Szubjektív
2017. 07. 03. - Loretta Fehér

Mancs a kézben – Együtt az állatokért!

 

Az állatok már az ősidők óta  a mindennapjaink szereplői és életünk részei. Ám manapság mégis egyre több ember távolodik el a természettől. A kérdés az, hogy miért? Az ember és az állat kapcsolata egy igazán különleges dolog, hiszen az állattartás rengeteg jótékony hatással és felelősséggel bír. Kevesen tudják, de egy állattal élő ember magányérzete és a depresszióra való hajlama nagyban csökken, mialatt a biztonságérzete nő.  Éppen ezért merül fel a kérdés: Magyarországon miért örökké aktuális téma és véget nem érő aggály az állatkínzás, rehabilitáció és állatrendőrség kérdése?

Úgy hiszem, hazánkban az elmúlt években nem történt semmiféle előrelépés, vagy bármiféle nagy változás állatvédelem szempontjából. Sajnos rendkívül kevés az az idő és energia, amit az állatok védelme érdekében teszünk. Utoljára tavaly történt egy nagyobb megmozdulás, ahol különböző szervezetek és állatvédők sokasága lépett fel az állatbántalmazás ellen. A felvonulásoknak célja, az állatvédelmi törvény szigorítása, valamint az, hogy kivétel nélkül mindennemű állatkínzásért automatikusan letöltendő börtönbüntetés járjon. Véleményem szerint minden jóérzésű embert elszomorít és megbotránkoztat egy efféle helyzet, hiszen alapvető elvárás, hogy az ember megbecsülje legjobb barátait.

Ezt a cikktémát azért választottam, mert szeretném kicsit felhívni a figyelmet ennek a kérdéskörnek a fontosságára. Szemléltetésként összeszedtem pár olyan alapítványt, szervezetet, menhelyet, ahol ti magatok is ki tudjátok venni a részeteket a szervezetek munkáiból. A kevés, ez esetben rengeteg, hiszen egy minimális támogatás – bármilyen formában – hatalmas segítség lehet a kis kedvenceknek.

Elsősorban szeretném kicsit a menhelyekről történő örökbefogadási kedvet növelni, valamint felhívni a figyelmeteket a rengeteg segítségnyújtási lehetőségre, gondolok itt az adományokra, az örökbefogadásra, vagy éppen az önkéntes munkára. Lássunk is párat ezek közül.

NOÉ Állatotthon Alapítvány:

A NOÉ 1992 óta Budapest legnagyobb állatotthon szervezete, bár csak 2000 óta működik alapítványként. Folyamatosan mentik a bajbajutott, megkínzott, magára hagyott állatokat, legyen szó bármilyen fajról. Jelenleg 600 egyed lelt náluk otthonra, vannak ideiglenes, de akadnak végleges vendégek is, mivel sajnos sok olyan állat van, akiket még a szakembereknek sem sikerült rehabilitálniuk a bántalmazások miatt, ezért ők a „Lelkibeteg Udvar” lakói. Rengeteg módon tehetitek jobbá ezeknek az állatoknak a sorsát, legnagyobb segítség a pénzadomány, de az örökbefogadás is óriási áldás nekik, legyen az akár jelképes is. Továbbá tárgyi adományokat is szívesen várnak, és önkéntes munkával is hozzájárulhattok az állatok gyógyulásához. A részleteket itt megtaláljátok.

Rex Kutyaotthon Alapítvány:

Ez az alapítvány szintúgy 1992-ben létesült. A Kutyaotthon naponta 250 sebesült eben segít. Fő céljuk az állatok szenvedésének megakadályozása. Ráadásul, mivel az alapítvány telephelye egy többfunkciós létesítmény, el lehet látogatni a Rex Állatszigetre, amely egyaránt fel akarja hívni a figyelmet az állattartás helyes kultúrájának gyakorlására, a környezettudatos magatartásra, valamint jobban meg akarja ismertetni az állatvilág szépségét az emberekkel. További információkat róluk, és azt, hogy hol és miként tudtok segíteni, itt találjátok meg.

Országos Állatvédőrség Alapítvány:

Ez a csoportosulás 2011 óta működik, céljuk az egész országon belül történő állatkínzások felderítése, visszaszorítása, és az elkövetők elleni hatékony fellépés, a hatóságokkal együttműködve. Továbbá, munkájukhoz tartozik a kóbor állatok számának hosszútávon történő csökkentése, valamint az elavult gyepmesteri telepek felszámolása is. Ezen az oldalon megtalálhatjátok az összes fontos infót ezzel kapcsolatban, mint például az állatkínzás bejelentéséhez szükséges telefonszámot, a hagyaték, az ideiglenes örökbefogadás, valamint az adótok 1%-ának felajánlásának részleteit is.

Országos Állatmentő Alapítvány:

Ez a szervezet 2009 óta, az önzetlen segítségnyújtás mellett, az elveszett állatok felkutatásában, valamint az örökbefogadások lebonyolításában is tevékenykedik. Forduljatok bátran hozzájuk, ha bármikor ilyen helyzetbe kerülnétek! Ilyen esetben nincs más dolgotok, mint elküldeni egy rövid ismertetőt, nevet és képet az elveszett kedvencről, és ők díjmentesen közzéteszik ezt weboldalukon. Minden segítséget szívesen fogadnak, ugyanúgy, mint a fentebb említett alapítványok is, akár még az állatok ellátásához szükséges eszközökkel és kellékekkel is tudjátok segíteni munkájukat.

Ne feledjétek, ami nektek egy pár perces apróság, az egy állat számára az életet is jelentheti!

További cikkek
Top