy kockázati tőkebefektetői, mint például a Melvin Capital Management nevű hedge fund – mely 10,75 milliárd dollárnyi eszközállományt bukott a történtek nyomán – shortolni kezdték a cég részvényeit.

A shortolás nagyjából azt jelenti, hogy a részvény növekedése ellen fogadunk. Tehát arra számítunk, hogy az adott részvény a jövőben kevesebbet fog érni. Pénzt úgy lehet ezzel keresni, hogy kölcsön kérjük az adott vállalat részvényeit. Történetesen olyan vállalatét, amelyről úgy gondoljuk, hogy hamarosan csökkenni fog az értéke, majd eladjuk a részvényeiket. Ezután megvárjuk amíg valóban leértékelődik az adott cég és ekkor visszavásároljuk a részvényeiket a piacról,  immáron alacsonyabb áron, és végül visszajuttatjuk az eredeti tulajdonoshoz, megtartva a különbözetet/nyereséget. A shortolás régebben csak egy biztosítékként szolgált a részvény vásárlások mellett, mára azonban teljesen önálló ágazat épült rá.

Az alacsony árfolyamot a hedge fundok tehát eladással (kínálat növekedése) és a méretükből adódó meggyőzőerővel (egyéni befektetők számára azt kommunikálják, hogy miért érdemes eladni az adott cég részvényeit) érik el. A Melvin Capital Management befolyásával és eladásaival nagyon alacsonyan tartottat a GameStop árfolyamait egészen január közepéig, kb. 20$-on.

Január közepétől viszont elindult egy lassú folyamat, ami 27.-én teljesedett ki- és keresztül húzta a hedge fundok számításait. Meredeken emelkedni kezdett a GamesStop részvénye és meg sem állt egészen 349$-ig. De mi történt? Miért ugrott így meg az árfolyama egy csőd szélén álló üzletláncnak? Az első és legnagyobb lökéshullám egy Reddit fórumról, a r/wallstreetbets-ről indult, ahol többen kitalálták, hogy részben talán etikai okokból, de sokkal inkább nyerészkedés céljából megmentik ezt, az általuk kedvelt céget és egyben keresztbe tesznek egy olyan óriás tőzsdei vállalatnak, mint a Melvin úgy, hogy felverik a GameStop részvényeinek árfolyamát tömeges vásárlásaikkal. Ha valami olyanból kezdünk el vásárolni ami nagyon kapós, akkor annak szükségszerűen meg fog emelkedni az ára és így hatalmas profittal tudjuk majd eladni, nem igaz?

Igen is, meg nem is. Tőzsdézni ma már gyakorlatilag bárki tud az ennek teret adó olyan platformokon, mint a Revolut, az eToro vagy a Robinhood. Valóban szédítő összegeket lehet ezzel a módszerrel szerezni, azonban ehhez tényleg résen kellett lennie az embernek. Ha valaki kicsit később szállt be, és mondjuk 300$-ért vett belőle, azzal a hittel, hogy még bőven emelkedni fog az árfolyam, könnyen lehet, hogy már nem tudta eladni a részvényeit, mert már azon résztvevők száma nő, akik időben kapcsoltak és szeretnék eladni a felértékelődött papírjaikat. Emiatt, hirtelen ismét nagyobb lesz a kínálat és az árfolyam zuhanni kezd. Végül pedig már csak kevesebbért tudta eladni, mint amennyiért beszerezte, hatalmasat lehetett bukni.

Mindeközben, a hedge fundok rémült visszavásárlásai is felvitték az árakat. Valószínűleg az ő befolyásuk miatt fagyasztották be a részvény vásárlási lehetőséget az egyéni tőzsdézésnek teret adó alkalmazások, miközben ők tovább kereskedhettek. Valamint egyéb monopol megnyilvánulásaik is voltak, ezzel teljesen ellentmondva az általuk imádott szabad kereskedelemnek. Mintha ezek a nagy vagyonkezelők még nem merték volna bevallani maguknak, hogy hamarosan minden meg fog változni.

Tehát, ha nem vagyunk teljesen tisztában a tőzsdézéssel (ahogy én sem), akkor a következmények és a felelősségvállalásunk, valamint az esélyeink gyakorlatilag a szerencsejátékhoz hasonlóak, talán még annál is rosszabbak. Persze akkor mi más lenne ez, ha nem addikció? Úgyis csinálni fogja, aki gyorsan és tanulásba fektetett idő nélkül szeretne gyorsan “meggazdagodni”. Elég valószínű, hogy előbb-utóbb ismét lesznek hasonló lehetőségek. Ezért, ha mégis tőzsdézni van kedvünk, a szakavatottak azt tanácsolják, hogy kis pénzekkel, amit nem sajnálunk elveszteni. Valamint több cégbe fektessünk be, hogy még jobban szétterítsük a kockázatot. Ha egy bejön, az úgy is állja a veszteségeinket.

További cikkek
Top