BGE
2022. 03. 06. - Eszter Brandhuber

Mi lenne az orosz gáz nélkül?

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olaj exportőre, globálisan körülbelül 10% részesedése van a teljes olajkivitelben. Az utóbbi 10 évben annyira jelentős lett az olaj és földgáz export, hogy a kormány teljes jövedelmének 43%-át teszi ki. Az orosz gáz legnagyobb felhasználója pedig természetesen az EU; az orosz export mintegy 48%-a az Unió országaiban kerül felhasználásra.

Azonban a jelenleg is dúló háború megnehezíti az Unió olaj- és gázellátását. Az EU jelenlegi álláspontja a konfliktus békés, diplomáciai úton történő elsimítása. Ezt gazdasági lépésekkel, szankciókkal próbálják elérni eddig nem túl sok sikerrel. Azonban minden éremnek két oldala van: ha nem Oroszországból, akkor honnan jönne az energia?

Rekord az üzemanyagárakban  

A Kormány 2021. novemberében először február 15-ig, majd jelenleg május 15-ig meghosszabbította az üzemanyagárakra vonatkozó stopot. Jelenleg 480ft/l átlagáron juthatunk hozzá a benzinhez és a gázolajhoz. A mostani állás szerint a benzinár 23,7 százalékkal magasabb, a gázolaj pedig 20 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanekkor.

Sokkoló, de a vasarlocsapat.hu számításai szerint, ha a Kormány nem határozta volna meg az árplafont, akkor 2022.03.04-től az átlagos literenkénti benzinár 537, a gázolaj pedig 555 forint lenne.

Az orosz-ukrán háború erre is rányomta a pecsétjét, Európa szerte újabb és újabb rekordokat döntenek meg az gázolaj árak. A kőolaj hordónkénti ára 2014 óta először haladta meg a 105 dollárt. Ez hatalmas gondokat jelent a globális energiaellátásban, többek közt ezért is félnek szigorúbb szankciókat hozni az orosz energetikai cégek ellen.

Mi lesz az Északi Áramlat-2-vel?

A több milliárd eurós befektetést részben az orosz állami kézben lévő Gazprom, részben német befektetők finanszírozták. Az orosz bevonulást követően azonban sok problémába ütközhet a projekt.

A gázvezeték azonban még nem kapta meg a működésre szóló engedélyt, az eredeti tervek szerint sem került volna 2022 nyara előtt használatba, viszont a konfliktusnak köszönhetően ez az időpont még tovább kitolódhat. Németország egyelőre felfüggesztette a tervet.  

Az ukrán elnök, Volodymyr Zelensky egy nyilatkozatában „veszélyes geopolitikai fegyvernek’ nevezte a projektet. Itt azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy az új vezetékrendszer miatt – amely teljesen elkerüli Ukrajnát – az ország nagyjából 2 milliárd dollár bevételtől esne el. Épp emiatt Lengyelország is a szigorúbb szankciók pártján áll, hiszen ő a másik, aki magas tranzitdíjak fejében engedi saját területén át a gázt.

Ugyan az Atlanti-óceán másik partjáról, de az Egyesült Államokat is elég nehéz helyzet elé állította a konfliktus. Biden nyíltan az Északi Áram-2 ellen volt, szintén félve az EU növekvő orosz függőségtől, azonban a német befektetőket sem szabad elfelejteni. Az érdekellentétek egyre csak duzzadnak, az USA pedig a diplomáciai kapcsolatait féltve nem hozott érdembeli döntést. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy Németország kicsit sem burkoltam jelezte a Kongresszus felé, hogy nem szeretne további szankciókat.

Hogy jön a képbe Elon Musk?

Nagyjából egyébként sehogy, viszont az amerikai multimilliárdos a Twitter-en kijelentette, hogy akármennyire is negatívan érinti a Teslát, kénytelen növelni a gáz és olaj előállítását. Azt is hozzátette, hogy a fenntartható energiaforrások egyelőre nem lennének képesek helyettesíteni az orosz gázt.

Tehát Mr. Musk is beszáll az földgáz és olaj ellátásba, viszont így sem valószínű, hogy megszorítások nélkül át tudjuk vészelni ezeket az időket.

A fenntartható források lehetősége

Az EU évek óta igyekszik növelni a megújulóenergia forrásait. Az Unió országait átlagolva, jelenleg körülbelül a felhasznált energia 20%-a származik megújuló forrásokból. Azonban hatalmas eltérések figyelhetők meg országonként: még Finnországban az energia mintegy 43%-a származik megújuló forrásokból, addig Hollandiában ez az érték csupán 8%. Az EU 2030-as céljai közé tartozik, hogy 20%-ról 30%-ra növelje a megújuló források felhasználást.  

Nem kell sokat matekozni, hogy megállapítsuk, hogy az orosz források nélkül nem sokáig bírnánk, nem csak a gazdaság roppanna bele, de a lakosság között is hatalmas elégedetlenséget váltana ki, ha akár egy napra is energia nélkül maradnánk.

További cikkek
Top