Kultúra
2017. 11. 08. - Ádám Bánóczki

Mi lesz a bulinegyeddel?

Fővárosunk buliturizmusa hosszú évek óta előkelő helyet foglal el Európa élvonalában, ami komoly anyagi javakat termel a városnak, de annál nagyobb felfordulást okoz a belváros és az ott lakók számára. Hallhattunk már arról, hogy kitiltották a turisták számára közkedvelt, úgynevezett „beerbike”-okat a bulinegyed területéről és apró lépésekkel haladva megpróbálták visszaszorítani az ott kialakult mindennapos helyzetet, de mégis azt mondhatjuk, hogy az ott lakók számára idén telt be igazán a pohár. Szervezett civil mozgalmak álltak össze, akik mind a komolyabb szankciók bevezetésének érdekében tüntettek, ezek közül is talán a legfőbb céljuk, hogy korlátolt időszakokban tarthassák csak nyitva kapuikat az ügyben érintett kocsmák és szórakozóhelyek.

Manapság senki számára nem titok, hogy szeretett fővárosunk a rengeteg különleges program, gyönyörű hely és látnivaló mellett főként az olcsósága miatt vonzza ide külföldről az utazni vágyókat. A főként turisták és bulizni vágyók okozta reggelig tartó zajongások és randalírozások nem csoda, hogy komoly fejtörést okoznak az ott lakók számára, mégis be kell vallanunk, hogy a belváros kialakult buliturizmusa máig a budapesti idegenforgalom gerincét alkotja. Ezt a legjobban nem más mutathatja meg számunkra, mint a különféle szállás típusok forgalmának egyaránt kimagasló növekedése. A terület, amit az úgynevezett bulinegyed magába ölel pontosan nem meghatározható, de nagyjából azt mondhatjuk, hogy Erzsébetváros belső része, pontosabban a Károly körút, a Király utca, az Erzsébet körút és a Rákóczi út által körbefogott térség.

Az egykor még a főváros egyik legbiztonságosabb, legigényesebb környékének számító rész megszokott rendje az évek során teljesen felborult. A higiéniai viszonyok látványosan romlottak és ugyanez mondható el az ott jelenlévő közbiztonságról is, nem is beszélve a prostitúció és a drogok egyik pillanatról a másikra való megjelenéséről. Valószínűleg ezek az okok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a kerület lakosai ilyen erőteljes összefogásba kezdjenek és civil tiltakozó mozgalmat szervezzenek. A csoport már a Facebookon is jelen van, ahol több akció is megszervezésre került az év folyamán, amelyek olyan sikerrel záródtak, hogy a közösség hamar nagy népszerűségre tett szert és időről-időre egyre többen csatlakoznak azóta is hozzájuk. Próbálkozásaik nem voltak hiábavalók, hiszen nemrégiben sikerült elérniük, hogy ügyük napirendi pontra kerüljön és rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak össze ezügyben. A tervezetben több opció is felmerült a helyek nyitva tartásának korlátozásával kapcsolatban, hogy meddig és milyen feltételek mellett működhetnének tovább, de a legszigorúbb elképzelések szerint akár éjfélkor is meghúzhatnák a zárórák felső határát. Annyi viszont már most is meghatározásra került, hogy lesznek olyan feltételek, amelyeket minden esetben biztosítaniuk kell majd az ügyben érintett helyeknek. A kikötések szerint kötelező lesz biztonsági őr alkalmazása minden szóban forgó szórakozóhely bejárata előtt. Továbbá a nyitott ajtók és ablakok mellett nem szólhat zene és a hely előtti szakaszt naponta több alkalommal is kötelesek lesznek takarítani, emellett pedig akik betérnek, minden további nélkül engedélyezniük kell számukra a WC használatát abban az esetben is, ha nem fogyasztanak semmit. Ami viszont talán a legfontosabb lehet, hogy innentől kezdve az ott lakók véleménye is nagyobb teret kap, hiszen új üzletnyitáshoz a társasházak lakóinak beleegyezése szükséges lesz.

A civil mozgalom nyári akcióira válaszul ősszel a pultosok, biztonsági őrök és az itteni vendéglátásban dolgozók is utcára vonultak és tüntetést szerveztek, mert attól félnek, hogy a komolyabb szankciók bevezetésének következményeként sokan elveszíthetik majd állásaikat, mivel állításuk szerint a bulinegyed szórakozóhelyei és kocsmái rengeteg embernek biztosítanak munkát a kerületben. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a kialakult helyzet megváltoztatásához komoly lépésekre lesz szükség és a szigorúbb szabályok bevezetése elkerülhetetlen annak érdekében, hogy jelentős javulás történjen a kerületben, és a bulinegyed egész területén.

További cikkek
Top