Közérdekű
2016. 12. 15. - Loretta Fehér

Menni vagy nem menni?!

A külföldön való munkavállalás sokkal elterjedtebb ma, mint az elmúlt években. Valószínűleg már nagyon sokan belegondoltatok abba, hogy milyen lehet más országban dolgozni, hiszen a fiatalok körében nagyon gyakori ez manapság. Biztosan Ti is gondoltatok már rá, hogy szívesen vállalnátok kint állandó, vagy alkalmi munkákat azért, hogy jobb anyagi hátteret teremtsetek magatoknak vagy családotok számára, vagy egyszerűen csak meg szeretnétek alapozni az egyetemi éveiteket. Természetesen, mint minden másnak, ennek is van tömérdek előnye és hátránya, amibe a cikk elolvasásával kicsit jobban bele tudtok látni.

Talán a legtöbben nem is vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy a kinti lét mennyire megerőltető tud lenni, és milyen megpróbáltatásoknak lehet kitéve az ember. Rengeteg olyan dologtól kell megválnunk, ami otthon természetes: például a munka miatt hosszabb időre elszakadunk a családunktól, rokonoktól, persze lehet tartani velük a kapcsolatot különféle eszközök segítségével, de az nem ugyanaz. A következő fontos tudnivaló, hogy a fizetésünk kiszámításakor érdemes figyelembe venni azt, hogy nem csak a bevételünk, hanem a kiadásunk is nagyban növekszik majd, melynek a legfontosabb elemei az albérlet fizetése és a közlekedés lesznek. Mondhatjuk úgy is, hogy jelentős tőkére lesz szükségünk a munka legelején, de akár a többszörösét is megkereshetjük, ha keményen és becsületesen dolgozunk. Ha nehezen szokod meg az idegen és szokatlan környezetet, akkor szintúgy nem javasolt egyedül nekivágni a nagy útnak, hiszen sok olyan tényező lesz, ami miatt kellemetlenül és kényelmetlenül érezheted magad, ilyen például a rengeteg ismeretlen ember.

Általában a munka sok stresszel jár. Mondhatnánk azt, hogy a munka nehéz és megterhelő kint, de ez attól is függ, hogy milyen munkahelyet választunk magunknak, bár a munkavállalók többsége leginkább a hiányszakmákban tud elhelyezkedni. Viszonylag kevés szakmába keresnek dolgozókat, ráadásul az eltérő képzési rendszerek miatt nem minden országban fogadják el az itthon megszerzett végzettséget. Másrészről manapság nagyon kevesen beszélnek idegen nyelvet. Habár nem minden szakmánál várnak el felsőfokú nyelvtudást, de a társalgási szintű nyelvismeret semmiképp sem árt, hiszen nélküle nehezen lehet nekivágni a kitűzött céljainknak. További hátránynak mondható még, hogy a kint megszerzett tudást itthon nagyon nehéz kamatoztatni, mivel tudjuk, hogy Magyarországon a siker érdekében meg kell másznunk azt a bizonyos ranglétrát, így azok az évek, amelyeket külföldön töltöttünk “kiesnek”. Óvatosnak kell lennünk, mivel egy ilyen munka az elején általában csak ideiglenes jellegű, mindig benne van a kockázat, hogy történik valami csavar. És végül pedig ott van az a bizonyos kultúrsokk: aki nagyon sok időt tölt külföldön, hozzászokik az ottani pörgéshez, a gyors ügyintézéshez, az emberek viselkedéséhez, stb. Sok időbe telhet, hogy újra megszokjuk a kegyetlen magyar valóságot.

Az ígéret földje?! Véletlenül sem szeretnénk elvenni a kedveteket ettől a dologtól, éppen ezért összeszedtük nektek azokat a pontokat is, amelyek tökéletesen elmondják, miért érdemes kimenni és szerencsét próbálni, hiszen nem csak árnyas oldala van a külföldi munkavállalásnak. Ezáltal felfedezhetünk új országokat, ha szerencsésebbek vagyunk új kontinenseket is, ami lehetővé teszi, hogy megismerjünk más-más nemzeteket, új nyelveket, amiket a későbbiekben használni és kamatoztatni tudunk majd. Szintúgy betekintést kaphatunk más emberek kultúrájába, valamint lehetőségünk van fejleszteni az idegen nyelvi tudásunkat és kommunikációs készségeinket. Ezenfelül egy bizonyos szintű talpraesettséget is biztosítani tud nekünk, hiszen minden arra ösztönöz majd minket, hogy egyedül oldjuk meg a problémáinkat. Továbbá a munkák során rengeteg látnivalóval találkozhatunk, amelyeket érdemes megtekinteni. Meg kell tanulni alkalmazkodni bizonyos dolgokhoz, legyen szó az új társaságról, a közegről, városról vagy a helybéli szokásokról. Ezáltal kitágíthatjuk látókörünket.

Ezek mellett még nagyon fontos az értékes tapasztalatszerzés. Ha szerencsétek van, még azt is megtapasztalhatjátok, hogy milyen érzés egy „normális” főnök keze alatt dolgozni, milyen egy csapat tagjának lenni, mivel a jó csapatmunka elsajátítása is mérvadó lehet egyes szakmákban. Emellett megtudhatjátok milyen is az, ha valakit a szaktudása miatt alkalmaznak, és nem a kapcsolatokból kifolyólag kap munkát, amikor a tehetség számít és nem a protekció. Ámde ne feledkezzünk meg a legfontosabb tényezőről, a pénzről sem, hiszen a kivándorlók szinte 100%-át ez motiválja, ugyanis külföldön a magyar fizetésnek a többszörösét is könnyedén meg lehet keresni. Ha esetleg a munkavállalási engedély vagy az adminisztráció tántorítana el valakit, nem kell aggódni, hisz ez sem akadály. Az EU-ban korlátlanul mozoghatunk, és többek közt az USA is tárt karokkal várja a dolgozni vágyó értelmiségieket.

Reméljük, ha csak egy kicsit is, de sikerült nagyobb betekintést nyújtanunk a külföldön való munkavállalás előnyeibe, valamint hátrányaiba. Egy biztos: ez egy olyan lehetőség, amely mindenki előtt tárva-nyitva áll.

 

Gondoltál már arra, hogy kimész külföldre munkát vállalni?

Igen, UCCU NEKI!
hmm, nem is rossz ötlet végülis
Viccelsz?! a-a, csak a magyar hon!

További cikkek
Top