Szubjektív
2018. 02. 07. - Pogácsás Péter

Mi is a Bitcoin?

Bárki, aki böngészi az internetet és híreket olvas, hallott már a Bitcoinról, hiszen az elmúlt időben a csapból is ez folyt. Azonban az emberek csak csekély százaléka tudja, mi is ez igazából. A bitcoin egy úgynevezett kriptovaluta, egy újfajta fizetési rendszer első hírnöke, a digitális pénz. Ezt a rendszert központi hatalom és közvetítők nélkül a felhasználók alakítják.

A kriptovalutákról már ’98-ban is volt szó, de még csak papíron. A bitcoint, mint első digitális pénzt, Satoshi Nakamoto alapította 2009. január 3-án, közvetlen a világválság után. Satoshi 2010-ben ki is lépett a bizniszből, és mivel csak ez a név kering az interneten, nagyon titokzatos a bitcoin eredete. Azt sem lehet tudni, hogy a név mögött valós személy van, vagy esetleg több személy egyszerre. Most, hogy ekkora port kavart, sok találgatás van az alapítóra, illetve erős célozgatások Elon Muskra vonatkozóan.

Hogy hogyan lehet bitcoint szerezni? A világban mindennek van ára, de a bitcoint nem csak venni lehet, hanem bányászni is, bányásszá pedig bárki válhat a megfelelő szoftver használatával egy bitcoinbányász hardveren. A szoftver figyeli a tranzakciókat, és ezekkel kapcsolatos feladatok milliárdjait végzi el másodpercenként. A bányászata azért kifizetődő, mert a felhasználóktól tranzakciós díjat szedhetnek, ha a felhasználó gyorsabb tranzakciós feldolgozást szeretne.

De miért is lett hirtelen ilyen felkapott a bitcoin? Mik is valójában az előnyei? A bitcoinnal lehetséges szinte bármekkora összeg azonnali átutalása, a rendszerben nincs szabadnap vagy leállás. A rendszer 10 éves történetében egyszer volt egy 6 órás leállás egy szoftverhiba miatt, ez azt jelenti hogy az idő 99,9%-ában megbízhatóan működik. A felhasználók teljes szabadságot és kontrollt élvezhetnek a pénzük felett, emellett az átutalások díjtalanok, vagy elhanyagolhatóak. A bitcoin bármikor átváltható bármilyen valutára, és „kézzel foghatóvá” váltható. Mivel a tranzakciók visszavonhatatlanok, biztonságosak és semmi személyes információt nem tartalmaznak, a csalások szinte teljesen ki vannak zárva a rendszerből.

Természetesen vannak hátrányai is. Nagy nehézség például a csekély elfogadottság. Hiába robbant ekkorát a bitcoin ára, és hiába akar mindenki ebbe fektetni, mégsem tud elég ember a létezéséről, valamint a bitcoint elfogadó vállalkozások listája is meglehetősen rövid. Mivel a piaca relatíve kicsi, ezért a nem túl nagy gazdasági változások is jelentősen befolyásolhatják az árát, de minél több ember fogja használni, és minél több bitcoin lesz a világban, annál kisebb lesz az ingadozás mértéke. Ami elriaszthatja még az embereket, hogy a még béta verzióban van, tehát folyamatos fejlesztés alatt áll.

A bitcoin a személytelen, és visszavonhatatlan gyors utalásai miatt vonzó lehetőség lehet az alvilágban, illegális tevékenységekhez. Szakértők szerint viszont nincs olyan valuta, ami névtelenebb lehet, mint a készpénz, és a bitcoin áramlása után is biztosan lehet majd nyomozni. Ezektől függetlenül az internet mélyebb bugyraiban, mint például a darkneten vagy deepweben, előszeretettel használják fizetőeszközként, mégiscsak a ez az internet készpénze.

A bitcoin áremelkedése sok embernek volt kellemes meglepetés. A híres rapper, 50 Cent a tudta nélkül lett bitcoin milliomos. A 2014-es Animal Ambition albumáért 660$ értékű bitcoint kapott a rajongóktól, ez a pontosan 700 db bitcoin, ami mára már több, mint 8 millió dollárt ér. 50 Cent bevallása szerint már rég el is felejtkezett a kriptopénzről.

A Wincelwoss fivérek voltak az első bitcoin milliárdosok, mivel a Mark Zuckerbergtól kapott kártérítés nagy reszét ebbe fektették. Emellett, hogy ne essenek abba a hibába, hogy a kriptovaluta vagyonukhoz ne tudjanak hozzájutni, egész kincskereső térképet csináltak.  A jelszavukat egy lapra írták fel, szétvágták, és az USA különböző városaiban, bankokban rejtették el.

Azonban nem volt mindenki ilyen szerencsés. Rengeteg ember lett majdnem dollármilliomos a bitcoinból, de ahogy egy szép angol közmondás tartja „shit happens”. Egy brit informatikus már a kezdetektől bányászta a bitcoint, és 7500 db-ot sikerült összeszednie, amit a meghajtóján őrizgetett egészen egy nagytakarításig, amikor egy véletlen folyamán kidobta a mostmár 112 millió dollárt érő meghajtót. Sajnos a 350 ezer tonna szemétből nincs módja megkeresni ezt a királyi vagyont.

Többen is szenvedtek hasonló veszteségeket. Becslések szerint a világ összes bitcoinjának 23%-a pihen rossz helyen, nagy része azért, mert a felhasználók elfelejtették, hogyan férjenek hozzá a fiókjukhoz. Ezek értéke több, mint 50 milliárd dollár. Ki gondolta volna, hogy ilyen szörnyű vége lehet, ha nem jegyezzük meg a jelszavunkat?…

 

További cikkek
Top