BGE
2022. 02. 02. - Laura Szabó

Megérkezett a Tigris éve

A február talán az egyik legfurcsább hónap az évben, hiszen azontúl, hogy pár nappal rövidebb, mint a többi, mindenki egy kérdést ismételget: mikor lesz már tavasz? Elővennénk már a vékonyabb kabátot, örülnénk, ha világosban érnénk délutánonként haza és nem lenne rossz már a szabadban összeülni a barátokkal. Ennek ellenére februárban aligha ünnepelhetnénk valamit, – szülinaposok és szerelmesek előnyben – de nézzük meg mi ez a nagy felhajtás Kínában, hátha minket is feldob a Holdújév ünnepe!

A kínai újév, amit gyakran neveznek Holdújévnek és tavaszi fesztiválnak is, Kína legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát, emellett pedig néhány kelet-ázsiai országban is jelentőssé vált. A Húsvéthoz hasonlóan minden évben más időpontra esik, amit bonyolult számításokkal határoznak meg. Nekünk elég annyit tudni, hogy az ünnep mindig január 21. és február 21. közé esik és nagyjából két hétig tart. És biztosan nem meglepő számotokra, ha azt mondom, hogy február 1-jén kezdetét vette az idei Tavaszünnep, hiszen az ettől zsongó közösségi médiák igyekeznek minél nagyobb betekintést adni abba, hogyan is ünnepli a nagyvilág a kínai újévet. Így teszünk hát mi is.

A rossz és a régi elűzése, a jó és az új üdvözlése – ezt jelenti a Holdújév. Kínában már évezredek óta ünneplik, ilyenkor tisztelegnek az ősöknek, űzik el a gonosz szellemeket és imádkoznak a jó termés reményében. A kínai újév eredetéről rengeteg mítosz kering, de ez is hozzátartozik az ünnep szépségéhez. A történet eltérő lehet régiók, családok között és ebben a két hétben előszeretettel mesélik egymásnak saját változataikat, a nap végén pedig úgyis mindenkinek egyértelmű, melyikben szeretne és fog is hinni.

Karácsonykor gyakran előfordulhat velünk, hogy elcsodálkozunk ismerőseink ünneplési szokásain. Bár megvannak a tipikus karácsonyi ételek, tudjuk, hogy ajándékozni is fogunk, mégis minden családban máshogy alakult ki, hogy kinél mi lesz a menü, délután vagy éppen este bontsuk az ajándékokat. Ez Kínában sincs másképp, azonban összegyűjtöttünk pár szokást, amelyek talán a legjobban jellemzik a készülődést.

Az év vége előtt mindig alaposan megfürdenek, hiszen ezzel tudják lemosni magukról a balszerencsét. „Ha már csináljuk, csináljuk rendesen” alapon pedig teljesen új ruhát és cipőt vesznek az ünnepi időszakra. Az újévet egy nagy vacsorával köszöntik, amikor is egy asztal köré gyűlik az egész család, finom ételeket és italokat fogyasztva. Hogy kifejezzék imádatukat őseik iránt, füstölőt égetnek, a család idősebb tagjai pedig szerencsehozó zsebpénzt csomagolnak piros borítékokba, ezzel ajándékozzák a fiatalabbakat.

Ne egyél csirkét, elkaparja a szerencsét! – mondjuk mi szilveszterkor. Kínában pedig nem szabad újév napján söpörni, vagy kivinni a szemetet, hiszen ezek a tevékenységek a jövő évi vagyon elvesztéséhez köthetőek. Sokunknak tetszhet az a szabály, hogy az idősebb családtagok ilyenkor nem szidhatják le a fiatalabbakat és a gyerekeket, még akkor sem, ha megérdemelnék. Milyen jó is lehet egy családi ünneplés feszültségek nélkül!

Nem kerülheti el a figyelmünket az sem, hogy a kínai újév ünneplésének nagy részét a díszítés képzi. Az emberek rengeteg energiát és időt áldozva díszítik házukat, környezetüket, ezzel köszöntve a gazdagság isteneit. A hiedelem szerint két gazdagságisten van: egy polgári és egy katonai. Így hát papírkivágásokat, festményeket, lámpásokat készítenek, az utcákat zászlókkal, virágokkal szépítik. Az ünnep négy nagy motívumának a főnixet, az egyszarvút, a sárkányt és a sárkányteknőst tartják. Ezek szerencsehozó kabalafigurák is egyben, aki pedig valamelyiket megtalálja, szerencsében gazdag évre számíthat.

A végére pedig egy kis jó hír: 2022, a Tigris éve. A Patkány éve (2020) a túlélést, az Ökör éve (2021) az új valóság elfogadását jelentette. Az előttünk álló Tigris éve azonban végre tele van reménnyel, lelkesedéssel és változásokkal is. Ha nem vagy ismert a kínai állatövek témájában, akkor itt ideje belevetned magad a kínai asztrológiába, hiszen ha a Tigris évében születtél, ez az év végre a te éved lehet.

További cikkek
Top