Sport
2017. 05. 24. - Márk Lukács

Magyarország, mint sport nagyhatalom?

 

Manapság Magyarországon a sport támogatása kiemelt fontosságú dologgá vált, ezt már szinte kezelhetjük tényként. Azt, hogy ez pozitív, vagy negatív mindenki saját maga eldöntheti. A sportágak támogatása mellett országunk egyre több nemzetközi viadalnak ad, vagy adna helyszínt, legyen szó Európa-, vagy akár Világbajnokságokról. Ezek a sportesemények egy gazdasági lökést, vagy adott esetben súlyos problémákat is okozhatnak egy országban. A kockázatok ellenére, mégis a nemzetközi versenyekért, legyen szinte bármelyik sportról szó, sok pályázó verseng. A tervezett olimpiáról nyilván mindenki hallott, sőt valószínűleg mindenkinek van álláspontja is ezzel kapcsolatban, ám, mint tudjuk, országunk mégsem pályázik az olimpia rendezésére. Ebben a cikkben szeretném bemutatni a már elnyert és hamarosan Magyarországon megrendezésre kerülő sporteseményeket, illetve azokat, amelyekért pályázunk, s „harcot vívunk” a konkurenciával, a rendezés jogáért.

jéghokivb2018

Egyből a legfrissebbel kezdeném, hiszen május 19.-én kiderült, hogy a 2018-as divízió I/A jégkorong világbajnokságnak házigazdája hazánk lesz. A másik esélyes pályázó, Lengyelország visszalépett, ami nem csoda, mivel 2015-ben és 2016-ban szintén otthont adott a világbajnokságnak. Magyarország legutóbb 2013-ban látta vendégül a jégkorong-világbajnokság mezőnyét. A tervek szerint a küzdelmek a Papp László Sportarénában kerülnek megrendezésre, 2018. április 22. és 28. között. A magyar válogatott Szlovéniával, Kazahsztánnal, Lengyelországgal, Nagy-Britanniával és Olaszországgal küzd majd a bejutásért, a legjobbak közé. A Magyar Jégkorong Szövetség természetesen üdvözölte a döntést, és hangoztatta, hogy a jégkorong rendkívül sokat fejlődött az utóbbi időben Magyarországon, továbbá reménykednek, hogy sok néző, sőt jó hangulat várja jövő áprilisban a játékosokat, a hazai pályán.

fina-FEATURED

Most pedig folytatnám egy eseménnyel, amelyet hamarosan már át is élhetünk Budapesten és Balatonfüreden, név szerint a 2017-es Fina Úszó Világbajnokságról van szó. A világbajnokságot eredetileg a mexikói Guadalajarában rendezték volna. 2015 februárjában Guadalajara visszalépett a rendezéstől, így felkérték országunkat, mivel eredetileg a 2021-es világbajnokságot rendeztük volna. A világbajnokságon 6 sportág versenyzőit szemlélhetjük: műugrás, nyíltvízi úszás, szinkronúszás, úszás, óriás toronyugrás, és vízilabda. A versenyek 4 helyszínen fognak zajlani, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, az újonnan épült Duna Arénában, a Városligeti-tónál és Balatonfüreden. Ennek, oka, hogy egy helyszín nem felelne meg az összes versenyszám sajátosságainak, ezért van szükség több helyszínre. Az esemény konkrétan 2017. július 14.-én kezdődik és július 30.-ig tart. A teljes menetrendet itt tekintheti meg minden érdeklődő. Annak, aki élőben tekintené meg az eseményt, ajánlom, hogy minél előbb szerezze be a jegyét, hiszen az érdeklődés óriási, és valószínűleg telt ház lesz szinte minden helyszínen. Jegyet itt tudtok vásárolni a különböző programokra. Bármilyen más információért és hírért célszerű felkeresni a világbajnokság hivatalos weboldalát ami a következő: www.fina-budapest2017.com

ffd0d239eb662f1b52dbcbf0f8fcd4cf

A következő említésre méltó esemény, melyre biztosan országunkon belül kerül sor, a 2020-as labdarúgó Európa bajnokság, melynek érdekessége, hogy története során először, a tornát, nem egy ország rendezi, hanem 13 város ad otthont a mérkőzéseknek, köztük Budapest. Az új Nemzeti Stadion, amely remélhetőleg továbbra is Puskás Ferenc nevét fogja viselni, erre az alkalomra már muszáj, hogy elkészüljön, ugyanis Budapest az új Puskás stadionnal pályázott, és nyerte el a rendező szerepet. Amennyiben a magyar válogatott kvalifikálja magát a tornára, akkor 2 mérkőzést biztosan Budapesten, tehát hazai pályán játszhat. Ez remélhetőleg a selejtezők előtt és alatt plusz motivációt ad majd a fiúknak!

hunad-5

Végül pedig egy aktualitást említenék meg, tudniillik nemrég derült ki (egészen pontosan május 4.-én), hogy Magyarország Csehországgal és Szlovákiával közösen pályázza meg a 2022-es és 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezését. Az európai szövetség (EHF) szerint mindkét tornára többen pályáznak. A 2022-es tornáért Macedóniával, Litvániával, a Fehéroroszország és Oroszország alkotta duóval, illetve belga, spanyol, francia és a német, dán, svájc triókkal kell megküzdenünk. Tehát, mint látható óriási a versengés a torna rendezése iránt.  A 2024-es viadalért pedig a német, a macedón, a litván, illetve a svájci és dán pályázatokat kell magunk mögé utasítanunk a rendezés elnyeréséért. A pályázatokat november 1-jéig kell benyújtaniuk az országos szövetségeknek az EHF-hez, amelynek végrehajtó bizottsága december 15-én dönt arról, hogy melyiket fogadja el. A helyszíni szemlékre 2018 elején kerül sor, a házigazdákat pedig jövő év június 18-án és 19-én Edinburgh-ban jelölik ki. A férfiak Európa-bajnokságát hagyományosan januárban rendezik.

Remélhetőleg ezek a sportesemények minél több örömöt és boldogságot okoznak majd a magyarság számára. Amennyiben a lehetőségeitek engedik, látogassatok el a versenyekre és szurkoljatok sportolóinknak!

További cikkek
Top